PASTA GENOVESE

Kako napraviti Pesto Genoveze sos od bosiljka, ulja, sira i luka. Koji sastojci nam trebaju za čuveni italijanski sos?

 

Pesto Genoveze sos se pravi od  nekoliko jednostavnih sastojaka: maslinovo ulje, bosiljak, beli luk i parmezan sir. Neke varijante imaju i pinjole ili druge vrste oraha za dodatni ukus i teksturu.

Napravite svoj pesto kod kuće lako mešanjem ovih sastojaka. Flavonoidni sastojci u pesto sosu pomažu u zaštiti vašeg srce i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Kako se pravi Pesto Genoveze sos - pasta od bosiljka, sira, ulja i luka

Ovo je jedan od najpoznatijih sosova na svetu, poznati italijanski dodatak testenini ili mesu, mada se u suštini radi o pasti, zato se i zove Pasto Genoveze. Najbolji i nezaboravan ukus daje kada se sprema od svežeg bosiljka i belog luka sa dobrim maslinovim uljem i sirom. Pasterizacijom paste se dosta gubi na ukusu ali i na zdravstvenom kvalitetu sosa.

Kako napraviti Pesto Genoveze sos?

Potrebno vam je za Pesto Genoveze sledeće:

  • 100 grama svežeg đenoveze bosiljka. Ako imate poteškoća pri nabaci svežeg đenovskog bosiljka koji garantuje visokokvalitetnu aromu i ukus, koristite svoj lokalni bosiljak, ali uverite se da nije previše jak ili da nije jedna od onih sorti koja ima ukus skoro kao nana
  • 30 grama pinjola (sicilijanske su najbolje)
  • 60 g starog Parmigiano Reggiano ili Grana Padano sira sveže narendanog. Nemojte praviti kompromise oko ovog sastojka i uverite se da je odgovarajućeg kvaliteta
  • 80 ml Extra virgin maslinovog ulja
  • 10 g morske soli
  • 2 češnja belog luka, samo se uverite da nije prethodno oljušten i već fermentisan ili da ćete dobiti korejski kimči umesto Pesto Genoveze sosa

Porcelanski avan i drveni tučak su alati koji se tradicionalno koriste za pravljenje pesta. Prvo operite listove bosiljka u hladnoj vodi i osušite ih na papirnoj maramici, ali nikako nemojte da ih trljate.

U avanu fino gnječite bosiljak, beli luk i pinjole, zatim dodajte so i sir i mešajte lagano kružnim pokretima nastavljajući gnječenje prethodnih sastojaka. S vremena na vreme dodajte po malo maslinovog ulja i nastavite da mešate sve dok ne dobijete vrlo fini i glatki kremasti sos. Pesto  Genovese ne bi trebalo da bude mastan. Količina upotrebljenog ulja mora biti dobro upijana i ne sme plutati na vrhu.

Priprema se mora uraditi što je pre moguće kako bi se izbegli problemi oksidacije bosiljka.

Sada ste dobili oko 300 g Pesto Genoveze sosa što bi trebalo da je više nego dovoljno za 6 do 8 porcija.

Razlog zašto ne bi trebalo da koristite blender jeste to što će umesto oslobađanja sokova udaranjem drvenog tučka metalna oštrica blendera seći listove i time ugroziti ukus.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Sastojci Pesto Đenovese sosa sa povoljnim efektom na zdravlje su:

ZDRAVE MASTI

Maslinovo ulje u pesto sosu je puno mononezasićenih masti koje su zdrave za vaše srce. Zamena nezdravih zasićenih i trans-masti u vašoj ishrani sa korisnim mononezasićenim mastima može poboljšati vaše zdravlje. Mononenasićene masti mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi, stabizovati nivo šećera u krvi i pomoći u koagulaciji krvi u slučaju povreda.

Iako  maslinovo ulje sadrži visok nivo zdravih mononenasićenim masti, savetuje se konzumiranje samo umerene količine ovog sastojka.

BOSILJAK

Bosiljak je opšte poznat kao jedan od najzdravijih sastojaka na svetu. Za njega je poznato da utiče na skoro sve svakodnevne zdravstvene probleme. Bilo da je jaka prehlada ili uznemireni stomak, bosiljak je indijska trava koja se koristi za lečenje čoveka od mnogih bolesti. To je takođe istaknuti sastojak u mnogim medicinskim lekovima.

Pored toga, bosiljak je bogat korisnim vitaminima i mineralima, sadrži mnogo manje kalorija i nula holesterola, a njegovi glavni aktivni sastojci su flavonoidi orientin i vicenin koji imaju antioksidativno dejstvo čime se smanjuje rizik od nastanka raka, bolesti srca i hroničnih bolesti.

BELI LUK

Beli luk u Pesto Genoveze sosu ima nekoliko ključnih uticaja na vaše zdravlje. Ako imate visok nivo holesterola u krvi, konzumiranje belog luka može pomoći u smanjenju nivoa holesterola za samo tri meseca. Beli luk takođe štiti srce stabilizacijom nivoa krvnog pritiska i usporava razvoj ateroskleroze ili očvršćavanja arterija.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar