POČETNIK SAM, TIM SE DIČIM !

Prva lekcija kako se pravi sapun kod kuće i šta je potrebno za pravljenje sapuna od alata i materijala. Osnovni recept za sapun koji se lako pravi

 

Zaista, predivno je, mada i vrlo strašno biti početnik u nečemu. Žutokljunac! Gušter! Tresigaća! Imaš veliku želju da savladaš jedan izazov, a ništa ne znaš i ne znaš odakle da počneš. Bogovi Silikonske doline pružili su ti mogućnost da zaviriš u sve ćoškove savremenog globalnog sela i dovoljno je da napraviš par klikova i izguglaš svoju čarobnu ključnu reč – kako se pravi sapun kod kuće, pa da ti se otvore bezbrojni linkovi raznih postupaka, receptura, saveta i upozorenja i ti, u tom vrtlogu šarenila, neznajući još uvek pravila igre, biraš najlepšu i najšareniju sliku i počinješ od te i takve osnove.

Lekcija kako se pravi sapun i šta je od materijala potrebno za pravljenje sapuna

Šareni sapuni Darinke Ilić

Hrabar si i rešen da se suočiš sa problemom, ne znaš zašto i kako, al ti ni baba nije znala hemijsku formulu pepela i kišnice, pa je opet sapun napravila i niko nije crko od te njene rabote.

Istini za volju, tvoj zaključak nije pogrešan, ali ti nisi tvoja baba i ovo je dvadeset i prvi vek, pa ako te nije sramota Bozona, nano – čestica i savremenih civilizacijskih tekovina, radićeš stvari stihijski i pasti kad tad, a to ti ne bih peporučila.

Niko nije popio mudrost s majčinim mlekom. Mudrost dolazi sa iskustvom i nije greška ni sramota ne znati, a hteti, već je greška i sramota biti lenčuga, gotovan, sujetan i neposlušan, nepoštovati autoritete i oglušivati se na savete kako se pravi sapun.

I ja sam počela svoju sapunsku odiseju radeći po recepturama sa interneta, raspitujući se kod domaćih blogera o ovom ili onom trudeći se da ne budem dosadna i postavljam glupa pitanja. Na žalost, samo jedna od njih htela je da pomogne, a bilo je i takvih koji su me savetovali da merim šoljama i kašikama, na šta sam i jednima i drugima beskrajno zahvalna iz istog i jedinog razloga, što su me naterali da i dalje tražim i njuškam, jer sam jedna od onih zlehudih duša koje nisu sigurne u svoj rad ukoliko ne znaju zašto i zbog čega rade to što rade.

I tako, kako reče Koeljo (parafraziram) – ukoliko nešto želiš svom svojom dušom, čitav univerzum će se aktivirati da ti tu tvoju želju i ispuni. I ja…. tragajući po sokacima interneta naiđoh na pisanu reč Zorana Vujčića, profesora Hemijskog fakulteta, doktora nauka i čoveka kome mnogo duguje čitava vojska majstora sapuna sa ovih naših prostora, hteli to neki da priznaju ili ne. Pročitah njegov blog, iščeprkah njegovu FB grupu Hemija sapuna i od tada, ja se opsesivno družim sa gospa Sodom, a zastanem samo na tren da vidim može li me još nešto izazvati pa da opet osetim strast učenja i slast izazova.

Jer učiti, to je nešto najlepše što je čoveku dato. I da ne dužim previše uvod ovog mog posta kako se pravi sapun, zaključiću ga tako što ću nastaviti da ga pišem isključivo zbog svih onih početničkih pitanja i potpitanja koje nećete naći na jednom mestu, a koja se više odnose na praktični deo. Od teorijskog dela, ovde ću navesti samo smernice, a ostalo ćete morati sami da učite počevši od dokumenata iz datoteka FB grupe Hemija sapuna. Takođe, na kraju teksta, potrudiću se da dam par linkova za neke ključne momente o kojima možete čitati i istraživati, a koje smatram ispravnim i dobrim.

ALATKE I OPREMA ZA PRAVLJENJE SAPUNA

Šta mi treba od alata da napravim sapun? Nisam nešto pri parama, al rado ću kupiti najnužnije, pod uslovom da mi trošak ne odere kožu s leđa.

