NEOPHODNI USLOVI

Mnogi obožavaju da piju ovaj tip kafe, ali slabo ko zna šta zapravo znači priprema savršenog espresa. Donosimo vam 14 najbitnijih pravila kojih se treba pridržavati, kako bi espreso bio najbliži savršenstvu.

 

Pravljenje dobrog espresa nije jednostavno i pre svega morate znati da savršeni espreso ne postoji, ali uvek ćemo težiti ka tome.

priprema savršenog espresa

Ovde smo naveli najvažnija, zlatna pravila koja bez izuzetka treba slediti, kako biste vi i vaši gosti uvek bili zadovoljni dobijenom espreso kafom.

1. MEŠAVINA

Osnovno pravilo je koristiti raznolikost izvrsnih kafa, pažljivo pomešanih i isprženih, prema individualnom ukusu.

2. TEMPERATURA

Voda mora imati konstantnu temperaturu između 88°C i 92°C.

3. Pritisak

Pritisak vode mora biti  9 BAR-a.

4. KOLIČINA

Osnovna količina kafe koju stavljamo u kašiku espreso aparata iznosi oko 7 grama (±0,2gr). Iako, dobra espreso kafa nije proizvod količine kafe, već kvaliteta.

5. PROTOK ESPRESO KAFE

Vreme protoka espreso kafe kreće se između 20 i 30 sekundi (za kratki espreso do pola šolje idealno 23 sekundi). Espreso mora teći u pravilnim razmacima i mlazovima u obliku „mišjeg repa“.

6. GRANULACIJA ESPRESO KAFE

Prikladna krupnoća se postiže rotirajućim metalnim prstenom ispod silosa mlina. Zrna bi trebala biti fino mlevena; ukoliko su prekrupno mlevena, voda protiče prebrzo kroz kašiku i espersso je pretanak tj. ima premršavo telo. Ukoliko su zrna prefino, odnosno presitno mlevena, espreso jedva izlazi iz mlina, te je gorka i prepržena. Štoviše, ako je vazduh suv, prsten na mlinu se treba prilagoditi finijem mlevenju; ukoliko je vazduh vlažan, tada krupnijem mlevenju.

7. TROŠENJE I HABANJE NOŽEVA ZA MLEVENJE

Radi kvalitetnog mlevenja espresa, ravni noževi u mlinu trebali bi se zameniti svakih 400 kg potrošeno espresa, a konični noževi  svakih 600 – 800 kg.

8. FILTRIRANJE VODE

Voda čini 98% espreso kafe, pa možemo razumeti važnost depuratora, sam proces depurisanja (sa krupnom soli)  na svakih 30kg potrose espreso kafe i zamenu postojećih, kada više nisu korisni. Ne smemo zabaroviti noviju tehnologiju, filtere koji zamenjuju depuratore, nije ih potrebno čistiti, znatno više filtrira vodu i čisti od kamenca, jedan od najboljih na tržištu su BRITA filteri.

9. ČIŠĆENJE ESPRESO APARATA

Kašike, grupe, stimeri moraju se čistiti svakodnevno. Grupe se moraju čistiti jednom dnevno sa posebnim sredstvom za pranje, najcesce praskom. Voda u bojleru se treba s vremena na vreme promeniti.

10. ČIŠĆENJE MLINA

Silosi mlina moraju se čistiti nedeljno kako bi se uklonile naslage masnoće (ulja) ostale od zrna kafe.

11. TOPLE ŠOLJICE ZA KAFU

Dobro pravilo je da držite šoljice za kafu toplima kako bi krema u njima što duže trajala, ali naravno ne treba biti prevruce kako se gost ne bi opekao. Iz tog razloga I higijene samih šoljica trebamo ih postavitni normalno na aparat (ne naopačke)

12. ČUVANJE ESPRESO KAFE

Posebna pažnja treba se posvetiti potrošnji kafe kako bi se izbeglo preterano starenje proizvoda. Kafa se treba čuvati u hladnom i suhom prostoru. Ne bi trebali samleti kafe više no što će biti potrošeno, treba je mleti po potrebi. Prema tome, samlevena kafa se ne bi smela ostavljati u mlinu preko noći, jer taj espreso sledećeg dana će samo razočarati vašeg gosta

13. PRIPREMANJE ESPRESO KAFE

Tokom pripremanja, mlevena kafa treba biti pritisnuta u ručku  prikladnom snagom od oko 18 kg. Ovim postupkom, barista može nadoknaditi male nedostatke u mlevenju tako da pritisne malo jače ukoliko je kafa krupnije mlevena ili slabije ako je kafa sitnije mlevena. Pre stavljanja kašike natrag na esrpesso aparat, uklonite ostatke kafe s rubova kašike, kako bi sprečili nakupljanje stare kafe u gripi. Pustite nekoliko sekundi vodu kroz grupu bez kašike, nakon toga stavite kašiku na grupi i u što kraćem roku uključiti grupu kako se kafa ne bi preprekla pre nego što iscuri u šoljicu.

14. USLUŽNOST

Bez sumnje, postoji jedno nužno pravilo bez kojeg ni jedna kafa neće biti idealna, a to je  uslužnost I ljubaznost. Posebno zlatno pravilo je da se espreso služi sa osmehom.

Izvor: Unicusmilbo.com