Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Jedan zatvorenički dan državu Srbiju košta 18 evra

SKUPO ODRŽAVANJE

Cena od 18 evra koliko srpske poreske obveznike košta jedan zatvorenički dan možda nije prevelika, ali ako se uzme u obzir da u zatvorima širom Srbije kaznu izdržava više od deset hiljada ljudi, onda se dođe do sume od skoro 200.000 evra!

 

Daleko od toga da se za život u zatvoru može reći da je komforan. Ipak, osuđenicima na dugogodišnje kazne, na raspolaganju se nalazi sve što podseća na život na slobodi.

zatvorenički dan

Istraživali smo koliko poreske obveznike u Srbiji košta jedan zatvorenički dan.

Jedan zatvorenik državu Srbiju dnevno košta 18 evra. Trenutno u srpskim zatvorima boravi 10.590 zatvorenika, što znači da država svakoga dana za njih izdvaja preko 190.000 evra.

„Nema jeftinog zatvora, kasarne, duševne bolnice. Dakle sve te totalne ustanove u koje nekog držite iz bilo kojih razloga. Zatvor može da pojeftini sopstvenim izdržavanjem, time što će ta ekonomija biti osmišljena, racionalno upotrebljena“, kaže Zlatko Nikolić, kriminolog.

A da li uz trenutne uslove moguće sopstveno izdržavanje?

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija: „Rad osuđenih nije obavezan, već je rezultat vlastitog izbora. Svrha rada je da osuđeni stekne, održi i poveća svoje rade sposobnosti, radne navike i stručno znanje.“

Da rade ne moraju, ali mogu da koriste različite programe obrazovanja, zanatskih obuka i kurseva. U poslednje 3 godine, 30 zatvorenika završilo je fakultete. Sve to, kažu u upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ima za cilj smanjenje broja povratnika, kojih trenutno ima oko 60%.

„Oni moraju da se vrate u drušstvo i da se resocijalizuju kako se to kaže, da budu uključeni u društvo, da mogu da zauzimaju neke pozicije da budu i zaposleni i da to ne bude prepreka za neka njihova prava“, kaže Milan Antonijević iz YUKOM.

Sredinom 2002. godine u zatvorima je bilo 6.200, a 2012 oko 12.000 osuđenika. I pored solidno popunjenih kapaciteta u srpskim zatvorima, broj onih iza rešetaka, trenutno je u opadanju.

Izvor: Prva.rs

1 komentar

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter