MUŠKA SEKSUALNOST

Saveti kako poboljšati muški libido i polni nagom kod muškarca prirodnim putem. Predlozi kako ojačati seksualnu želju i funkciju muškaraca

 

U današnje vreme, savremeni način života dovodi do nedostatka seksualne želje i taj problem pogađa obadva pola. Istraživanje, sprovedeno u Hrvatskoj, Portugalu i Norveškoj je potvrdilo da je muška seksualna želja jednako kompleksna kao i ženska. Smanjena seksualna želja kod muškaraca može postojati kao samostalni poremećaj ili kao simptom uzroka kao što su bolest, uzimanje određenih lekova, depresija, narušeni odnosi s partnerom.

potencija ili Kako poboljšati muški libido i polni nagon muškarca

Nizak muški libido može značajno uticati na seksualni život, a problem manjka libida može pogađati muškarce bilo kog doba. Mnogi muškarci imaju problema sa libidom i pate ne znajući da se ključ za poboljšanje kvaliteta njihovog seksualnog života nalazi upravo u njihovim rukama.

Impotencija je poremećaj seksualne funkcije kod muškaraca.To je stanje kontinuirane nemogućnosti postizanja ili održavanja erekcije ili prerane  ejakulacije, koja najčešće pogađa muškarce starije od 40 godina, ali nije retka pojava ni među mlađim muškarcima. Problemi nepotpune erekcije, poteškoća u postizanju erekcije ili učestali nedostatak ejakulacije se javljaju u početnoj fazi.Statistika pokazuju da se 41% nelečenih erektivnih disfunkcija pretvara u impotenciju. Zato ne treba zanemariti simptome pogoršanja potencije, smanjenja libida i seksualne spremnosti.

Uzroci smanjenja libida

Na  nivo seksualne želje utiču brojni faktori.  Libido  kod muškaraca je  pod direktnim  uticajem hormona, tvrde naučnici. Nivoi testosterona, progesterona i estrogena, određuju koliko će biti raspoloženi za seks. U slučaju manjka testosterona, seksualna želja može biti snižena. Proizvodnja testosterona kod muškaraca s godinama opada, a to može dodatno ubrzati neuredan stil života, pušenje, alkohol ili prekomerna telesna težina. Na libido utiče i neurotransmiter u mozgu – dopamin, čiji manjak (što može biti uzrokovano nekim lekovima) takođe dovodi do gubitka seksualne želje.

Stručnjaci uzroke  smanjenja libida  dele u dve grupe:

  1. Fizičke smetnje: 
  • slaba cirkulacija i prokrvljenost
  • kardiovaskularne bolesti
  • endokrine bolesti poput dijabetisa
  • parkinsonova bolest
  • hipertenzija
  • upotreba psihoaktivnih supstanci
  • upotreba određenih lekova kao što su Aldactone, Valum ili Tagamet
  1. Mentalne smetnje:
  • stres
  • depresija
  • nizak nivo samopouzdanja
  • strah od nezadovoljenja partnera
  • alcheimerova bolest
  • umor
  • loša komunikacija u vezi

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju

KAKO OJAČATI SEKUSALNU ŽELJU KOD MUŠKARCA

Određene strategije muškaracima mogu pomoći u rešavanju problema sa smanjenim polnim nagonom:

Smanjenje stresa

Stres je jedan od najefektnijih ubica libida. On podstiče lučenje hormona kortizola koji direktno smanjuje muški libido. Stres nas dovodi u hormonsku neravnotežu i pod uticajem stresa luče se enzimi koji uništavaju testosteron. Ako je stres jedan od glavnih problema koji uzrokuju loš ljubavni život  naučite da se opustite kroz vežbe, jogu, vežbe disanja,  masažu, šetnju i adekvatan odmor.

Poboljšavanje navika koje su vezane za spavanje

Manjak sna može naškoditi muškom libidu. Problemi sa snom mogu biti glavni uzrok manjka libida kod muškaraca. Medicinsko stanje koje se najčešće povezuje sa seksualnim problemima je apneja ( prekid disanja tokom spavanja).  Muškarci koji imaju problema sa apnejom u spavanju imaju niže nivoe testosterona i niži libido. Poboljšavanje navika koje su vezane za spavanje može unaprediti vaš seksualni život. Pokušajte da idete u krevet u približno isto vreme. Nemojte jesti, raditi ili gledati TV dok ste u krevetu a kada dođe vreme za spavanje, neka vaša spavaća soba bude ispunjena tišinom i mrakom.

Pojačana fizička aktivnost

Na povećanje libida utiče i pojačana fizička aktivnost, zato što poboljšava kardiovaskularni sistem i povećava samopouzdanje muškarca zbog boljeg izgleda. Dokazano je da trening izoštrava čula, što je vrlo važno za kvalitet ljubavnog odnosa. Osobe koje su fizički aktivne bolje poznaju vlastito telo, izdržljivije su, nemaju problema s cirkulacijom te ona nesmetano stiže do erogenih zona na telu. I polusatno vežbanje neposredno pre vođenja ljubavi ne samo da povećava muški libido nego i verovatnoću postizanja orgazma.

