COQ10

Koenzim Q10 delovanje i efekti na srce, krvotok i ćelije. Kako deluje CoQ10 na naše zdravlje?

 

Koenzim Q10 (Coenzyme Q10) ili skraćeno CoQ10, je jedinjenje koje generiše energiju u organizmu. Vaše telo proizvodi CoQ10 prirodno, ali njegova produkcija se smanjuje sa godinama. Srećom postoje mnogi suplementi za njegovu nadoknadu. Stanja kao što su srčane bolesti, moždane bolesti, dijabetes i kancer su povezani sa smanjenom količinom CoQ10. Koenzim Q10 se stvara i skladišti se u mitohondrijama.

CoQ10 ili Koenzim Q10 delovanje i efekti na srce, krvotok i zdravlje

Ubihinon (koenzim Q10, ubikvinon, ubidekarenon, koenzim Q, CoQ10, CoQ, Q10) je 1,4-benzohinon, gde se Q odnosi na hinonsku hemijsku grupu, i 10 označava broj izoprenilnih hemijskih podjedinica u njegovom repu.

Ova u ulju rastvorna, vitaminu slična supstanca je prisutna u većini eukariotskih ćelija, prvenstveno u mitohondrijama. Ona je komponenta lanca transporta elektrona i učestvuje u aerobnoj ćelijskoj respiraciji, generišući energiju u obliku ATP-a. Devedeset pet procenata energije ljudskog tela se generiše na taj način. Stoga, organi sa najvišim zahtevom za energiju, kao što su srce, jetra i bubrezi, imaju najviše koncentracije CoQ10. Postoje tri redoks stanja koenzima Q10: potpuno oksidizovano (ubihnon), semihinon (ubisemihinon), i potpuno redukovano (ubihinol). Sposobnost ovog molekula da postoji u potpuno oksidovanoj formi i potpuno redukovanoj formi omogućava mu da izvodi svoju funkciju u lancu transporta elektrona i da deluje kao antioksidans.

Interesantno je da primena lekova kao što su statini za smanjivane holesterola, koji su danas u širokoj upotrebi, smanjuju nivo koenzima Q10. Ključna uloga je u stvaranju ATP (adenozin-tri-fosfata) koji predstavlja osnovnu jedinicu energije u organizmu i njegovom transferu kroz organizam.

Takođe predstavlja jak antioksidans i štiti ćelije od slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdravlje. CoQ10 je prisutan u svim ćelijama a najviše u ćelijama u kojima je potrebna velika količina energije kao što su srčane, moždane, renalne i hepatične.

U daljem delu bloga bavićemo se mogućim pozitivnim dejstvom CoQ10 u različitim stanjima:

1. Koenzim Q10 i srce. Poboljšana cirkulacija može pomoći kod srčane insuficijencije

Srčana insuficijencija je često posledica preležanog infarkta ili visokog krvnog pritiska. Srčana insuficijencija suštinski predstavlja nemogućnost rada srca kao pumpe. CoQ10 zahvaljujući svojim antioksidativnim delovanjem i poboljšavanjem cirkulacije smanjuje nivo slobodnih radikala koji je u ovoj bolesti povećan i povećava produkciju energije u vidu ATP.

2. Koenzim Q10 pomaže kod neplodnosti

Smatra se da CoQ10 povećava nivo sperme kao i da smanjuje gubitak jajnih ćelija kod žena.

3. Koenzim Q10 pomaže kod podmlađivanja kože.

U ovom slučaju moguća je direktna primena CoQ10 na koži, zbog svog antioksidatiovnog efekta može pomoći kod sunčanja i razornog efekta UVA i UVB zraka. Suplementacija takođe pomaže.

4. Koenzim Q10 i migrene. Može smanjiti glavobolju i migrene usled smanjenja inflamacije koji su u srži ovih procesa.

Koenzim Q10 poboljšava cirkulaciju tako da smanjuje simptome migrene koja za uzrok ima slabu cirkulaciju u mozgu, ali ne može da pomogne kod migrena koje imaju drugi uzrok: stres, spazam vratnih mišića, hormoni.BIOCAPILLARY KAPI baner

5. Koenzim Q10 i dijabetes

Dokazano je da CoQ10 povećava senzitivnost ćelija na insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Takođe nekim studijama je potvrđeno da smanjuje HbA1c i da može da utiče na razgradju masti smanjujući akumulaciju masnoća u ćelijama.

6. Koenzim Q10 i kancer

Ovo dejstvo je posledica protektivnog dejstva na DNK

7. Koenzim Q10 i Parkinsonova bolest

U osnovi parkinsonizma nalazi se oksidativni strest i preterano stvaranje slobodnih radikala u ćelijama mozga pa protektivno dejstvo koenzima CoQ10 može pomoći.

8. Koenzim Q10 i toplota tela

Starenjem mi sve imamo manje Konezima Q10 u telu. Njegovo opadanje u telu dovodi do smanjivanja telesne toplote, posebno kod žena. Žene kojima je stalno hladno mogu da se „zagreju“ redvnom upotrebom Koenzima Q10.

Milan Popović