ZANIMLJIVA LIČNOST

Naš čuveni matematičar Mihailo Petrović, poznatiji kao Mika Alas, bio je samouki violinista, obožavao je narodnu pesmu, a bio je i osnivač orkestra „Suz“ sa kojim je nastupao po srpskim kafanama.

 

Svetska naučna javnost priznala je našeg Mihaila Petrovića (1868-1943) kao nespornog genija.

mika alas

Rodonačelnik srpske matematičke škole doktorirao je na Sorboni, bio član akademije nauka nekoliko evropskih zemalja, profesor, pisac zakona i pronalazač, bio je i skroman i plemenit čovek, ali ostaje upamćen i kao veliki pustolov i boem. O svemu tome svedoči izložba u Galeriji SANU, baš kao i monografija priređena povodom 150 godina od rođenja čuvenog akademika i profesora.

U oblasti šifrovanja između dva svetska rata Alas je ostavio neizbrisiv trag. Dokumenti iz Generalštaba „Kriptografija – škola za obuku na šifre“ i „Sistem“ pokazuju da je imao značajna dostignuća u analizi i dizajnu šifrovskih sistema, kao i u edukaciji mladih kadrova koji su operativno radili u oblasti šifrovanja za državne potrebe.

Sviračka banda

Široj javnosti poznat kao Mika Alas uživao je u pisanju putopisa i pecanju, prepisci i druženju s princem Ðorđem Karađorđevićem, ali i muziciranju. Petrović je bio samouki violinista, a kao veliki zaljubljenik u narodnu pesmu tog vremena formirao je sviračko društvo – dvanaestočlani orkestar Suz, s kojim je nastupao na različitim proslavama i koncertima po Srbiji.

Vežbali su po kućama članova, a zanimljivo je da su na proslavi slave orkestra znali okupiti i po 500 zvanica. Na tim druženjima služili su se alaski specijaliteti primača Petrovića, a muzička banda bi potom obično pravila „džumbus i bal“.

Majstor ribolova

Bavljenje ribolovom donelo je Petroviću i zvanično zvanje majstora i nadimak Alas, po kome je ostao zapamćen. Objavio je i više stručnih radova iz ribarstva, a kao stručnjak iz te oblasti učestvovao je u pregovorima za zaključivanje konvencije o ribolovu s Rumunijom.

– U kafani „Struga“ na Čuburi često su svirale romske kapele, pa mu je jedne večeri vlasnik, ne znajući ko je Petrović, predložio da sa svojim orkestrom svira u večernjim satima. Prema daljim podacima Vidoja Golubovića, on je to uz osmeh prihvatio, ali nije uspeo da naplati angažman zbog nereda pijanih gostiju – piše Marija Dumnić u pomenutoj monografiji.

Sakupljao pesme

Petrovićev repertoar je bio sveobuhvatan i sačinjen od 700 melodija narodnih igara, 240 melodija narodnih pesama i oko 90 melodija iz razlčitih krajeva Jugoslavije. U spisima se pominje i to da je i sam sakupljao narodne melodije, a da je u jesen 1940. snimio sa grupom Suz gramofonske ploče na Radio Beogradu.

Izvor: Republika.rs

Priredio: Velibor Mihić