Izbegavanje droge, alkohola i pušenja

Bolesti zavisnosti utiču na periferne krvne sudove koji sprovode krv u genitalije i mogu imati negativni uticaj na muški libido.

Zdrav način ishrane 

Stručnjaci su ustanovili da je način ishrane veoma bitan za seksulni život muškarca. Što manje prerađene hrane u  ishrani, bolje za vaš intimni život. Preporuka je da se što više jede voće i povrće i da se piju prirodni sokovi. U organizam treba  uneti što više vitamina, magnezijuma, antioksidanata, mangana, biljnih vlakana i belančevina kao i esencijalnih masnih kiselina. Stručnjaci tvrde da se libido zaista „hrani“ vitaminima i mineralima.Vitamin C, iz svežeg voća i povrća, budi energiju i podstiče lučenje hormona zadovoljstva, dopamina. Vitamin D, iz ribe bogate omega 3 mastima i žumanca, podiže nivo testosterona u krvi. Vitamin F, iz ulja oraha, pšeničnih klica i maslina, stimuliše seksualnu aktivnost. Što se minerala tiče, stimuliše gvožđe iz crvenog mesa i algi, dok cink iz plodova mora podstiče sintezu seksualnih hormona. Jaja i mliečni proizvodi pomažu u procesu spermatogeneze i unapređuju kvalitet sperme. Kefir, sir i jogurt pospešuju erekciju kao i zeleno povrće, peršun i čili.

Začini

Obožavaoci začinjene hrane imaju viši nivo testosterona. Začinjena hrana dobro deluje na muški libido. Naučno je dokazano, šire krvne sudove, stimulišu cirkulaciju i bude uspavani libido.Zato jela obavezno začinite cimetom, karanfilićem, muskatnim oraščićem, đumbirom, vanilom, nanom ili šafranom. Još bolje, pijte blage biljne čajeve na bazi ovih začina.

Mešavina meda i oraha

Bila je poznata u Babilonu kao recept za lečenje impotencije kod muškaraca. Med je bogat vitaminom B, koji je potreban za proizvodnju testosterona. Takođe, bogat je i mineralima, koji pomažu metabolizmu u iskorišćavanju estrogena. Neki ljudi umesto oraha u mešavinu dodaju mleveni susam i to konzumiraju svakodnevno.

Badem kao afrodizijak

Badem je dobar za zdravlje, jer sadrži 35 odsto dnevne doze vitamina E, koji poboljšava funkciju polnih organa. Takođe, sadrže visok nivo magnezijuma, fosfora i cinka, koji stimuliše libido kod muškarca

Pivo za intezivnu erekciju

Najnovije studije pokazuju da pola litra piva produžava trajanje seksa, čime se odbacuje tradicionalno verovanje da alkohol loše utiče na seksualne moći muškarca. Pivo oslobađa velike količine fitoestrogena, koji odlaže orgazam. Reč je o biljnim materijama u pivu koje deluju slično kao estrogen, što omogućuje muškarcima duži seksualni odnos.

Crveno vino

Takođe je veoma snažan afrodizijak ako se koristi kvalitetno vino. Industrijska vina mogu da ošamute i izazovu glavobolju.

Prirodni stimulansi za libido muškarca

Mnogi muškarci, od davnina pribegavaju prirodnim lekovima kako bi rešili problem smanjenog libida. Tu spadaju čajevi od kamilice, sladića, koprive, cimeta, đumbira, lista maline. Takođe su efikasni i:

Maslačak i njegova afrodizijačka dejstva

Koren maslačka ima stimulišuća svojstva putem kojih funkcioniše kao afrodizijak. Danas se reputacija maslačka kao seksualnog pomagala uglavnom zasniva na njegovoj sposobnosti da ublaži probleme urinarnog trakta i održava odgovarajuće funkcionisanje bubrega. Maslačak pomaže izbacivanje toksina iz tela i reguliše zdravo funkcionisanje urinarnog sistema.

Čičak 

Muškarci kod kojih je erektivna disfunkcija izazvana cigaretama, alkoholom ili marihuanom mogu imaju značajnu korist od korena čička.

Sweden Bitter

Golden Sweden Bitter jača srce, imunitet a posebno cirkulaciju što podiže muški libido posebno kod starijih muškaraca čiji polni nagon slabi. Sam eliksir nije afrodozijak za muškarce ali daje bolju prokrvljenost genitalnih organa i tako poboljšava seksualnu funkciju muškaraca, održavajuće je vitalnom sve do poznih godina.