Evo šta vam treba od alata za pravljenje sapuna:

1. Štapni blender  (možete ga pronaći i po ceni od 1200-1500 dinara, sasvim solidan. Nema potrebe za nekim „ljutim mašinama“ al nemojte kupovati ni neki jad koji će vam se pokvariti nakon samo par upotreba. Bilo bi dobro da mu vrh bude od nerđajućeg čelika, ali i plastični je sasvim ok. Nađite zlatnu sredinu cene i kvaliteta. Koristite ga samo za izradu sapuna , ne zbog  trovanja, već mogućnosti da vam ispasirana čorba ima ukus sapuna )

2. Plastična činija zapremine dve litre, mada može i od litre. Ipak, za početnika, smatram da je dvolitra bolja. Bolje za ovu svrhu su činije od mekše savitljive plastike, nego one od krte koja lako puca.“Kod Kineza“ imate širok asortiman činija i vangli po povoljnim cenama i veselih boja. Takođe može poslužiti i neka plastična kantica ili lonče od inoksa.

3. Posuda za rastvaranje natrijum hidroksida ( NaOH ). To može biti plastični, stakleni ili bokal, lončić ili dublja posuda od inoksa od pola litre do litre. Može i staklena tegla, veća, jer ja već par godina radim sa jednom takvom. Vi izaberite šta vam je najzgodnije.

4. Dve silikonske spatule (braća Kinezi ), par starih supenih kašika. Spatule vam trebaju da mešate sirov sapun i „sljuštite“ i poslednju kap sapuna iz činije prilikom sipanja mase u kalup. Kašike vam trebaju pri odmeravanju natrijum hidroksida i čvrstih masnoća. Sve zajedno služi da mešate ono što vam se u trenutku ukaže da treba izmešati.

5. VAGA – napisah ime ove sprave velikim slovima kako bih vam ukazala na važnost. Kupite dobru kuhinjsku vagu, digitalnu i preciznu. Nju nemojte kupovati u kineskim radnjama. Preporučujem vam jednu dobru „nemicu“ ili „slovenku“ iz ličnog iskustva. Opskrbite se obavezno sa još par rezervnih baterija i obavezno je kući izbaždarite pomoću nekog tegića ili predmeta poznate težine. Vagu redovno proveravajte, menjajte baterije redovno i uvek imajte na umu da je stavljanje posude sa toplim sadržajem otežavajuća okolnost za tačnost vage i njen ispravan rad. Zato obavezno vagu kontrolišite. OBAVEZNO.

6. Kalup za sapun – početnicima sugerišem da se opredele za jedan kalup za sapun, đuture, što bi rek´o naš narod, a ne pojedinačne, silikonske male. Zašto? U pojedinačnim kalupima teško se razvija gel faza, tj. saponifikacija ne uzima maha i vrlo često ostane nedovršena pri vađenju sapuna iz kalupčića (saponifikacija će se svakako završiti i ovako ali ćete uz put na svojim sapunima dobiti belu skramu, pepeo, tj. natrijum karbonat. On nastaje usled reakcije slobodnog natrijum hidroksida iz sapuna i CO2 iz vazduha. Ova pojava je samo estetski problem, a sapun je svakako spreman za upotrebu nakon 4-6 nedelja).

Da vam ne komplikujem život dodatnim obaveštenjima (koja ćete vi svakako kasnije morati da savladate) ali u jednom većem kalupu uz dobru izolaciju vaš sapun će proći gel kako treba i šansa da imate pepeo na svom sapunu svešće se na minimum.

Šta vam sada, za prvu ruku može poslužiti kao dobar kalup za sapun? Kartonska ambalaža od jogurta ili od mleka, izrezana tako da vam posluži ili kao vertikalni ili kao horizontalni kalup, daće vam sasvim lepe sečene sapune. Ambalažu pocepate i tako sapun izvadite iz kalupa. Takođe, kao divan kalup može vam poslužiti i parče kanalizacione cevi prečnika 7 cm (ovo možete kupiti u gvožđarama ili prodavnicama „Uradi sam“).

Za donji poklopac odlično može da posluži poklopac od konzerve Nes kafe koji se savršeno uklapa ali koji ipak morate lepljivom trakom osigurati kako ne bi došli u situaciju da skupljate sirov sapun po podu. Ovu cev morate obložiti papirom za pečenje, a jedno parče staviti i na dno, pa preko njega poklopac. Ukoliko ipak umete da baratate stolarskim alatom ili imate način da uradite drveni kalup za sapun, rukovodite se sledećim preporukama za unutrašnje dimenzije kalupa: 6,5 x 10 x 30 cm. Dužinu pak možete smanjiti ili povećati ali tih 30 santimetara je neki optimum (ovo je za uski kalup ) ili 8,5 x 8 x 30 cm (za široki kalup).

