LOV NA MORSKE PSE

Ljudi godišnje ubiju oko 100 miliona ajkula, a stručnjaci upozoravaju da bi, ako se taj trend nastavi, pojedine vrste mogle doći na ivicu istrebljenja.

 

Konzumacija supe od peraja morskog psa i ilegalno ribarenje vode ka istrebljenju pojedinih vrsta, upozoravaju eksperti.

100 miliona ajkula

Najveći “krivac” za tako veliku brojku je konzumacija supe od ajkulinih peraja, koja je jako popularna u Kini i Vijetnamu, a zbog koje se ubije gotovo polovina od ukupne brojke.

Gledajući kroz historiju, ova supa je bila neizostavan deo banketa i svadbenih obroka u Kini, no ekonomski rast u zemlji učinio ju je pristupačnom za veći deo stanovništva.

Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, lov na morske pse je drastično pojačan, a mnogi lovci ajkule vraćaju natrag u more nakon što im odseku peraje.

„Ajkulino meso je prilično jeftino, no, supa od peraja je ono što jača industriju i vodi ka istrebljenju ovih životinja“, izjavio je Mark Meekan, morski biolog na Australskom institutu za pomorsku nauku.

„Morski psi ne mogu trpeti takav intenzitet lova, jer rastu sporo i imaju relativno malen broj potomaka. Ako ih lovite bez kontrole, njihov broj opada“, dodao je on.

Gotovo 33 posto ajkulinih peraja u Hong Kongu potiču od vrsta koje su na listi ugroženih.

Za katastrofu su krivi ljudi

Kineska vlada zabranila je supu od ajkulinih peraja na državnim banketima, dok je „Air China“ prestala sa njihovim transportom u svojim avionima.

Preko 20 zemalja uvelo je zabrane na ajkuline peraje, dok je njihova konzumacija u Kini od 2011. godine pala za 50 do 70 posto. Istovremeno, uvoz peraja u Kinu za tri godine je opao za 81 posto.

No, uprkos intervenciji mnogih država, morski psi se i dalje ubijaju, s brojkama koje njihov natalitet ne može pratiti.

Prema izveštaju iz „Morske politike“, ukupan ulov morskih pasa se udvostručio u poslednjih šest decenija, na 1,4 miliona tona, što predstavlja pretnju za gotovo 60 posto vrsta.

Nik Walsh, osnivač Ronilačke kompanije Bijela ajkula iz Južne Afrike, tvrdi da je uz obalu ove zemlje 1991. godine bilo između 10.000 i 15.000 velikih belih ajkula, a sada se procenjuje da ih je ostalo između 300 i 600.

„To je katastrofa za koju su krivi ljudi“, kaže Walsh.

Izvor: Al Jazeera