Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

GRAĐEVINE OD ZNAČAJA

Po svojoj lepoti, istoriji i arhitekturi, pojedine zgrade u Beogradu izdvajaju se u odnosu na brojne druge i tako predstavljaju znamenje srpske prestonice po kojem se sada već nadaleko prepoznaje.

 

U poplavi najboljih pet, deset ili petnaest izbora u virtuelnom simulakrumu, koja se uglavnom odnosila na trivijalnosti (pop grupe, pesme i sl.) jedan domaći sajt se setio da pozove publiku da glasa za najbolju/najznačajniju zgradu sagrađenu na teritoriji Beograda u poslednjih dvadesetak godina.

zgrade u beogradu

Mada tome ne pribegavam, u toj anketi sam rado učestvovao, iako sam znao da će izbor biti „mršav“, s obzirom na sve turbulencije koje je Beograd doživljavao baš u tih dvadesetak godina. Dva favorita sam imao, i za oba sam sa radošću konstatovao da su se našli u vrhu dve top liste, prvih pet: na listi publike našla se kao najznačajnija zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na drugoj, stručnog zirija, Palata Zepter, kao jedna od pet.

Razmišljajući danas o tome, pokušao sam da sastavim svoju listu nekoliko najznačajnijih zgrada u Beogradu uopšte, dakle tamo negde od početka XX veka pa sve do nekih novijih vremena. Ono, otprilike, kada bi me neko pitao „šta to ima u Beogradu od zgrada da treba videti“, rekao bih sledeće:

1) Državna štamparija ili BIGZ – lično, smatram je najvažnijim zdanjem Beograda, uz ogromnu žalost što je u stanju u kakvom je. Remek delo beogradske moderne, industrijskog dizajna, estetike fantastičnih tehnološki naprednih tridesetih, svojom veličinom, oblikom i estetikom bila je pravi „kamen međaš“ prelaska Beograda iz klasične u savremenu fazu.

2) Sava Centar – čist futurizam, fantastičan eksperiment koji je izuzetno uspeo, zdanje koje je toliko bilo van mesta i vremena gde i kad je nastalo da se slična stvar nikada više nije ponovila. Hrabra vizija arhitekte, u mnogo slojeva, površina i boja, mađioničarski usklađenih

3) Hotel Moskva – neobična, vanredno uklopljena na mesto na kome se nalazi, vesela, svetla, odlične fasade, sa nestvarnim tornjevima, prava „dama“ beogradske arhitekture

4) Crkva Svetog Marka – monumentalan primer kako je moguće nanovo napraviti srednjevekovnu građevinu sa strogim kanonskim pravilima (manastir Gračanicu iz XIV veka) a po pravilima i u estetici moderne XX veka. Nigde nisam video da je neko uspeo da takav zadatak reši na tako lep i poseban način kao braća Krstić sa ovom građevinom.

5) Palata Beograd „Beograđanka“ – prvi pravi oblakoder u Beogradu, zgrada koja je napravljena u skladu sa najsavremenijim globalnim trendovima koji su tada vladali u svetu. Simbol američke neboderske estetike šezdesetih u sred balkanske prestonice, Beograđanka je izdržala test vremena i do danas se svojom siluetom izdvaja na panorami grada.

6) Glavna pošta u Takovskoj – zdanje koje svojom masivnošću odaje suvu snagu, moć, postojanost planine. Iako napravljena na mestu odakle razdvaja vezu crkve Svetog Marka i Skupštine, Pošta je toliko tajanstvena i snažna građevina da deluje kao monolit iz Odiseje 2001.

7) Zapadna kapija Beograda – futurizam i beton brut zajedno. Tornjevi Boa Morija. Kapija u pravom smislu, sa sve kupolom na vrhu koja se nikad nije zavrtela kao što je trebalo. Iako mnogo više utkana u epohu, odnosno, zaglavljena u njoj kao tipična, nego Sava Centar, Kapija je simbol jednog vremena ali i odlikovanje hrabrosti arhitekte i investitora.

8) Beogradska zadruga – kitnjasti dragulj epohe u kojoj je delovalo da za svet dolaze najbolje godine, i jedna od najelitnijih zgrada svog vremena koja je tu svoju gospodstvenost odlično zadržala oblikom i pozicijom na dve ulice.

(Ova „top lista“ se odnosi samo na javne građevine. Ne pretenduje da bude ultimativna, vec duboko lična.)

Preuzeto sa FB profila Baneta Gajića

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: