UVOD U MAKETARSTVO

Maketarstvo je hobi poznat još iz antičkog perioda. Iako danas postoji prava zamena za klasično kreiranje maketa u vidu 3D tehnologije, maketarstvo kao hobi postaje popularan poslednjih godina.

 

Ako se još uvek niste susreli sa temom maketarstva, saznajte sve o tome čitajući nastavak teksta.

Šta je maketarstvo?

Maketarstvo je hobi koji predstavlja izradu minijaturnih replika različitih predmeta, koji su u svojoj prirodnoj veličini mnogo veći.

Maketarstvo u užem smislu označava izradu statičnih modela različitih objekata, a maketari za cilj imaju verno predstavljanje svega što naprave.

Najčešće teme su avioni, helikopteri, brodovi i vojna vozila, ali postoje i makete automobila, železnice, svemirskih letelica, naselja…

Neki ga poistovećuju sa modeliranjem, ali ova dva pojma apsolutno nisu sinonimi.

Makete se najviše koriste u filmskoj industriji, uglavnom u svrhu smanjivanja velikih objekata koji u prirodnoj velicini ne bi stali u kadar.

Ako ste ljubitelj maketarstva, onda se sigurno pitate kako i sami možete da postanete pravi majstor ove umetnosti. Pravi odgovor je da pohađate odgovarajuće radionice i uverite se da je i maketarstvo u Beogradu izuzetno popularno.

Razlika između maketarstva i modeliranja

Model predstavlja umanjeno izrađen proizvod sa svim karakteristikama pravog.

Maketa je vrsta modela, najčešće nekog građevinskog objekta ili naselja ili prevoznog sredstva. Makete imaju veliku sličnost sa pravim objektom, samo umanjenim.

Tako “maketa” označava statični verni umanjeni prikaz stvarnosti, dok je “model” dinamičan, on se kreće ili ima funkcionalne pokretne delove.

Kada govorimo o maketarstvu onda uvek govorimo o “uradi sam” načinu kreiranja.

Najpopularniji vid maketarstva jeste sklapanje replika aviona, automobila, brodova…

Najčešći način za to je kupovina replika koje dolaze u delovima. Zatim je potrebno da se seče, šmirgla, lepi, farba… Tako napravljena kreacija smatra se gotovom maketom.

Modelima nazivamo gotove, fabrički već sastavljenje replike. Najpopularnije je sakupljanje autića, ali postoje i drugi modeli koje kolekcionari vole.

Kako je nastalo maketarstvo?

Veruje se da je maketarstvo nastalo još u antičkom periodu.

Ljudi su oduvek imali tendenciju da žele da sagledaju kompletnu prirodu i da je učine mnogo manjom od sebe.

Mnogi građevinici još u doba starih grka i rimljana počeli su da koriste umanjene varijante građevina koje će tek graditi. Od tog perioda maketarstvo je počelo da bude profesija, a danas se smatra hobijem.

Na početku su korišćeni prirodni materijali, a zatim i oni inovativniji poput plastike, stakla i drugih.

Još neke zanimljive činjenice o maketarstvu

Maketarstvo je hobi koji opušta i razvija vašu kreativnost

Sigurno je već jasno da svaki hobi dobro utiče na osobu koja se time bavi, posebno ako je iz ljubavi. Međutim, maketarstvo odlično utiče na ljude koji trpe veliku količinu stresa u svakodnevnom životu, jer kreiranje maketa omogućava neki vid meditacije, jer zahteva koncetranciju na trenutak u kome pravite maketu, što znači da ne možete misliti na probleme i stvari koje vas muče.

Osim toga, zahvaljujući maketarstvu možete dodatno razviti svoju kreativnost, tako što ćete jednostavno dopustiti svojoj mašti da vas obuzme i da na taj način kreirate jedinstvene makete.

Maketarstvo

Maketarstvo razvija perfekcionizam i osećaj za detalje

Ako niste osoba koja obraća previše pažnje na detalje, čim počnete da se bavite maketarstvom razvićete osećaj za perfekcionizam i preciznost. Maketar je primoran da bude detaljista, pre svega zbog veličine stvari koje kreira.

Maketarstvo će vas naučiti da budete strpljivi

Kada pravite ovako minijaturne predmete, vrlo je važno da budete strpljivi i da budete detaljista. Ako do sada niste bili osoba koju odlikuje strpljenje, zahvaljujući maketarstvu ćete sigurno naučiti sebe da smirite svoje misli i da budete postojaniji.

Maketarstvo može biti sjajan izvor zarade

S obzirom na to da živimo u vremenu kada tehnologija preuzima poslove koje su ranije radili ljudi, maketarsvo je do nedavno bio još jedan hobi koji izumire. Tek poseldnjih godina ovaj hobi postaje popularniji nego ranije.

Upravo zbog toga, danas maketari koji su zaista predani ovom hobiju mogu zaista lepo da zarade zahvaljujući ljubavi prema ovoj umetnosti.

Postoje različite vrste maketarstva. Maketarstvo se obično deli u tri vrste: plastično, metalno i drveno maketarstvo.

Alat za pravljenje maketa vrlo je jednostavan

Ako želite da se bavite ovim hobijem, sve što vam treba možda već imate kod kuće.

Za kreiranje maketa trebaće vam različite vrste noževa, lakovi, različite boje, skalpel, heftalica, lepljiva traka, lepak, četkice za farbanje, makaze, kao i oni fabrički napravljeni delovi i ručno pravljeni dodaci.

Izrada makete može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko godina

U zavisnosti od toga koliko ste temeljni, vaš posao može zaista različito da traje.

Upravo zato smo pominjali strpljenje koje je neophodno i koje ćete naučiti zahvaljujući ovom vidu umetnosti.

Od nivoa znanja, iskustva i posvećenosti maketara zavisi kako će izgledati završni rezultat i koliko će trajati sam proces kreiranja.

Važno je da koristite skice pri izradi!

Prostorno razmišljanje nije lako, čak ni arhitektama. Skice vam mogu znatno olakšati proces izrade, tako što ćete unapred znati šta vam je sve potrebno.

Dakle, ako smo vas upravo zainteresovali za ovaj fantastičan način korišćenja slobodnog vremena, obavezno se prijavite na neki od kurseva maketarstva i postanite pravi majstor ovog hobija.