ČESTO PRAVE OZBILJNE PROBLEME

Umnjaci  (na latinskom: dentes serotini) ili kako ih još u praksi zovemo treći molari, osmice i zubi mudrosti, nalaze se osmi po redu od medijalne linije u ljudskoj vilici.

 

Ovi zubi za razliku od ostalih jer se formiraju relativno kasno. Mineralizacija ovog zuba kako pokazuje rengen, otpočinje tek oko 14. godne života. Kada će izrasti i da li će, zavisi od vilice do vilice. A kada niču, to je obično u odrasloj dobi od 18. do 24. godine života, ponekad i kasnije.

Ukupno ih ima četiri, a izgled njihovog korena varira od sraslog u jednu celinu do spirale od četiri kraka. Izgled i pozicija umnjaka lako se može uočiti na ortopanu, pa samim tim i metodologija i plan vađenja ukoliko je to neophodno.

vadjenje umnjaka

Mit zuba mudrosti

Naziv zub mudrosti potiče iz doba starih Grka koji su verovali da nicanje zuba izaziva depresiju, duboka razmišljanja i potištenost. Da se u tom periodu života osoba po prvi put susreće sa ozbiljnim životnim pitanjima o kojima ranije nije razmišljala te otuda depresija i snuždenost.

Mi verujemo da kada raste zub to svakako nije prijatan osećaj, ali ne verujemo da je bol koji nastaje prilikom izbijanja umnjaka taj koji nas može inspirisati da se bavite ozbiljnim životnim temama.

A šta ćemo sa ljudima koje umnjak nikad nije zaboleo ili kojima nikada nije ni izrastao?

Kada je neophodno izvaditi umnjake?

Obzirom da umnjaci poslednji niču, obično nema dovoljno mesta za njihovo pravilno postavljanje. U tom slučaju su u potpunosti pokriveni desnima ili se delimično vide. Takvi zubi predstavljaju potencijalan problem koji će se pre ili kasnije transformisati u akutni.

Najbolje je izvaditi umnjake pre 25 godine života, dok koštana srž nije u potpunosti formirana. Nakon toga, kada se koštana srž formira, proces vađenja zuba je dosta otežan, a takođe i proces zarastanja.

Pre 25. godine života koštana srž će ispuniti “rupu” odnosno mesto gde se ranije nalazio zub. Nakon 25. godine života, koštana srž se neće formirati i ispuniti udubljenje u vilici te je proces zarastanja, kao što smo rekli, dosta sporiji.

umnjaci

Čak i ako ne osećate nikakve posledice i poteškoće u vezi sa osmicama, poslušajte savet stomatologa i izvadite ih. Umnjaci se često naslanjaju na kored sedmice pa se u nekom periodu života može desiti da sedmica ispadne, a da se osmica upali. Onda se gube dva zuba istovremeno.

Umnjaci se vade:

  1. Kada je zub u potpunosti zarobljen ispod površine
  2. Ako nema dovoljno prostora za zub, u suprotnom može oštetiti susedne zube
  3. Osećate bol u području umnjaka
  4. Meko tkivo u blizini umnjaka može biti posledica zaraženog umnjaka.
  5. Kada je prisutna upala desni ili tumor

Procedura vađenja umnjaka

Umnjaci se često ne vade kao ostali zubi, već hirurški. Operaciju sprovodi oralni hirurg u sterilnim uslovima. Sama operacija traje od 20 do 90 minuta, a nekada i duže u zavisnosti od slučaja i broja umnjaka za ekstrakciju.

Postoperativni period

Oralni hirurg će vam staviti gazu na mesto izvađenog umnjaka i reći da je zagrizete. Gazu vadite  nakon 15 minuta. Često stomatolog savetuje uzimanje analgetika i/ili antibiotika te se pridržavajte preporuke. Vađenje umnjaka često zahteva i nekoliko kopči koje se vade posle 5 do 7 dana. Obavezno otiđite na zakazanu kontrolu i pridržavajte se saveta.

Preporučuje se izbegavanje konzumiranja hrane dokle god traje dejstvo anestezije. Hladne obloge na 20 minuta, hrana koja je blaga, kašasta i mlaka, samo su neke od važnih preporuka koje vam mogu olakšati proces zarastanja.

Stomatolozi često pacijentima daju svoj lični broj telefona ukoliko dodje do nekih komplikacija nakon operacije kako bi se blagovremeno odreagovalo. To dosta umiri pacijenta iako u 99% slučajeva ovakav oblik saradnje nije neophodan.