RAZGOVOR S UMETNIKOM

Jedna od najdražih nagrada je nagrada UNICEF-a za Antiratnu tematiku. Peđa Rakićević i njegovi slikovni statusi brane nas od agresivne dominacije digitalizovane slike i informacije, u tehnološkom dobu munjevitih promena.

 

Slikar Peđa Rakićević, rođen je 1972. i stasao u Prištini, glavnom gradu Kosova i Metohije, gde je na Akademiji umetnosti (student generacije 1995.) magistrirao slikarstvo, pred rat, 1998. godine, kod mentora Hilmije Ćatovića.

peđa rakićević

Još za vreme magistarskih studija (JU – paleta mladih 1995 – autor Sava Stepanov) Rakićević je bio uvršten u deset najperspektivnijih mladih slikara tadašnje Jugoslavije. Od 1996. godine član je ULUS-a i dobitnik mnogih međunarodnih nagrada za umetničko stvaralaštvo među kojima i jedna od najdražih, nagrada UNICEF-a za Antiratnu tematiku.

Peđa Rakićević je svoju tek započetu karijeru u Prištini, već 1999. godine nastavio u Americi, u San Francisku. Tu je tokom 2002. specijalizirao grafički dizajn na Futhil Koledžu u Los Altos Hilsu, a 2003. godine digitalnu publikaciju na OICW-u u Menlo Parku (Kalifornija).

Više od decenije je trajao njegov američki period u kojem su se preplitali slikarstvo i brojne aktivnosti u oblasti grafičkog dizajna i primenjenih umetnosti. Konačno, Rakićević se 2011. vraća u Srbiju, nastanjuje u Kragujevcu, i nastavlja svoje stvaralaštvo, kao zreo i formiran umetnik. Od umetničke kritike Peđa Rakićević dobija epitet uspešnog dvokontinetalnog akademskog slikara.

Slike Peđe Rakićevića nalaze se u brojnim kolekcijama kako u Srbiji, Crnoj Gori, tako i u Americi, Rusiji, Švajcarskoj, Austriji, Britaniji, Norveškoj, Irskoj, Estoniji, Poljskoj, Japanu… Izlagao je na brojnim izložbama na Kosovu i Metohiji, Srbiji, Crnoj Gori, Kaliforniji i širom sveta. Ovom prilikom Peđa Rakićević govori o svom umetničkom i životnom putu.

Tiho krije doživljaje iz rodnog grada

Otišao je sa Kosova i Metohije 1999. godine i vratio se, jer mu, kako napominje, i nije bio cilj da ostane trajno. Evo kako se kao umetnik osećao i kako mu je bilo tamo i ovde.

– Otišao, da za San Francisko, jer to je bilo jedino mesto gde sam mogao otići, tamo živi deo familije. U Srbiji tada nije bilo mesta za umetnost, ili jeste bombama svoga vremena. „Naša Gernika“ je nastala u Knez Mihailovoj dok su padale bombe, a tiho krijem doživljaje iz grada u kome sam se rodio, Priština. Jedno divno sećanje života sa dubokim odrazom na sve što se dešavalo i što će se tek desiti. A što se Kalifornije tiče, mogu reći, ogromno iskustvo.

Peđa Rakićević, međutim, kaže i da je, čak odbio američko državljanstvo, što je retko ko ikada uradio, jer se tako nije osećao i nije hteo da zaboravi ko je i odakle je. Poznato je da je slično uradila i kraljica roka Tina Tarner, koja je vratila američko državljanstvo kada je došla da živi u Evropi. O tome kakvu su sudbinu doživele slike Peđe Rakićevića stvorene pre 1999. i da li im je ušao u trag jer mnogi srpski slikari sa Kosova i Metohije nisu u tome uspeli (a iza njih su ostala vredna dela), Peđa Rakićević kaže:

– Pet slika, jedna grafika i crtež je našlo traga, tri spašene prijateljskom rukom sa Kosova, a dve su bile izložene u Beogradu tako da su zaobišle situaciju. Grafika i crtež su dosegli do Budve. Videćete, verovatno, ovih nekoliko slika su mi toliko drage, jer su predstavljale nas u devedesetim godinama. To su slike „Civilizacija“ 1997. magistarski rad, „Čestice“ Oktobarski salon 1996, čuveni portret „Komšija“ iz 1994. i slika „Sunčanica“ iz 1995. koja je uvrstila mene kao slikara sa Prištinske akademije, po Savi Stepanovom, u deset najperspektivnijih slikara tadašnje Jugoslavije… a bilo ih je na stotine, slika, grafika, crteža, skulptura, dizajna i raznoraznih ideja koja su ključale u tadašnjem svetu Balkana, i sve je to kreativno negde lutajuće i dan danas po kosovskim prostorima.

Apstrakcija pejzaža i emocija

erupcija slika pedje rakicevica

„Erupcija“, 2005.

Peđa Rakićević je slikar koji svojim nazivima slika upućuje na psihička stanja, osećanja, prirodne fenomene ili na egzaltaciju pojedinih pojmova koji imaju tendenciju ka prasku, eruptivnom trenutku…

– Posvećen slici kao ogledalu prirode, jednom istinitom izvoru svoga stvaralačkog rada, slikajući, Peđa Rakićević ostvaruje dinamičnu sliku sveta oko sebe, zagledan u hodnike sopstvenih emocionalnih statusa. Slikovni statusi Peđe Rakićevića brane nas od agresivne dominacije digitalizovane slike/informacije, u tehnološkom dobu munjevitih promena, kaže kritičar dr Danilo Vuksanović.

O apstrakciji kao pravcu u likovnoj umetnosti u svetu danas, naš sagovornik kaže:

– Nema šta tu asocijativno da se objašnjava u bilo kom prostoru ili geografskoj dužini ili širini, sve je apstraktno.

O tome da li se rukovodi simbolikom boja, i kako stvara apstraktnu sliku, rekao nam je:

– Reći ću da je to veoma impulsivno iz dubine bića od koga ne možemo pobeći, upustiti se i opustiti se u najdaljim… Ipak to nešto akademsko na kraju dovodi do kontrole osećanja ili ne, što ja lično više volim slikati u nekom ličnom i autentičnom izražaju duhovnosti koja živi u meni.

Na pitanje kako je doživaljavao progon Srba sa Kosova i Metohije i kako gleda na otimanje južne srpske teritorije Rakićević je odgovorio upitnom konstatacijom: „Recite mi“.

O tome zašto još nije izlagao u nekom od kulturnih centara na Kosovu i Metohiji, Rakićević je bio enigmatičan i ovako odgovorio:

– O tome sam detaljno razmišljao… Ne bih želeo da i to što prati sve da ostane kao i sve što je ostalo, zvuči kao rebus. Izlagaću negde, ali u pravo vreme, jer želim da to bude totalni duhovni doživljaj, povratka ovog u korenu kosovskog umetnika sa novim pogledima na svet u kreativnom smislu, kroz koji se prožimaju svi naši doživljaji. Priština je moj dom i moja udobnost na Balkanu.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić