ČARI NOMADSKOG ŽIVOTNOG STILA

Savremeni život u gradovima neretko nosi i brojne stresove i neskrivenu želju za begom. Oni koji žive na selima i u predgrađima, ponekad svoj spas traže u prirodi, dok se „robovi grada“ sa asfalta sele jednom mesečno, sklanjajući se u travnate parkove, šume ili na jezera i reke.

 

Zanimljivo je da postoje i oni koji odluče da svoje nekretnine prodaju, kupe kamp prikolicu i otisnu se u nepoznati, ali avanture pun svet.

Ukoliko ste se od nomadskog života umorili, preporučujemo vam da porazmislite o kupovini nekretnina, a onima koji bi da zaborave na ustaljene norme života, pričamo priču o lepoti avanture, kampovanja i života na točkovima.

Da najpre razgraničimo, kampovanje je kraći boravak u prirodi, ali se vrlo često kamperi odlučuju i za takav način života, pa kamp-prikolice, kamp vozila ili šatori postaju deo identiteta. Krenimo stoga od kratkoročnog kampovanja koje traje od nekoliko dana do nekoliko meseci.

Kako odabrati mesto?

Odabir mesta za kampovanje nije uvek pisano pravilo. Ipak, za one koji su tek jednom u životu postavljali šator, trebalo bi dati neke smernice. Zanimljivo je da su se ljudi poprilično odrodili od prirode, i da prolaze godine, a oni zaborave cvrkut ptica, ili kako izgleda hodati bos. Ono što je najvažnije za postavljanje kampa jeste pre svega da mesto bude suvo, ocedno i blago nagnuto. Zaštićenost od vetra je jedan od preduslova postojanog kampa. Nije preporučljivo kampovati tik uz vodenu površinu kako zbog komaraca, tako i zbog samog zemljišta. Naravno, pijaća voda je preduslov dobrog kampa, pa treba biti nadomak česama, izvora ili potoka. U planinskim krajevima posebno treba voditi računa o odronima, snežnim lavinama i vejavici.

Prilikom postavljanja šatora, treba uvek voditi računa o pravcu duvanja vetra, a ulaz uvek postavljati na stranu suprotu od smera vetra. Šator, vreća za spavanje, podmetač za vreću, plinska boca, baterijska lampa i sekira su uglavnom ono što je najneophodnije. Ostalo, pa, mašti na volju.

Ostavština prošlosti

Prošli dani, a pogotovo sedamdesete i osamdesete godine dvadesetog veka svedoče o tome da je kampovanje, ali i slobodarski duh života na točkovima nekada bio učestaliji nego danas. Naravno da je promeni ovog načela doprinela i tehnologija, ali je tehnologija doprinela i boljim i stabilnijim kamperima.

Pod terminom kamper ovog puta podrazumevamo automobile koji imaju integrisane kamp kućice koje su lakopokretne. Ovakva vozila viđali ste na autoputevima uvek uz komentar „eh da mi je jedan ovaj, da se odvezem negde uz more“. I da, baš na to mislimo kada kažemo da ohrabrujemo sve one koji su dovoljno smeli da se otisnu u nepoznatu avanturu na točkovima.

Autokampova po svetu, hvala zdravom razumu, još uvek ima. Svoj kamper možete povesti do najlepših kamp mesta na svetu, plaćajući tek simbolične takse. Ono što jeste malo komplikovanije kod kupovine kampera, zapravo je registracija. Iako se mogu naći tek za nekoliko hiljada eura, registracija ovih automobila izađe skuplja nego što bi trebalo.

Ako vam na putu, nakon dugogodišnjeg lutanja i dosadi ovaj način života, uvek se možete vratiti nekoj svojoj nekretnini. Zavisi isključivo od vas i vaših afiniteta. A mi smo tu da nabacamo zanimljive ideje.