OD ZEZANJA PROBLEM

Pušenje nargile sve je popularnije među mladima u Srbiji. Podaci pokazuju da devet odsto mladih između 13 i 15 godina, i to u istom procentu devojčice i dečaci, koristi nargilu. Osim što je zakonom zabranjeno za maloletnike, stručnjaci upozoravaju – sat vremena korišćenja nargila jednak je šteti od 100 popušenih cigareta.

 

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika, mešavina različitih aromatičnih ukusa, čine nargila barove privlačnim mestom za okupljanje mladih.

pušenje nargile

– Mladima je naročito interesantno zato što je to nešto što nisu njihovi roditelji radili. Tako da ta potreba za novinom i za nečim što je posebno i drugačije koja je inače imanentna mladosti, to čini ovo veoma atraktivnim – kaže Nevena Čalovska, psihijatar.

Atraktivno, ali, tvrde nadleži, veoma opasno po zdravlje.

– Zbog toga što je nargila napravljena tako da istovremeno sagoreva duvan, ili čak i ako nije duvan neki drugi proizvood, sagoreva i ugalj. To je izuzetno štetno, i koncentracije su mnogo više nego i kod pušenja cigareta. Bez obzira što prolazi kroz vodu, svi ti štetni sastojci se zadržavaju i udišu – kaže Srmena Krstev iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Udisanjem aromatičnog duvana, u samo jednoj seansi, apsorbuje se količina ugljen-monoksida četiri do pet puta veća od one koja se udiše jednom cigaretom – podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

– Nargile ostavljaju iste posledice kao i cigarete. Ukoliko sadrži duvan i nikotin to znači da stvara i zavisnost i sve ostale bolesti koje izazivaju pušenje cigareta. Znači to je uticaj na krvne sudove, uticaj na srce, zatim nastanak i malignih bolesti – kaže Srmena Krstev.

– Čovek ima potencijal da stvori zavisnost od bilo kakve supstance i bilo kakvog objekta. Tako da i ovo može da ima analogno simptome i znake zavisnosti, a to znači da može da postoji i apstinencijalni sindrom, koji je onda viđen u napetosti, neraspoloženju, gubitku interesovanja, volje – kaže Nevena Čalovska, psihijatar.

Da se zavisnot lako stvara, ali teško leči potvrđuje i studija u Americi prema kojoj se 28,4 odsto pušača javilo za odvikavanje od nargila, a više od polovine njih nije uspelo u tome.

Izvor: RTS