NA LICITACIJI

Delo „Bashi-bazouks Before a Gateway” (Bašibozuci pred beg) srpskog slikara biće ponuđeno 24. aprila na aukciji u čuvenom „Sadebiju”. Ova slika Paje Jovanovića nalazi se među onim delima likovne umetnosti koja imaju najveću početnu cenu!

 

Ulje na platnu jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića nastalo krajem 19. veka, naći će se na aukciji u londonskom „Sadebiju”.

bašibozuci pred beg

Sliku „Bashi-bazouks Before a Gateway” (Bašibozuci pred beg) renomirana aukcijska kuća uvrstila je u predstojeću aukciju „Orijentalističke umetnosti”, koja je zakazana za 24. april u Londonu.

Delo Paje Jovanovića među najskupljima je u čitavom katalogu, koji broji šezdesetak dela, jer se početna cena kreće u rasponu od 113.420 do 170.130 evra! Od Jovanovićeve slike na veću cifru procenjena su, između ostalog, dela Žana-Leona Žiroma, Edvina Lorda Viksa ili Andersa Zorna.

Jovanovićeva slika se do sada nalazila u privatnom posedu istaknutog kolekcionara koji ju je kupio takođe u Londonu 2004. godine, stoji na sajtu „Sadebija”.

Slika, nastala 1887. ili 1888. godine, obima 46 sa 35 centimetara, rađena je u tehnici ulje na platnu, a potpis slikara je u samom donjem desnom uglu dela. Jovanović (1859– 1957) se na ovoj slici pozabavio takozvanim bašibozucima, odnosno neregularnim vojnicima turske vojske koji su bili prisutni diljem Otomanskog carstva – od Egipta do Balkana. Iako podržavani od strane imperije, nisu imali regularna vojna obeležja i bili su poznati po svom odmetništvu, pljačkama i brutalnostima. Otuda i naziv bašibozuk koji u slobodnom prevodu sa turskog glasi: obezglavljeni. Srpski slikar na pomenutom delu dočarava dva bašibozuka, u svojim regalijama, koje smešta u egipatsko okruženje… I jedan i drugi „vojnik” naoružani su puškama kremenjačama… I dok prvi bašibozuk puši čibuk, drugi odmara, a sve to uoči bega…

Paja Jovanović, rođen 1859. godine u Vršcu, i danas važi za jednog od najistaknutijih predstavnika akademskog realizma. Bio je i član SANU, a na sajtu „Sadebija” podseća se da je studirao na Umetničkoj akademiji u Beču, u klasi Karla Leopolda Mulera. Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, i bio vrsni portretista koji je jedno vreme radio na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića, podsećaju u ovoj kući pred aprilsku aukciju. Takođe, ističe se da su Jovanovićeve slike odavno stekle značajnu međunarodnu reputaciju i da se neka od njegovih dela nalaze u kolekcijama bogatih Engleza ili Amerikanaca.

Jovanović, u čija se najznačajnija dela ubrajaju slike „Mačevanje”, „Seoba Srba”, „Krunisanje cara Dušana”, „Bitka u Teutoburškoj šumi”, preminuo je 1957. godine u Beču.

Izvor: Politika.rs