POMEN ŽRTVAMA

Stari Brod kod Višegrada, gde su 1942. godine ustaše zverski ubile 6.000 Srba iz istočnog dela BiH, „Titanik“ je za koji niko ne zna, iako je u Drini podavljeno više ljudi, nego u Atlantskom okeanu na tom brodu za koji zna ceo svet, izjavio je akademik Matija Bećković na pomenu stradanja Srba na ovom svetom mestu.

 

„Ali, kada bi Drina umela govoriti, rekla bi više nego što ja znam i umem reći. Posle 70 godina, iz mora prosute nevine krvi izronio je ovaj hram da posvedoči o zločinu o kojem se dugo nije smelo govoriti“, naveo je Bećković.

stari brod

Prema njegovim rečima, zbog bratstva i jedinstva skrivano je zločinstvo, i tako je odnegovano nebratstvo i nečoveštvo koje se očitovalo sve do ovih godina i dana.

„Srbe su jedni lišili života, a mi smrti. Posmrtno mučeništvo ovih ovde poklanih 1942. godine trajalo je sve do 2004. godine, i ne zna se ko je veći zločinac – onaj ko je počinio zločin ili onaj koji ga je krio izjednačavajući ubice sa onima koje su ih pobile – ustaše i `Handžar diviziju` i Jugoslovensku vojsku u otadžbini, jamare i one čijih jama nema. Žrtvovali smo istinu o stotinu hiljada svojih civilnih žrtava, koju nismo izneli na videlo i pred oči celog sveta“, upozorio je Bećković.

Niko kao mrtvi, ističe on, ne ume da zahvali, i niko kao oni ne mogu da se ljute i svete.

„Blago onom narodu koga znaju po žrtvama, a ne po zločinima. Drina se može premostiti, ali se njena usta ne mogu prezidati“, naglasio je čuveni srpski pesnik.

Bećković je 326 Srpkinja, koje su se bežeći od ustaša, držeći se za ruke, zajedno bacile u krvavu Drinu i tako stradale, ali sačuvale čast, nazvao „neviđenim buketom od 326 devojaka – srpskih Ofelija“.

„Mrtvi su pod zemljom našli načina da se sastave, saberu i pomire. Vreme je da to učinimo i mi živi na zemlji. Srbija je Izrael za Srbe, a Drina srpski Jordan, kako ga je prvi nazvao upokojeni mitropolit Nikolaj Mrđa“, naveo je Bećković.

On je njegovom visokopreosvešenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu predložio da Ordenom Svetog Save odlikuje Momira Krsmanovića, autora romana „Teče krvava Drina“, a predlog za njegovo odlikovanje uputio je i institucijama Republike Srpske.

Bećković je najavio da će osnivač i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica u Starom Brodu izgraditi amfitetatar kao otvorenu kamenu knjigu sa imenima svih Srba koji su stradali na ovom svetilištu na Drini.

On smatra da je krajnje vreme da i Srbi, po ugledu na Jevreje, dobiju svojevrsnu mapu u koju bi bila upisana sva srpska stratišta, masovne grobnice i gubilišta, kosturnice i jame bezdanice, kako bi konačno i sebi i svetu pokazali „mapu svete geografije i priložili je svakoj zemaljskoj i nebeskoj biblioteci“.

U znak sećanja na ubijene Srbe, ruže u reku Drinu zajedno sa Bećkovićem bacili su i predsednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, potpredsednik Odbora Vlade za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, narodni poslanik Vukota Govedarica, načelnici opština Podrinja, Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i građani sa područja ovih opština.

Prethodno, njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom služio je parastos srpskim žrtvama u Spomen-kompleksu Stari Brod.

Izvor: Srna