Neka vam majstor uradi sve četiri bočne stranice sa šarkama i osiguračima radi lakšeg rukovanja i vađenja sapuna iz kalupa. Drveni kalup se takođe mora obložiti papirom za pečenje. Drvo je odličan provodnik toplote i sapun uvek lepo gelira u drvenom kalupu. Jedina mana mu je što se mora oblagati papirom.

„Sam svoj majstor“( fotografije mladog kolege Nebojše M Pavlović, objavljene uz njegovu dozvolu )

I na kraju, ako baš ne možete da odolite ružicama, srculencetima, leptirićima i drugim silikonskim pojedinačnim kalupima za sapune, evo načina da isforsirate gel, a da ne morate da koristite rernu. Svoje silikonske kalupe za sapun stavite na poslužavnik, izlijete sapun, a zatim sve ubacite u veliku plastičnu kesu. Lepo ušuškate sapun sa svih strana i pokrijete debelim ispresavijanim ćebetom ili stavite sapun u neku zgodnu drvenu kutiju ili kutiju od stirodura ili stiropora. Na ovaj način sapun će vam sigurno gelirati.

Još jedna važna i korisna informacija odnosi se na izračunavanje količine sapuna, tačnije rečeno ulja za saponifikaciju, a koja će odgovarati datom kalupu. To se postiže primenom sledećih formula – odnosi se na unutrašnje mere kalupa:

Za četvrtasti kalup za sapun: visina x širina x dužina x 0,692

Za okrugli kalup za sapun: poluprečnik na kvadrat x 3,14 x visina x 0,692

Ovim, dakle, dobijate količinu ulja potrebnu da uradite sapun za dotični kalup.

7. 96% alkohol (kupuje se u super marketima) potreban vam je da njime prskate površinu izlivenog sapuna kako bi smanjili mogućnost reakcije natrijum hidoksida sa vazduhom i nastanak pepela na površini sapuna.

8. Papirni ubrusi (za ovo vam valjda ne treba objašnjenje )

ZAŠTITA KOD PRAVLJENJA SAPUNA

Ovo je obavezna stavka jer ćete raditi sa opasnom supstancom vrlo nezgodne naravi, zato nabavite:

1. zaštitne naočari (mogu se kupiti za stotinak dinara u gvožđarama, poljoprivrednim apotekama i drugim prodavnicama za nabavku alata i majstorskih materijala)

2. zaštitne rukavice (ima ih u svakoj prodavnici po pristupačnim cenama)

3. kecelja ili druga vrsta zaštitne gardarobe ili nekakav stari haljetak kome neće smetati ako na njega padne kap sirovog sapuna ili rastvora lužine

4. parče neke mušeme ili deblje folije da zaštitite radnu ploču, mada i novinski papir može da odradi posao

SIROVINE ZA SAPUN

Kupite sledeće sirovine za pravljenje sapuna – na zaglavlju mog bloga imate linkove sajtova za područje Srbije gde po pristupačnim cenama možete kupiti kvalitetne sirovine:

1. litar rafinisanog ulja masline

2. kilogram rafinisanog kokosovog ulja

3. litar palminog ulja ( Palmolein )

4. litar ricinusovog ulja

5. kilogram NaOH čistoće 98%

6. demineralizovanu vodu

Za početnu šaržu ne zalećite se mirisima i bojama. Ima za to vremena. Osetite proces, probijte led, uradite čist, dobar i blagotvoran sapun koji mogu koristiti i vaša deca bez bojazni od alergijske reakcije. Zato hajde da napravimo sapun – dajemo recept kako se pravi sapun kod kuće 😏

MOJA PRVA RECEPTURA ZA SAPUN

Evo vam, „na tacni“, jedan dobar recept kako se pravi sapun, u gramima, provučen kroz sapunski kalkulator koji ćete vi morati da naučite, ako ste pametni i razmišljte kao Homo sapiens, a ne da se sramotite i dozvolite sebi da slova ne znate, a pisati hoćete. Link za kalkulator naći ćete na kraju posta. Molim vas da se angažujete i savladate ga, jer uopšte nije težak. Ukoliko ne znate engleski jezik, slobodno se poslužite sa Google translate i savladajte tu malu prepreku.

Za 500 gr ulja, odnos vode i sode 2:1, bez popusta

Palmolein 40%  (200 gr)

Maslinovo ulje komina 35% (175 gr)

Kokosovo ulje 20% (100 gr)

Ricinusovo ulje 5% (25 gr)

NaOH 74 gr

H2O 148 gr

NAČIN IZRADE SAPUNA

Pripremite radni prostor, stavite zaštitnu opremu i počnite sa odmeravanjem i pripremom rastvora lužine. Prvo odmerite demineralizovanu vodu, a zatim i NaOH. Uspite masnu sodu u vodu i dobro izmešajte. Nemojte dozvoliti da vam se soda zalepi za dno posude nerastvorena jer ćete imati loš sapun. Dakle, mešajte!

