BISERI AFRO LITERATURE

Afrika je magičan kontinent. Ako uzmemo u obzir da niko ne može da dočara atmosferu ovog predivnog kontinenta kao afrički pisci, pravo je pitanje zašto nisi popularniji.

 

Izgleda da smo u poslednje vreme izuzetno zaronjeni u evropsku kulturu, među anglosaksonske pisce, u korice onih koji pišu u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj.

afrički pisci

Godine prolaze, a misao da nemamo vremena da za života pročitamo sve dobre knjige, samo se intenzivira. A onda shvatimo da ni za tri života ne bismo mogli pročitati samo knjige koje su napisane na jeziku koji nam je maternji.

Brojne škole jezika omogućavaju nam da izučimo i strane jezike, pa literaturu čitamo u originalu. Koliko zaista obraćamo pažnju na pisce sa drugih kontinenata dobro je pitanje. Ako uzmemo u obzir da se više stotina jezika nalazi na afričkom kontinentu, te da kulturalni diverzitet i etnička različitost Afrike, predstavlja odlično tlo za razvoj umetnosti, mi zaista malo znamo o književnosti.

Ovaj tekst samo je putokaz ka izvanrednim piscima iz Afrike, koji su nepravedna zaboravljeni, ili makar skrajnuti na svetskoj književnoj lestvici.

Blago iz Nigerije

Chinua Achebe je nigerijski pisac i pesnik koji je karijeru gradio na američkim univerzitetima kao profesor. Njegovo najpoznatije delo je Svet se raspada, a predstavlja i temeljno delo afričke književnosti. Odrastao je u hrišćanskoj porodici, a fasciniran religijama iz afričke kulture, književnost je gradio na tim temeljima. Bio je borac protiv rasizma i njegovo delo može se okarakterisati kao društveno angažovano.

Crni doker

Veoma cenjen pisac iz Afrike jeste senegalski pisac Semben Usman koji je ostao poznat po svom radu u Francuskoj, a kapitalno delo koje rame uz rame stoji sa Kamijevim Strancem zove se kao ovaj podnaslov – Crni doker. Zanimljiva je tematike egzistencionalizma koja je prošarana i angažovanom borbom protiv rasizma i klasnih razlika. Njegovo književnog lika prati zla kob u sferi izdavaštva. Šta se dešava kad vam neko ukrade rukopis i ostavi nadu da će ga objaviti, a potom ga objavi pod svojim imenom – definitivno je zaplet koji vodi do Sabatovskog ili Kamijevskog rešenja. Smrću, a kako drugačije.

Afričke spisateljice

Sigurno jedna od najuticajnijih afričkih žena pisaca jeste Mariama Ba. Afrička spisateljica pisala je brojne tekstove o pravima žena, a pitanja o rodnoj neravnopravnosti bila je njen narativ, kako u Senegalu, tako i širom Afrike. Ba se često suočavala sa brojnim predrasudama, a njena najprimećenija knjiga je “So long a letter”. Iz njene frustracije zbog patrijarhalnih struktura, nastajala su dela puna ženskog revolta.

Nurrudin Farah posleratni mag

Mnogi su o Somaliji čuli zbog siromaštva i čuvenih pirate. No, Somalija je poznata i po čoveku koji je napisao nebrojeno pozorišnih komada, novela i kratkih priča, a njegova isksutva temelje se na urođeničkim somalijskim navikama. “From a crooked rib” je knjiga koja je napisana sedamdesetih, govori takođe o pravima žena. Somalijanske žene bile su zlostavljane i vrlo često izložene nasilju, te tretirane kao objekti, a ne osobe.  Zasluge književnosti za prepoznavanje ozbiljnih problema afričkih naroda su velike. Nažalost, zapadni svet nije uspeo da brojne knjige ekranizuje, prevede na manje primećene jezike, i približi ih evropskim narodima. No, nadamo se da će vreme tog uzbujalog bunta tek doći i da će se angažovana književnost sve više nalaziti na policama u ovom pomalo posrnulom svetu.