PODACI KOJE MORAMO REĆI

Retko kada smo potpuno iskreni u razgovoru sa svojim izabranim doktorom. Vrlo često krijemo od lekara neke važne podatke o nama koji bi njima veoma značili u propisivanju dodatnih analiza i postavljanju prave dijagnoze.

 

Kako bi nam lekar propisao sva potrebna ispitivanja i postavio pravilnu dijagnozu, mora od nas da dobije mnogo važnih informacija o našem zdravstvenom stanju.

krijemo od lekara

Međutim, neretko se dešava da neke podatke o sebi krijemo kako nas doktor ne bi grdio ili mislio da smo baš mnogo nesavesni prema sopstvenom zdravlju.

Zbog toga, možemo navesti bar sedam osnovnih informacija koje nikada ne bismo smeli da sakrijemo od našeg lekara kada se nalazimo kod njega na pregledu.

1. Navike u ishrani

Kada dođemo na pregled kod lekara, obično odmah osetimo krivicu ako se hranimo nezdravo. Ponekad zbog toga lekaru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo naša ishrana, nego lažemo da se hranimo znatno zdravije. S druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Ipak, moramo da imamo na umu da su sve to informacije od velike važnosti koje jednostavno moramo otkriti lekaru, jer je to u našem interesu.

2. Korišćenje lekova

Neki ljudi često koriste razne lekove bez znanja lekara ili se ne drže propisanog načina uzimanja lekova. Sve to utiče na njihovo lečenje, a može uticati i na rezultate analiza krvi.

3. Pušenje

Prema priznanju i samih lekara, upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu. Nemojte da skrivate koliko zapravo pušite. Možda je to jedna kutija dnevno ili nedeljno, ali budite iskreni. Bez obzira na količinu, obavezno lekaru priznajmo koliko cigareta zaista konzumiramo.

BioLiver kapi za masnu jetru

4. Alkohol

Isto kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje, jer utiče na jetru pošto je jedan od najvažnijih organa u našem telu. Informacija o količini alkohola koju konzumiramo može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi (dodaci ishrani)

Ako, primera radi, koristimo dodatke ishrani, vitamine ili lekovito bilje, prijavite to svom lekaru. Kada određeni lekovi dođu u dodir s tim dodacima, učinkovitost tih lekova može se poništiti ili pak pojačati, što nije dobro za naše zdravlje.

6. Seksualni život

Neugodno nam je da odgovaramo na pitanja o seksualnom životu, jer je to intimna stvar, ali informacije poput onih kakvu zaštitu koristite i jeste li imali polno prenosivu bolest, mogu biti neobično važne za propisivanje potrebnih analiza.

7. Mentalno zdravlje

Kada nas lekar pita kako se osećamo, nemojmo da skrivamo svoje pravo stanje i emocije. Naša osećanja mogu biti manifestacija nekih fizičkih problema. Mnogi ne znaju da bolesna štitna žlezda može da uzrokuje napade panike i anksioznost. Iskren razgovor s lekarom može nam samo pomoći, pa se zbog toga nemojmo ustručavati da govorimo istinu.

Izvor: Zadovoljna.hr