MUTNO PRED OČIMA

Nejasan, zamućen ili zamagljeni vid u trudnoći nije retka pojava i ona obično ne predstavlja nešto što bi buduće majke trebalo da zabrine. Međutim, ona se može smatrati ozbiljnim problemom ukoliko opstaje neko duže vreme, a posebno ako postoji i nakon porođaja.

 

Mnoge buduće majke svesne su drastičnih promena koje ih očekuju tokom trudnoće. Nekad su te promene toliko ekstremne da se one ponekad zapitaju da li je to normalno i da li se sva ta menjanja mogu pripisati drugom stanju.

zamagljeni vid u trudnoći

Jedan od problema sa kojim se suočava trudna žena je i zamagljen vid koji je obično bezazlen, ali može biti i alarmantno upozorenje.

Iako su promene vida prilično česte pre, tokom i posle trudnoće, trebalo bi se upoznati sa mogućim razlozima zamagljenog vida i eventualnim rešenjima za ovaj problem.

Najčešće se navode četiri glavna uzroka javljanja zamućenog vida u periodu drugog stanja.

1) Zadržavanje tečnosti

Zadržavanje tečnosti je glavni razlog nastanka mnogih problema sa vidom, koji menja oblik i debljinu rožnjače, što dovodi do iskrivljenog i zamagljenog vida.

Šta uraditi? Dobar vest je da ove promene obično nestaju posle trudnoće i najverovatnije ne treba ništa preduzimati tim povodom. Međutim, ukoliko se iskrivljeni i zamućen vid nastavlja i traje posle porođaja, savet je da se obavezno ode lekaru kako bi se postavila dijagnoza očne bolesti.

2) Preeklampsija

Zamagljeni vid u trudnoći može biti uzrokovan ozbiljnom komplikacijom koja se zove preeklampsija. Ovo stanje se dijagnostikuje kod žena koje imaju visok krvni pritisak i protein u mokraći. Kada je reč o čulu vida, žene sa preeklampsijom mogu očekivati simptome kao što su osetljivost oka na svetlo, zamućeni vid, blicanje svetla u očima, pa čak i privremeni gubitak vida.

Šta uraditi? Ako postoji bilo koji od ovih simptoma, hitno se treba obratiti lekaru. Ovo stanje može veoma brzo uznapredovati, što bi moglo za posledicu da izazove obilno krvarenje.

3) Gestacijski (privremeni) dijabetes

Mrežnjača oka sadrži mnoge male krvne sudove, a visok krvni pritisak koji je povezan sa dijabetesom može ih oštetiti tokom drugog stanja. Gestacijski dijabetes je privremeni oblik šećerne bolesti koji može oštetiti mrežnjaču na ovaj način.

Šta uraditi? Sa gestacijskim dijabetesom mora se redovno pratiti nivo šećera u krvi kako bi se izbegao visok pritisak koji može dovesti do krvarenja unutar mrežnjače.

4) Hormonske promene

Sve trudnice prolaze kroz značajne hormonske promene i neke od njih mogu dovesti do problema sa vidom.

Šta uraditi? Hormonske promene između ostalog utiču na sposobnost tela da proizvede suze, što može izazivati maglu pred očima, pa je u tom smislu potrebno koristiti kapi za oči ili veštačke suze kako se rešio problem. Međutim, kada zamagljeni vid i dalje postoji, hormonski progesteron može biti krivac za to, jer on u sebi ima omekšavajući (štetni) efekat na kolagen u očima. Na svu sreću, obično su ovakve promene su privremene i vid bi trebalo da se vrati u normalu odmah po porođaju.