ZDANJA VREDNA PAŽNJE

Arhitektura od početka ljudske civilizacije predstavlja veoma plemenitu ljudsku delatnost koja osim svoje funkcionalnosti ima i te kakvu umetničku dimenziju. Beograd je u nekoliko navrata pokazivao svoje arhitektonske bravure, prateći određene svetske trendove, premašujući ih i ponekad vapeći za novim vremenima.

 

Takvo jedno vreme u beogradskoj arhitekturi nedavno je pokušao da kategoriše i Nedeljnik, praveći mapu modernih zdanja koja u Beogradu postoje.

Arhitekturu moderne su obeležili brojne arhitekte, ali se o njima progovori tek onda kada zgrade propričaju svoju istoriju. Svedoci smo toga da se Beograd u poslednje vreme poprilično „prošarenio“ kada je u pitanju arhitektura. U današnje vreme nekretnine se sve više prodaju širom Beograda, a nekretnine na Novom Beogradu su sve zapaženije među onima koji migriraju unutar Srbije i unutar samog Beograda. Da vreme prodaje zgrada i njihove funkcionalnosti u smislu življenja ili izdavanja u svrhe firmi nije počelo od nas, svedoče brojna zdanja u Beogradu. Neke od njih rešili smo da predstavimo u ovom malom virtualnom putovanju.

Prva pametna zgrada

Verovatno ste o ovoj zgradi slušali mnogo često, ali o njoj se nikada suštinski niste zapitali. Reč je naime o zgradu koju nazivamo i zapadna kapija Beograda, a visoka je čak 140 metara. Izgrađena je u doba socijalizma, 1977. godine, i bila je treća najviša zgrada u ovom delu Evrope. Ambiciozno zamišjeni restoran koji na kružnom vrhu treba da se okreće, nikada nije zaživeo.

Televizorke, zgrade kao iz crtanog filma

Blok 28 na Novom Beogradu poznat je po tome što dve duge lamele imaju prozore koji podsećaju na EI televizore. Televizorke se nalaze pokraj autoputa, i blizu ulice Milutina Milankovića, a iako zaista izgledaju kao ekrani, prozori su mnogo veći izbliza, nego što deluju iz daljine.

Dužina karakterna osobina

Čini se da je blok 21 jedan od najpoznatjih blokova upravo zbog toga što su lamele poređane kao ona zmijica iz tetrisa u zgradu dugu čak 1000 metara. Ova zgrada ima 795 stanova, 62 ulaza, a zauzima čak četiri raznovrsne adrese. Procenjuje se da je u toj zgradi smešteno oko 3.500 stanara.

Crvenkapa

Jedna od popularnijih zgrada Beograda, sigurno se može svrstati u top deset interesantnih zgrada. Za vreme devedesetih godina, ova zgrada dominirala je svojim modernim izrazom, kada je u moru sumornih soc-realističkih zgrada nikla ova zgrada. Bila je simbol elitizma, a kasnije su oko nje zidane druge zgrade od stakla, koje su izbalansirale njenu dominaciju nad ostalim. Crvene metalne konstrukcije na krovu i fasadi su učinile da je ovako „krste“.

Toblerone zgrada

Kada se malo bolje zapitamo, shvatićemo da su Beograđani mnogo kreativniji od izgleda pojedinih zgrada. Nedaleko od Bogoslovskog fakulteta na Karaburmi, blizu Pančevačkog mosta, nalazi se zgrada koja neodoljivo podseća na popularnu čokoladu „Toblerone“. Upravo zbog svog rogljastog oblika, ovu zgradu u obliku popularnih trouglića od čokolade, Beograđani zovu Toblerone zgrada.

Mnoge su zgrade, počev od onih iz XIX veka do ovih najmodernijih obeležile Beograd kao najurbaniju sredinu u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Da li će se takav trend nastaviti ili će moderna arhitektura rasti na uštrb one koja je stvarala temelje, presudiće vreme. Za sada, beogradski arhitektonski miks, kod nekih privlači pažnju, a neki ga osuđuju.