Sibirski ženšen

Danas je u svetu popularna biljka ginseng ili žen šen, od koje se prave različiti preparati za potenciju. Neke studije pokazuju da 66,6 % muškaraca nakon uzimanja ginseng, tri puta dnevno prijavljuju jače erekcije.To je hranjiva biljka koja leči nesanicu, artritis,  umor i manjak energije. Pored toga jača sposobnost tela da se odupre stresu, a dokazano je da povećava i seksualnu izdržljivost kod muškaraca. Ovaj čaj je veoma koristan muškarcima pri erekciji. Ne preporučuje osobama koje imaju visok pritisak ili probleme sa srcem.

Kordiceps gljiva

Ova gljiva, kineski afrodizijak stimuliše cirkulaciju, pomaže kod simptoma hroničnog umora, u podizanju energije i oslabljenog imuniteta i u povećanju seksualne izdržljivosti muškaraca.

Anis

Stari Grci su verovali da će žvakanjem semenke anisa povećati sopstveni libido i želju za seksom. Anis se koristio i kao estrogeni dodatak koji smanjuje simptome muškog klimaksa i poboljšava libido.

Senzualna masaža

Nema boljeg leka za buđenje seksualne želje muškarca od drevne istočnjačke senzualne masaže esencijalnim uljima đumbira, kineske biljke ilang-ilang, cimeta, jasmina, sandalovog drveta ili pačulija. Ova blagotvorna ulja se kapilarima prenose po čitavom telu i bude osećaj opuštenosti i zadovoljstva. Nemojte ih direktno nanositi na najintimnije i najosetljivije delove tela jer umesto zadovoljstva, mogu izazvati bolno peckanje.

Negujte povezanost i bliskost

Na muški libido utiče i psihološko stanje osobe. Seksolog Arbanas ističe da seksualna želja zavisi i od zadovoljstva vezom u kojoj se osoba nalazi.Što je veća bliskost i povezanost sa partnerom, seksualna želja muškarca će biti veća.

Pustite mašti na volju

Kod povećanja seksualne želje muškarca treba imati na umu da je mozak najveća erogena zona, kaže dr. Arbanas.Seksualnost možete podstaknuti razmišljanjem o onome što bi muškarca moglo seksualno uzbuditi, što mu se čini seksualno privlačnim. Seksualna maštanja poboljšavaju libido, održavaju vezu aktivnom i uzbudljivom.” Činite sve da biste izbegli rutinu i dosadu“, savetuje dr. Arbanas.

Bolesti muškog libida

Hronične bolesti kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes, povišen holesterol, antidepresivi, anksiolitici mogu veoma nepovoljno uticati na polni nagon i seksualne želje muškarca.

Posavetujte se sa svojim lekarom o neželjenim dejstvima lekova. Ako je potrebno da promenite lek, konsultujte se o alternativama koje imate. Pomoći će vam da se primenjuju odgovarajući lekovi u odgovarajućim dozama i time smanji negativan uticaj na libido.

Lečenje muškog libida

Lečenje impotencije zahteva individualni pristup svakom pacijentu kako bi se terapija prilagodila uzrocima poremećaja i individualnoj predispoziciji muškarca. U nekim slučajevima se uvodi specijalizivana hormonska terapija za balansiranje nivoa testosterona.

Ako je osnovni uzrok impotencije vezan za psihičke smetnje onda se treba konsultovati sa psihologom i seksologom.

Najpoznatiji lekovi u svetu su Viagra i Cialis, ali je važno imati na umu da mogu prouzrokovati kontraefekte te da je neophodno pre upotrebe leka konsultovati se sa lekarom. Pristup lečenju zahteva i promenu životnog stila.

Impotencija ili Erekcijska disfunkcija ako do nje dodje leči se lekovima, kao i:

Lečenje inekcijama – korišćenjem inekcija s vrlo tankim iglama u telo penisa ubrizgava se prostaglandin ili fentolamin, koji deluje na proširenje krvnih žila i tako poboljšava protok krvi u penisu.

Intrauretralno lečenje – provodi se uvođenjem malih razgradivih kapsula s aktivnom tvari, najčešće alprostadilom, u mokraćnu cev penisa gde se absorbira u spužvasto i šupljikavo tkivo te pomaže postizanju erekcije.

Upotreba vakumskih pomagala – u ovom slučaju erekcija se postiže upotrebom vakumskog pomagala u obliku plastične cevi koja se stavlja preko tela penisa. Stvaranjem vakuma dolazi do povlačenja krvi u penis te njegovog ukrućenja. Nakon što je erekcija postignuta, na bazu penisa stavlja se gumeni prsten koji onemogućava oticanje krvi iz penisa i tako održava erekciju.

Protetika i implanti – danas se često koriste hidraulični implantati koji naduvavanjem cilindričnih cevčica ugrađenih u penis hirurškim putem koje pomažu u postizanju erekcije. Iako je ovo vrlo efikasna metoda lečenja, ujedno je i vrlo skupa i komplikovana, te se preporučuje u slučaju da su iscrpljeni ostali načini lečenja.

Milan Popović