BUĆA

Vino Buća je najbolje crnogorsko vino proglašeno u Parizu koje proizvodi crnogorska mala vinarija Mašanović iz Virpazara

 

Moja supruga i ja smo godinama unazad imali konflikt oko putovanja. Za nju je putovanje da kreneš od tačke A i najelegantnije stigneš do tačke B.

Za mene je pak putovanje cela azbuka 

Od tačke A do B prodjemo mnoge druge tačke i slova, pa nam putovanja traju neobično dugo, jer je po mom shvatanju i samo putovanje deo odmora, zbog čega svratim na čitav niz zanimljivih mesta, prespavam i po par puta na usputnim lokacijama tokom puta.

Koje je najbolje crnogorsko vino Buća - vinarija Mašanović iz Virpazara

Vinarija Mašanović i njihove etikete vina

Trebalo joj je nekoliko godina da se pomiri sa tim da je putovanje samnom na odmor u stvari već sam odmor i da se samo opusti i očekuje neočekivano. Na kraju je počelo da joj se dopada jer kaže da ništa od mnogih stvari nikada ne bi videla da nije tog istraživačkog pristupa.

Tako je i ovog puta put od Beograda do Budve krenuo svojim cik cak putem, od slova M i jedne neobične prirodne pojave i osobe koju smo upoznali, pa preko NB, zatim mistične CR, pa opasni noćni relly preko K i na kraju spuštanje ka moru beskrajno sporim crnogorskim putevima.

Put do mora je trajao puna dva dana a jedna od usputnih stanica je bio i Virpazar na Skadarskom jezeru

A tamo dve vinarije koje smo obišli.

Pišemo o prvoj – vinarija Mašanović.

Tradiciju dugu više od deset generacija, ova porodica pretočila je u vrhunska crvena barrique vina, uz pomoć savremene francuske tehnologije. U srcu najpoznatijeg vinskog i vinogradarskog regiona u Crmnici, uz magistralni put Podgorica–Petrovac, u Virpazaru, a na prostoru nekadašnjeg vinograda i vinskog podruma Kralja Nikole, nalazi se podrum ove vinarije. Vinograd se nalazi na lokalitetu nekadašnjeg ljetnjikovca Ivana Crnojevića, udaljen 1,5 km od podruma, u netaknutoj prirodi, na 10 m nadmorske visine, u Orahovskom polju.

Od posadjenih 6 sorti vinove loze (Vranac, Kratošija, Marselan, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon i Sangiovese) vinarija se bavi proizvodnjom ograničenih količina, isključivo vrhunskih crvenih barrique vina. Vina odležavaju u francuskim hrastovim buradima najboljeg kvaliteta, gdje se posebno vodi računa o starosti bureta – nakon 3 godine upotrebe, bačve se mijenjaju novim, od iskorišćenih nastaje namještaj koji vinariji daje autentičnost i duh tradicije. Boce elegantnog dizajna, visoko kvalitetnog stakla se uvoze iz Italije, dok se plutani čepovi dobavljaju iz Portugalije, sa sertifikatom i garancijom za čuvanje vina.

Na ulazu u malu kućnu vinariju, koja se nalazi u domu Mašanovića sreli smo glavnog aktera, gosn Žarko Mašanović lično. Nakon pozdravljanja ušli smo u jednu vrlo ljupko sredjenu malu vinariju i sa domaćinom proveli sat vremena sjajnog razgovora uz njegova izvrsna crvena vina iz koga prenosimo neke delove i utiske.

Vinar Žarko Mašanović - vinarija Mašanović Virpazar Crna Gora

Vinarija Mašanović pravi samo crvena vina i to od 5 sorti. Vina su im odlična. Enolog im je francuz iz Bordoa što daje posebnu notu celoj priči.

Vinarija Mašanović pravi i rakije ali to nismo probali jer ne pijemo žestinu.

A sad o vinima Mašanovića koja smo degustirali:

Buća vino – kupaža od sorti petit verdo, kaberne sovinjon, san djenoveze, vranac, marselan .. 2016 godine je proglašeno za najbolje crnogorsko vino na ocenjivanju u Parizu.

Lični utisak – Buća je odlično, duboko, kompleksno vino, velike snage ali bez sirove robustnosti i divljine koje mahom crnogorska vina imaju. Vrlo mi se dopalo. Cena 30 eura za flašu.

Krin – sorta vranac. Jako, robustno vino, pravi crnogorski vranac kakav treba i da bude. Barikirano. Cena 10 eura.

Dionis – kupaža marselan, petit i vranac. Barikirani. Odlično vino koje možda ima i najbolji ukus za prosečnog vinopiju. Cena 20 eura.

Tre sorelle – slatko vino. Ko voli slatka vina ovo vino je ultimativni izbor jer je esencija voćnih aroma i šećera. Cenu ne znam, nisam pitao ali mislim da je 10 eura.

Crmnički vranac je vino koje je 2010 godine napravljeno za takmičenje u Crnoj Gori ko će da napravi najbolji vranac iz Crmnice (predeo oko Skadarskog jezera) i osvojilo je prvo mesto. Nismo ga probali jer je ostalo kao arhiva svega 40-ak boca.

Vinarija Mašanović ne pravi bela vina. Crna Gora, pogotovo primorski deo, nije tlo naklonjeno belim vinima pa i ne pokušavaju da gaje belu vinovu lozu. Orijentisani su na ono što znaju da naprave onako kako treba.

Vinarija Mašanović asortiman vina i rakija

ŠTA ZNAČI BUĆA?

Buća je u stvari prezime koje je nekada nosila porodica Mašanović. Bili su vlastela, pravoslavni srbi iz Kotora.

Njihov nekadašnji predak Nikola Buća je bio plemić kod Dušana Nemanjića.

1416 godine Buća familija je dobila grb i plemićki status od francuskog kralja za zasluge u ratnim pohodima.

Medjutim dolaskom Austrougara u Kotor porodica beži u Crnu Goru i naseljava se u okolinu Virpazara gde menjaju prezime u Mašanović kako bi zavarali austrougarske potere.

Vinarija Mašanović pravi vino od sopstvenog groždja i to svega 4500 boca godišnje.

Kako da se nadje vinarija Mašanović?

Ako idete od Podgorice za Petrovac ili Bar odmah nakon skretanja za Virpazar, nakon par stotina metara ide skretanje ulevo i put do Mašanovića koji je na nekih 300 do 400m od magistrale. Postoji putokaz, lako se nalazi.

Vinarija Mašanović je obavezna je destinacija za istraživanje crnogorskih vina.

Buća je crnogorsko No.1 vino.

 

Zlatko Šćepanović

FB profil autora