Radite svo vreme smireno i bez žurbe. Trudite se da sve što odmerite štiklirate u svesci, kako nešto ne bi propustili ili duplo odradili. Ostavite rastvor sode da se hladi. Nakon pola sata, do sat, rukom proverite posudu spolja i u koliko je temperatura oko 40 stepeni, možete početi sa merenjem masnoća.

VAŽNO: Palmino ulje je na nižim temperaturama u čvrstom stanju. MORATE OTOPITI ČITAVU KOLIČINU PAKOVANJA PALMOLEINA, DOBRO IZMEŠATI, PA TEK ONDA ODMERAVATI. Ovo je zato što stajanjem, a pri teperaturi ispod tačke topljenja najpre kristališe stearinska masna kiselina u palmoleinu i pada na dno flaše.

Otopite na blagoj temperaturi i drugu čvrstu masnoću, tj. kokosovo ulje. Njega možete odmah vaditi kašikom, u koliko je u čvrstom stanju i tako odmeravati. Ja obično odmah odmerim zajedno kokos i palmu i stavim u mikrotalasnu na topljenje. Ukoliko nemate mikrotalasnu, otopite ulja na pari ili ringli na blagoj temperaturi. Otopljenim čvrstim masnoćama, dodajte odmerenu maslinu i ricinus. Dodavanjem ovih ulja sobne temperature toploj palmi i kokosu, vi ćete lako dobiti radnu temperaturu ukupne količine masnoća iz recepture. Promešajte smešu ulja u posudi. Pošto nemate termometar, temperiranost ulja i baze odredite dodirom šake preko zida posuda: razlika treba da je desetak stepeni, tj. da jedno od ovih učesnika u saponifikaciji bude nešto toplije u odnosu na ono drugo.

Sada polako uspete rastvor sode u ulja i ručno izmešate spatulom. Uronite štapni blender u smešu i počnite sa mućenjem u kratkim intervalima i naizmenično sa ručnim mućenjem. Masa počinje da emulguje i poprima mutan izgled. Onog momenta kada je počela emulgacija, tog momenta je počeo i proces saponifikacije. Mutite sapun do konzistencije tečnog pudinga, ne suviše gustog već zgodnog da se lako sipa i ravnomerno rasporedi u kalupu. U koliko sapun izlivate u kalupe komplikovane šare, neka vam sapun ostane nešto ređi kako ne bi ste imali šupljine i neravnine, tj. loš crtež na sapunu.

Ako preterate u mućenju sapuna i tako pregustog ga sipate u kalup, rizikujete pojavu šupljina u sečenom sapunu, što baš i ne izgleda lepo, mada mu ne oduzima ništa na stvarnom kvalitetu. Dovoljno će biti da mešate do normalne tečne konzistencije pudinga.

Sada, kada ste sapun ukalupili, protresite malo kalup i tresnite blago o podlogu da izbijete zaostale vazdušne džepove. Ne tresite sumanuto, jer ćete isprosipati sapun. Dovoljno je par blagih lupkanja. Poprskajte alkoholom površinu sapuna i stavite streč foliju preko kalupa. Odnesite ga na neko mirno mesto i pokrijte dobro sa svih strana.

U recepturama gde je zastupljeno kokosovo ulje, koje inače najbrže saponifikuje i time je vrsta katalizatora celokupnog procesa, gel počinje da se razvija već nakon pola sata, iz centra kalupa prema ivicama podižući temperaturu mase nekada i preko 90 stepeni Celzijusovih. Što je niža startna radna temperatura mase i niži procenat kokosa u sapunu, gel se sporije razvija, a saponifikacija duže traje. U okviru ovoga postoje nijanse i finese u koje sada neću ulaziti jer bih bespotrebno iskomplikovala ovaj prvi korak u obuci.

Nakon dva do tri sata od početka izolacije sapuna, podvucite ruku ispod ćebeta i poverite temperaturu kalupa. Ako je sapun vreo malo ga „razodenite“. Budite strpljivi i ostavite sapun na miru narednih 12 do 24 sata.

PUNCTUM CLIMACTERIUM

E sad, mili moji, evo vama tačke na kojoj se preznojavate i tresete rukicama oblećući oko svoga kalupa za sapun ko mlada oko bračne postelje.

„S koje strane da mu priđem?“ kuva vam se u glavi dok gledate u kalup puni iščekivanja.

