HAJDUČICA

Koja su lekovita svojstva hajdučke trave? Kako nam hajdučka trava pomaže svojim lekovitim svojstvima? Pročitajte proverene najbolje recepte sa hajdučkom travom.

 

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao hajdučica, sporiš, stolisnik, ravanj, belo ivanjsko cveće, jalova mesečina, paprac, petrovsko cveće, ravunika, rman, snop, tintorova trava,  odavno se svrstala u red najvrednijih lekovitih biljakaNaziv hajdučka trava dobila je po hajducima koji su njome zaceljivali rane.

Achillea millefolium Hajdučka trava u lečenju - lekovita svojstva hajdučke trave

Njen latinski naziv Achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji je u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno deluje.

Prijatnog  mirisa, svetlozelene ili crvenkaste boje stabljika, belih  cvetova, u obliku cvasti. Kao samonikla višegodišnja biljka raste u celoj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Hajdučka trava cveta preko celog leta i tada se i bere jer tada ima najviše eteričnog ulja.

Lekovita svojstva:  Hajducka trava  se od davnina koristi kao lek za razne boljke. Ipak, najdelotvornija je kod gastritisa, problema s bubrezima, ranama. U narodnoj medicini najcesce se  upotrebljava za ublažavanje bola i vidanje rana. Takođe zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

Osim toga korisna je za lecenje  zeludacnih problema, nadimanja, otezanog varenja, eliminisanja gasova, kod bolova i grčeva u stomaku, kod amenoreje. Svojim gorkim ukusom pospešuje apetit, podstice izlucivanje želudacnih sokova pa povoljno deluje na sluznicu zeluca. Lekoviti preparati sa hajduckom travom, u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, koriste se za lecenje kolitisa, gastritisa, grceva u želucu i crevima. Zatim za normalizaciju metabolizma, ciscenje organizma, regulisanje lučenja žuči.

Za spoljnu upotrebu nalazi primenu kao antiflogistik slicno kamilici, sto znaci za ispiranje, obloge i kupke. Ona sadrzi vitamin C pa se upotrebljava i kod hemoroida i prekomernog krvarenja. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterace, zatim protiv groznice, lupanja srca, bolova u ledjima, nesanice, raznih osipa i cireva. Caj od stolisnika korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži – psorijaze.

Ova biljka takođe umanjuje teškoce izazvane gihtom i reumatizmom. Ima povoljno dejstvo u lecenju šecerne bolesti, pogotovo u ranom stadijumu. Kalijum, koji se nalazi u ovoj biljci pomaze radu bubrega, srca i krvotoka. U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu. Kupke od hajdučke trave uspešne su u lečenju belog pranja, upale jajnika, cista na jajnicima, oboljenja materice i pojave mioma.

Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Uspešno pročišćava krv i ceo organizam čak i nakon iscrpljujućih hemoterapija. Svoju delotvornost hajdučica je potvrdila i kod lečenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa.

Ekstrakt, a pogotovu etarsko ulje od hajdučice ulazi u sastav kozmetičkih preparata za sunčanje da bi se sprečilo crvenilo i druge neželjene posledice nastale usled naglog i neopreznog sunčanja.

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen nadzemni deo biljke.

BioMind gif -728x90

Hemijski sastav: Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do 1% etarskog ulja, flavonoide, etarsko ulje (sa najmanje 0,02% azulena), alkaloide, germakranolide, poliacetilene, triterpene, sterole, cijanogene glikozide i dr. Etarsko ulje ove lekovite biljke u sebi sadrzi sadrži pinen, tujon, cineol, limonen, kamfor, borneol. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom.

Hajdučka trava je naš najpoznatiji i najčešće upotrebljavani lek. Možemo zakljuciti da ona ima lekovito dejstvo na širok spektar oboljenja, pa se i za nju može reci da je dragocen prirodni lek jer leci skoro sve bolest.

To je gorak aromatik. Nekad je i u školskoj medicini uživala vrlo dobar glas kao tonik, stomahik, stimulans, antispazmodik, emenagog i febrifug. Predstavlja sastavni deo velikog broja mešavina čajeva od raznih mirisnih i gorkih trava.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Kao i ostale biljke iz porodice Asteraceae, može da izazove alergijske reakcije.

PROVERENI RECEPTI SA HAJDUČKOM TRAVOM

Čaj za mirne snove: 5 g hajdučke trave prelijte sa 2,5 dl vrele vode. Procedite i pijte po jednu šolju uveče, pre spavanja.

Mast protiv hemoroida: iste količine hajdučke trave i muške bokvice, oko 50 g svake biljke, pomešajte sa 0,5 kg svinjske masti, pa lagano prokuvajte desetak minuta. Ostavite da odstoji preko noći, ujutru još jednom zagrejte smesu, procedite je i sipajte u teglice. Mast čuvajte na mračnom mestu.

Obloge za rane: sveže istucane listove hajdučke trave stavite kao obloge na rane koje su nastale kao posledica udaraca, uboda, posekotina.

Tinktura za varenje: napunite flašu seckanim listovima i cvetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri nedelje na suncu ili toplom mestu, pa procedite mešavinu. Pijte ujutru i uveče po jednu kašiku, a vaši problemi s organima za varenje će nestati.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Vino za bubrege: dve kašike cvetova hajdučke trave kuvajte 10 minuta u 0,5 l belog vina. Svakog dana popijte po dve kašike ove mešavine koja se pokazala kao sjajno rešenje protiv slabog apetita, bubrežnih, žučnih i mokraćnih kamenaca.

Ispucale ruke: dve kašike lista i cveta hajdučke trave kuvajte tri minuta u 3 dl vode. Toplim čajem ispirajte ispucale ruke i osetljive bradavice koje često muče dojilje.

Za lečenje upale materice i jajnika: Pomešati po 3 kašike hajdučice i kantariona, po 2 kašike koprive, nevena, ivanjskog cveća, mlevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice i po 1 kašiku matičnjaka i macine trave. Dobijena mešavina se prelije sa najmanje 600 mililitara do litar kipuće vode, ostavi da odstoji poklopljeno dva sata, a zatim procedi i pije tri puta po šolja, gutljaj po gutljaj. Čaj može da se zasladi, može da se pije topao i hladan, s tim što ako se pije topao izaziva znojenje. Da bi se postigao željeni efekat, čaj bi trebalo piti najmanje tri nedelje, uz dodatno korišćenje kantarionovog ulja – tri puta dnevno po 30 kapi sa malo vode.

Za belo pranje: Napraviti mešavinu od po 40 grama listova i cvetova hajdučice i kamilice. U to dodati mešavinu od po 10 grama žalfije i lista koprive. Od dobijene mešavine odvojiti četiri kašike i preliti sa litrom ključale vode. Sačekati da se sadržaj prohladi do temperature tela, procediti i zapirati se tako dobijenim čajem. Postupak ponavljati svakodnevno sve dok se ne uspostavi normalna vaginalna flora.

Upozorenje
Osetljive osobe trebaju biti oprezne pri upotrebi ove biljke jer moze izazvati alergijsku reakciju. U takvim okolnostima treba uzimati izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u sitnim gutljajima i malim količinama.

Milan Popović