LETNJA PRETNJA

Bliže se godišnji odmori i odlazak na more. Da li i vaše pakovanje kofera, pored peškira, garderobe i kozmetike podrazumeva nezaobilaznu torbicu punu lekova koji vam mogu pomoći ako dobijete stomačni virus?

 

Imamo loše vesti – niste jedini. Većina ljudi se tako priprema za letovanje. Ne očajavajte, imamo i lepe vesti. Ove godine ne mora da bude tako!

stomačni virus

Možete sve dane letovanja provesti u miru odmarajući se na plaži uz zvuke talasa i omiljeno piće ili knjigu. No, ajmo da analiziramo odakle potiče vaš problem.

Koji su uzroci stomačnog virusa?

Visoke temperature, zaštitni znak leta, jedan su od glavnih uzročnika širenja stomačnog virusa na kupalištima gde boravi veliki broj ljudi.

Konzumiranje prljave vode može imati brojne negativne zdravstvene posledice. Bolest može doći u obliku bakterija, virusi ili čak paraziti. Zajedničko za sve njih je da se javljaju zbog zagađenosti vode.

Izgleda teško, zar ne? Stomačni virus nam zaista može doneti puno muka tokom letovanja!

Iako najčešće ne ostavlja ozbiljne posledice, kombinacija simptoma koji se tada javljaju mogu drastično oslabiti čitav organizam. Najgore od svega je što za njega nema konkretnog leka. Jednostavno ga morate preležati odnosno pustiti da prođe kompletan ciklus.

Ciklus stomačnog virusa se sastoji od više faza

Sve počinje sa mučninom, a vremenom se javlja malaksalost i blago povišena temperatura. Ovi simptomi brzo prelaze u ozbiljne mučnine i povraćanje, često praćene dijarejom. Nisu mu strani ni simptomi poput bolova u mišićima, umora i groznice. Svi ovi simptomi variraju od osobe do osobe, ali i od dana do dana. Iako oboljenje traje i do deset dana, simptomi su najizraženiji prvih nekoliko, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju. Tada postaje lakše.

Stomačni virus spada u najčešća oboljenja. Iako se ne leči u klasičnom smislu, dobro je znati kako da ublažimo njegove simptome. Još važnije je znati kako da se zaštitimo pre nego što do infekcije dođe.

BioColon kapi za nervozna creva

Kako se možete zaštititi?

Ne morate da strahujete zbog negativnih komentara na internetu ili lošeg iskustva vašeg prijatelja koji su se ogorčeni vratili sa letnje destinacije na koju i vi planirate da idete. Možete sami da utičete na ublažavanje ili potpuno sprečavanje stepena zagađenosti vode koju konzumirate na moru!

Zaštitite se od bolesti koje dolaze od zagađene vode na moru veoma jednostavno.

Ponesite na putovanje svoj kućni filtracioni sistem koji se lako montira na bilo koju slavinu. Na taj način ćete izbeći konzumiranje nefiltrirane ili netretirane vode.

Odabirom boljeg izvora vode i filtriranjem rizik od zaraze se znatno smanjuje. Filtracioni sistem možete nositi na more i nakon odmora ga ponovo instalirati na česmu u svojoj kuhinji.

Zapamtite da pored pijaće vode možete biti zaraženi i kupanjem u zagađenom moru, jezeru ili potoku. Dodir sa prljavom vodom može izazvati vodene patogene koji mogu da se uvuku u organizam preko vaše kože i zaraze vas. Kako biste ovo izbegli, ne zaboravite da se posle svakog kupanja operete sapunom i istuširate.

Takođe, jako je bitno da vodite računa o svojoj higijeni i higijeni svih članova koji su sa vama na letovanju. Pranje ruku sapunom ili dezinfekcija su ključni! Znatno utiču na otklanjanje virusa u toku pripreme ili konzumiranja hrane ili nakon rukovanja netretiranom vodom.

Sve ovo su mere prevencije koje mogu pomoći da provedete vaše letovanje uživajući.

Izvor: Teol-shop.com

Priredio: Velibor Mihić