UPRAVLJANJE BOLEŠĆU

Ascites ili ascit je stanje zadžane tečnosti u abdominalnoj šupljini koje se najčešće javlja usled terminalnog stanja bolesti jetre. Sa ovim problemom se ipak može nositi na određene potpuno prirodne načine i njime efektno upravljalo.

 

Ukoliko se ciroza jetre ne leči na vreme, može doći do ascitesa, što je stručan medicinski naziv za zadržavanje tečnosti u trbušnoj šupljini. Obično je zadržavanje tečnosti, kao što su periferni edem, ascites (ascit) ili pleuralni izliv, zapravo česta komplikacija usled krajnjeg stadijuma bolesti jetre.

ascites

U abdominalnoj šupljini pojavljuje se tečnost kada proteini propuštaju iz tankog creva i jetre. Studije su otkrile da je oko 15 odsto slučajeva ascitesa rezultat maligniteta u jajnicima kod žena ili u gastrointestinalnom traktu (kod žena i muškaraca). Tečnost u trbuhu takođe može da bude rezultat Hodžkinovog limfoma, ne-Hodgkinovog limfoma i nekog drugog metastatskog karcinoma u abdominalnoj šupljini.

Za ovo stanje neophodno je posetiti lekara i dobiti odgovarajuću terapiju, ali i određeni prirodni načini mogu da se pokažu efikasnim u upravljanju ovom bolešću.

Prirodni načini upravljanja ascitesom

Кao što je već pomenuto, važno je razgovarati sa svojim doktorom kako bi se utvrdio tačan uzrok ascitesa, ali se mogu probati i neki od narednih šest prirodnih načina koji služe za olakšanje tegoba i stavljanje pod kontrolu već teške situacije.

1. Ograničite unos soli

Morate ograničiti unos soli da biste se efikasnije rešili ascitesa. Ograničenje soli često dovodi do kraće hospitalizacije za ljude koji pate od cirotičnog ascitesa. Studije pokazuju da čak i kada uzimate diuretik, i dalje je dobra ideja da smanjite unos soli da biste dobili još bolje rezultate. Zapravo, problem sa ascitesom nikako se ne može rešiti bez ograničenja unosa soli.

2. Fokusirajte se na sveže voće i povrće

Stručnjaci smatraju da kada bolujete od ascitesa morate preći na ishranu karakterističnu za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska. Drugim rečima, u vašoj ishrani treba da se uključi sveže voće i povrće. To podrazumeva vlaknima bogate mahunarke, proteine, žitarice od celog zrna, zdrave masti i organske mlečne proizvode. Ovde je veoma važno obratiti pažnju i na unos natrijuma.

3. Jedite manje obroke

Jedan od mnogih prirodnih načina upravljanja ascitesom jeste i konzumiranje manjih obroka nekoliko puta dnevno. Prirodno je izgubiti apetit kada se pati od ascitesa. Umesto da uopšte ne jedete, bolje je jesti manje obroke u pravilnim intervalima. Ne bi trebalo jesti tri obroka dnevno, već se više fokusirati na 4 do 7 malih obroka. Možete pronaći mnoge recepte koji vam pružaju više proteina i hranljivih materija čak i kada je veličina porcije koja se servira za obrok mala. Takođe, ograničenje unosa mesa može pomoći u upravljanju ascitesom jer to pomaže u smanjenju količine soli koju uzimate svaki dan.

BioLaksativ protiv opstipacije

4. Ograničite izlaganje hemikalijama i toksinima

Obavezno je uključivanje organske hrane u svoj plan ishrane. Ne bi trebalo jesti bilo šta što može da sadrži bilo kakve otrove u sebi. Razlog je taj što je ascites rezultat jetre koja ne funkcioniše optimalno, pa se konzumiranjem hrane koja sadrži toksine i hemikalije jetra još više opterećuje. Кada vaša jetra ne može pravilno da detoksikuje svoje telo, bolje je izbeći da joj se to otežava unosom određene štetne hrane. Ako ne jedete organsku hranu, to bi dovelo do stvaranja toksina u vašem mozgu što može dalje dovesti do stanja koje se zove hepatična encefalopatija.

5. Konzumirajte kokosovu vodu

Čak i kada kontrolišete svoj ascites, važno je da vaše telo bude hidrirano na optimalnom nivou, pa je preporučljivo da se osim obične vode unosi i kokosova voda. Konzumiranjem kokosove vode vrši se izbalansirano hidriranje organizma, jer on putem nje dobija odgovarajuće količine kalijuma i elektrolita.

6. Pijte čaj od korena maslačka

Neke studije pokazuju da upotreba maslačka može dovesti do čestog mokrenja koje veoma pomaže kod ascitesa. To značajno povećava volumen i frekvenciju uriniranja, pa ćete svakodnevno imati koristi od čaja maslačkovog korena. Ovaj napitak takođe pruža i zavidne zalihe vitamina A, vitamina К i vitamina C zajedno uz kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum. Osim toga, dobra je ideja da se peteljke maslačka dodaju u jelo, pa one mogu da završe u salatama ili sosovima koji su deo ishrane.