GOVOR U ČAST BLAŽENIH PETRA I FEVRONIJE

Rusi su nedavno obeležavali Dan porodice, a to je bila i prilika da ruski patrijarh Kiril podseti vernike na moć ljubavi, osvrnuvši se na to šta u tom smislu nudi savremena, moderna kinematografija.

 

Nedavno je, tačnije 8. jula, u Rusiji proslavljen Dan porodice, ljubavi i vernosti – praznik u čast svetaca-pokrovitelja porodice i braka, blaženih Petra i Fevronije Muromskih. Tradicionalno, glavne proslave se održavaju u Muromu, gradu u Vladimirskoj ruskoj oblasti.

moderna kinematografija

Nakon svečane liturgije u crkvi Svete Trojice, patrijarh Kiril je podsetio vernike na moć ljubavi, kao najuzvišenijeg osećanja.

“Ljubav je nešto uzvišeno, veličanstveno. To je posebna stvarnost i posebno stanje ljudske duše. Ako nema ljubavi, nema ni života, ljudskih odnosa, niti produženja ljudske vrste. Ljubav je kreativan početak i posebna moć koja motiviše ljude da postanu bolji. Od moralne svesti osobe zavisi i njena sposobnosti da voli”, rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Ali savremena kinematografija, po njegovoj oceni, u prvi plan ističe nešto drugo.

“Ako pogledate današnja ostvarenja popularne kulture, nema ni jednog filma bez sagledavanja ljubavnih odnosa. Ali, da li bar jedan od novih filmova razvija u nama sposobnost da volimo? Da volimo istinski? Ne! Oni samo razvijaju osećaj požude i našu sposobnost da varamo”, istakao je sa žaljenjem. “Takođe nas i uče da to što je dvoje ljudi u vezi nije nikakva smetnja za uspostavljanje odnosa sa nekim trećim… Ako naiđe neko drugi – idi, ne brini, staru ljubav zaboravi”.

Prema rečima patrijarha Kirila, spoznaja istinske ljubavi će smanjiti broj razvoda i abortusa širom sveta.

“Imaćemo snažne, složne porodice, a tada će biti nesavladivi i naš narod, i naša zemlja. Ljubav živi tamo gde postoji želja čoveka da ne čini zlo”, zaključio je on.

I supruga premijera Rusije, Svetlana Medvedeva, govorila je o tome šta za nju znači ovaj praznik, pa je istakla da je istinski oduševljena i inspirisana svetlim primerom Petra i Fevronije.

“Njihov celokupni bračni život je primer međusobnog razumevanja, pobožnosti i milosrđa. Ovim vrednostima moramo težiti i danas”, rekla je Svetlana Vladimirovna Medvedeva.

Za Komsomolskaju pravdu: Asja Hovanskaja

****************************************************

U Rusiji se 8. jula obeležava Dan porodice, ljubavi i vernosti

U Rusiji se od davnina na taj dan odavala pošta blagovernim Petru i Fevroniji Muromskim – pokroviteljima supružničke ljubavi i porodične sreće. Pre nekoliko godina stanovnici Muroma su predložili da se ovaj praznik porodičnih vrednosti pretvori u savezni praznik, jer upravo u tom starom gradu, 280 kilometara od Moskve, u 13. veku živela je legendarni kneževski par Petar i Fevronija, a sada se tamo čuvaju njihove mošti.

Istorija beskrajne ljubavi i odanosti Petra i Fevronije postala je poznata svetu zahvaljujući srednjovekovnoj ruskoj književnosti i Povesti o Petru i Fevroniji Muromskim.

Savremenim Rusima Petar i Fevronija izgledaju kao ideal porodičnog para, ljubavi i vernosti. Po mišljenju predsednika Sinodalnog informativnog odeljenja Moskovske patrijaršije Vladimira Legojde, Povest o Petru i Fevroniji Muromskim će biti popularna za sva vremena, zato što govori o večnim vrednostima, porodici, ljubavi i vernosti.

petar i fevronija

Blaženi Fevronija i Petar

Tamo postoje tri fundamentalna momenta koja su i van vremena važna, i za svako vreme prihvatljiva. Petar početkom ove povesti ubija zmaja, ali kapi krvi koje na njega padaju stvaraju čireve, i niko ne može da ga izleči. On je pobednik, ima snagu i hraborst, ali ne može da bude isceljen, tačnije u njemu nema celovitosti. On stiče tu celovitost samo onda kada stvori porodicu sa onom ženom koja mu je predoređena Bogom. Samo ljubav može da pomogne čoveku da stekne celovitost. Sledeći važan momenat: pošto devojka Fevronija nije plemenita roda, Petru predlažu da bira između porodice i vlasti. I on bira porodicu, jer ova vrednost je važnija od svega ostalog, bez nje čovek jednostavno ne može da se realizuje. I Petar odlazi sa ženom, ostavljajući kneževski presto. I tada, treći principijalni momenat – stanovnici Muroma sami ih mole da se vrate, pošto shvataju da bez ove divne, neobične porodice život neće biti potpun.

Pred smrt, primivši monaštvo, supružnici su ostavili zaveštanje da ih sahrane u jednom kovčegu sa tankom pregradom, koji je bio unapred pripremljen. Petar i Fevronija su umrli istog dana i sata 8. jula 1228. godine, mada su protiv svoje volje bili položeni radi opela u različite kovčege. Ali ujutru su se oni na čudesan način sjedinili u jednom kovčegu. Ponovo su pokušali da ih razdvoje, ali su narednoj jutra tela supružnika ponovo bila zajedno. Od tada ih više nisu razdvajali.

1552. godine Petar i Fevronija Murmomski su bili kanonizovani. Milioni hodočasnika iz svih krajeva Rusije i sveta doalze da se poklone čudotvornim moštima svetih supružnika, koje leže u Svetotrojickom manastiru Muroma. Oni koji nemaju sreće u porodičnom životu mole se da sretnu svoju drugu polovinu, lišene materinstva da dobiju decu, supružnici mole za porodice i decu.

Praznik čiji su pokrovitelji postali sveti Petar i Fevronija, objedinjuje Ruse oko glavne vrednosti za svakog čoveka, nezavisno od uzrasta, socijalnog položaja i veroispovesti – njegove porodice. Ove godine on se obeležava u čitavoj zemlji – čestita se porodicama sa mnogo dece i zaslužnim supružnicima. Danu porodice, ljubavi i vernosti bila je posvećena jedinstvena akcija. U 10 ruskih gradova je održana litija sa moštima svetih Petra i Fevronije, koje su prebačene specijalnim letom, i bili su postavljeni spomenici, koji govore o različitim epizodama iz života blagovernog kneza i knjeginje Muromske.

Zahvaljujući Danu porodice, ljubavi i vernosti, među mladima se preporađa tradicija veridbe. Sada mladi ruski građani prose ruku i srce upravo 8. jula. Oni veruju da će sveti Petar i Fevronija biti pokrovitelji njihove porodične sreće.