Sapun koji ste lako ili teško izvadili iz kalupa, treba da bude suv, relativno čvrst, bez izdvojenih masnih fleka i kapljica, homogene strukture.

Ako ste radili sapun u „vekni“ sad je došao trenutak da ga isečete. Početnik ste i ja vam preporučujem dugačak kuhinjski nož tanke oštrice, mirnu ruku i staloženost.

Najlakše je da na sapunu uz pomoć lenjira odredite tačke po kojima ćete seći sapune debljine 2,5 cm. To je idealna debljina, mada ukoliko su dimenzije sapuna manje od standardnih 6 x 8 cm sapun se može seći i na debljinu od 3 cm.

Isečen sapun ostavite na prohladno mesto, sklonjene od direktne sunčeve svetlosti i sa dobrom cirkulacijom vazduha. Neka sapun odleži 4-6 nedelja kako bi ispario višak vode, kako bi se ovaj hemijski produkt stabilizovao i dobio na svom kvalitetu, u svakom smislu (sapun što duže stoji, blaži je za kožu i strukturno kvalitetniji). U koliko ste sapun izlivali u male pojedinačne kalupe, moja preporuka je da ih vadite tek posle 48 sati kako bi stvaranje „sapunskog pepela“ sveli na najmanju moguću meru.

Naučili smo prvu lekciju kako se pravi sapun kod kuće.

PAKOVANJE ZA SAPUN

Kada pakovati sapun? Možete, u periodu kada su spoljašnje temperature veće, to učiniti već nakon dve nedelje (pod uslovom da ste radili sapun sa isforsiranim gelom) ili tri do četiri nedelje u vreme hladnijeg perioda godine. Sapun će nastaviti da „diše“ i upakovan. Ukoliko ste tokom procesa izrade koristili nižu radnu temperaturu (recimo 28 stepeni Celzijusovih i nižu) ili niste forsirali gel moja preporuka je da sapun pakujete nakon 6 nedelja.

Vrstu ambalaže birate prema svom ukusu i želji, ekološkoj osvešćenosti, prilici za koju je sapun namenjen i td. Čitajući razna iskustva majstora sapuna širom sveta, neka ambalaža se posebno izdvaja kao najbolja po održivost kvaliteta sapuna ali i ekološkoj opravdanosti, a to su vrećice od prirodnog tekstila, tj. lanene, pamučne ili jutane. Na žalost, ova vrsta ambalaže u velikoj meri poskupljuje proizvođačku cenu sapuna. Streč i termofolija su jeftin izbor, mada ekološki ne baš opravdan. Kartonske kutije su dobre, vrećice od organdina, reciklirani natur papir i td. Naravno, sapuni se vrlo često mogu naći u ponudi i bez  ambalaže, što apsolutno poštujem, jer time u stvari proizvođač potpuno zaokružuje ekološki proizvod kao takav.

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA

Napisah ovaj post Kako se pravi sapun kod kuće iz potrebe da mnoge od vas sa osnovnim pitanjima o prvim koracima izrade sapuna uputim na jedan link, jer vrlo često nemam vremena da odgovorim dovoljno precizno i opširno na neka pitanja, a htela bih da ostanem ljubazna i pomognem svakom ko želi da uči. Svesna sam da je post predugačak, ali sam svesna i da, vrlo verovatno, nisam obuhvatila baš svaku zanatsku caku. Međutim, smatram da su za početak, ova upustva više nego dovoljna.

Takođe, želim da naglasim da tokom učenja i rada svako od nas razvije svoj zanatski put, svoj postupak, svoje finese. Ipak, praktična suština se kod svih  mora poklapati.

I pored svih mojih pisanija i truda o iznošenju različitih postupaka proizvodnje sapuna, moram da napomenem kako je  samo JEDAN POČETAK  pravi i jedini, a to je Školica sapuna na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Tu, pod mentorstvom profesora doktora Zorana Vujčića i u okrilju najviše naučne instance tog domena u zemlji, vi ćete dobiti kvalitetnu i naučno potkovanu startnu obuku. U koliko živite van Srbije, potražite obrazovano i stručno lice sa puno iskustva i njemu poklonite svoje poverenje da vas uči i vodi u prvim koracima. Sve posle toga zavisi samo od vas!

U želji da ne budem pretenciozna i apsolutno iz ljubavi prema znanju i čoveku, završavam ovaj post, a vama želim puno uspeha i izazova na ovom divnom i korisnom zanatskom putu! Živi bili i puno učili !!!

KORISNI LINKOVI ZA PRAVLJENJE SAPUNA

Darinka Ilić

Izvor: http://diprirodnisapuni.blogspot.com