GROBLJE ZARASLO U TRNJE

„Udruženje Obilićana“ prikupilo je do kraja avgusta ove godine 238.000 dinara, što nije sasvim dovoljno da se raskrče zapušteni grobovi. Na ovom groblju je sahranjeno 499 lica, a ima približno 339 spomen-obeležja, kaže logističar Aleksandar Žakula.

 

Obilić je mesto pored Prištine u kome je srpsko groblje već gotovo dve decenije usled nebezbednosti dolaska potomaka sahranjenih Srba na njemu i iz drugih razloga, zaraslo u trnje i žbunje. „Udruženje Obilićana“ na čelu sa Dušanom Žakulom, a na inicijativu Dragoslava Ćetkovića takođe iz Obilića, krenulo je ove godine sa prikupljanjem novca od svakog zainteresovanog pojedinca za čišćenje i uređivanje već zapuštenih grobova svojih predaka.

udruženje obilićana

Prema podacima koje nam je saopštio Aleksandar Aca Žakula, koji je aktivan u animiranju Obilićana povodom ove akcije, na ovom groblju je sahranjeno 499 lica, a ima približno 339 spomen-obeležja. I pored činjenice da se dosta Obilićana odazvalo ovoj značajnoj i plemenitoj akciji, i da je do kraja avgusta ove godine prikupljeno 238.000 dinara, to nije sasvim dovoljno da se raskrči žbunje i rastinje oko zapuštenih grobova. Ovu sumu je uplatilo 35 pojedinaca za 37 porodica odnosno za 78 grobnih mesta.

Ovom prilikom udruženje nastoji da još jednom podseti sve potomke sahranjenih Obilićana na ovom groblju da se odazovu pozivu i da uplate sredstva na tekući račun Udruženja na broj: 105-0000002209509-94, sa svrhom uplate „Prilog za groblje“.

Dug potomaka prema precima

groblje obilić

Prema stručnoj analizi lica kojima je poznata metodologija rešavanja ovakvih aktivnosti i njihovoj sugestiji, urađena je tabela po kojoj se definišu novčane obaveze – učešće pojedinca, odnosno porodice, potomaka i to: Za grobno mesto (sahranjena jedna osoba), učešće je 30 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za grobno mesto (sahranjene dve osobe), učešće je 45 evra, za grobno mesto (sahranjene tri osobe), učešće je 80 evra. Za grobna mesta na kojima je sahranjeno četiri i više osoba učešće je 120 evra u dinarskoj protivvrednosti.

– Stanje groblja u Obiliću je usled istorijske nepravde prema nealbanskom, a posebno srpskom stanovništvu, spletu specifičnih okolnosti i nebrige svakog od nas potomaka, pred uništenjem i zaboravom. Na fotografijama koje smo načinili na dan Mitrovdanskih zadušnica 2017. godine vidi se u kakvom je katastrofalnom stanju groblje u Obiliću – rekao nam je Aleksandar Žakula.

„Udruženje Obilićana“ sa svega oko 15 svojih članova, kojih ima ukupno 193 od kojih neki ne plaćaju članarinu koja godišnje iznosi 500 dinara, išlo je u posetu grobljima u Obiliću, Crkvenoj Vodici, Plemetini, Kosovu Polju i Prištini.

– Dragi sugrađani, poštovani prijatelji, u cilju spašavanja od potpunog urušavanja, a da za to ne krivimo „nekog drugog“, želimo da sačuvamo što se sačuvati može. „Udruženje Obilićana“ redovno nekoliko godina unazad inicira ideju i traži pomoć za rešavanje problema i to kod onih koji imaju moralnu i svaku drugu obavezu da pomognu (rukovodstvo JP EPS „Kosovo Obilić“ JP PK, JP TE, Sindikati radnika, Kancelarija za KiM RS i privremeni organ opštine sa sedištem u Plemetini), jer 90% pokojnika sahranjenih na groblju u Obiliću, imaju potomke u EPS-u. Nema ni odgovora niti objašnjenja zašto smo ignorisani. Prepričava se da je za to nadležna služba privremenog organa opštine sa sedištem u Plemetini?! Opredelili smo se da samostalno, ličnim učešćem započnemo akciju uređenja groblja u celini ili delimično (zavisno od količine prikupljenih novčanih sredstava i, eventualno, drugih okolnosti) – apeluje Alekandar Žakula.

Akcija kreće na jesen

– U planu nam je da posle sređivnja groblja u Obiliću krenemo i sa redovnim čišćenjem, dva puta, (s proleća i s jeseni), trošak za prvu godinu je ukalkulisan prikazanim cenama, a za svaku narednu godinu cena će biti dogovorena po završenoj akciji i o istoj vas obavestiti (pretpostavka je da neće biti više od 10 evra) – napominje logističar Alekandar Žakula.

Za organizaciju, prikupljanje sredstava i utrošak istih, angažovanje radnika i nadzora izvršenih poslova, Skupština udruženja ovlastila je ekipu u sastavu: Veljković Miodrag Lule, Grujić Jovica, Stanković Zoran, Kovačević Dragan Gagi i Žakula Dušan.

„Udurženje Obilićana“ osnovano je 2009. godine i jedan broj članova organizuje odlazak na Mitrovdanske zadušnice u Obilić, Prištinu, Crkvenu Vodicu, Miloševo…

– Nekoliko godina nam je Kancelarija za Kosovo i Metohiju uplaćivala prevoz, a takođe i Sindikat EPS-a. Međutim, oni kao da više nisu raspoloženi da nam pomognu. Ostalo je na nama da se organizovano i svojim sredstvima okupimo u rešavanju ovog problema jer toliko dugujemo našim precima. Nažalost, ima dosta prezimena na grobovima u Obiliću čije potomke nismo mogli da pronađemo, pa je i ovo prilika da nam se jave – kaže Žakula.

U planu je da se već ovog septembra razgovara sa lokalnim ljudima koji će raditi na ovim poslovima, a početak čišćavanja treba da počene na jesen, pre zadušnica.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić