OBNOVA IZGORELE SVETINJE

Crkva Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine, dobiće novi krov do Božića. Potom će u tom hramu moći povremeno da se služe liturgije, uz odobrenje njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika.

 

Starešina Crkve Svetog Save, protojerej Živojin Jakovljević, podseća da je hram u stravičnom požaru, koji se dogodio 1. maja 2016. godine, pretrpeo velika oštećenja. U proteklom periodu očišćen je šut i pripremljeni su zidovi za postavljanje nove čelične krovne konstrukcije, umesto drvene koja je izgorela u požaru.

novi krov do božića

Obnova pravoslavne crkve, koja se nalazi u srcu Menhetna, između Pete avenije i Avenije Amerika, zahtevala je prethodne detaljne analize, a čak godinu dana čekalo se odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika da se započne sa čišćenjem šuta.

Požar je oštetio unutrašnji sloj na zidovima, od skupocenog krečnjaka koji je 1850. godine, kada je sagrađena crkva, dopremljen iz Francuske, a čiji su ostaci nakon požara ručno skidani sa zidova kako bi se izbeglo njihovo rušenje.

„Pored svih teškoća koje smo imali, uspeli smo da se organizujemo, očistimo šut i pripremimo zidove kako bi crkva do Božića bila pod krovom“, rekao je prota Jakovljević.

Do tada će, kako kaže, biti postavljeni prozori i vrata i zamenjen pod oštećen prilikom pada teških lustera od bronze.

Važno ponovno objedinjavanje crkvene zajednice

Prota Jakovljević navodi da je, osim obnove hrama, jednako važno da se ponovo objedini i crkvena zajednica u Njujorku koju je, kako kaže, veoma pogodio taj nesrećni događaj.

Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević navodi da će nakon postavljanja krova u crkvi moći da se, uz odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika u Njujorku, povremeno služe liturgije.

Vladika Irinej ističe da pomoć za rekonstrukciju hrama stiže sa svih strana, ali da ne pomažu samo Srbi već i drugi narodi.

Među prvima u pomoć je pritekla Anglikanska crkva, za koju nas, kako kaže, veže tradicionalno prijateljstvo budući da je anglikanski biskup Maning četrdesetih godina prošlog veka poklonio ovaj hram srpskom episkopu Nikolaju Velimiroviću, s kojim je gajio blisko prijateljstvo.

„Posle požara Anglikanska crkva ustupila nam je kapelu na Teološkom fakultetu, koju smo pola godine besplatno koristili za bogosluženje“, kaže vladika.

Grčka crkva ustupila je Hram Svetog Elefterija, koji se nalazi u neposrednoj blizini Crkve Svetog Save, gde naše sveštenstvo svake nedelje služi liturgije, a neretko i zajedno sa grčkim sveštenicima.

„Toliko smo se srodili da će nam biti teško da se rastanemo kada naša crkva bude obnovljena. I Rusi su nam izašli u susret, pa o Vaskrsu ili Božiću služimo u njihovoj crkvi pošto grčki hram tada ne može da primi sve naše vernike“, priča Dobrijević.

Dodaje da će zdanju u gotskom stilu u potpunosti biti vraćen nekadašnji spoljašnji izgled, ali da će uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika u hramu biti postavljena bazilika u ranovizantijskom stilu.

„Imamo velike planove koje ćemo realizovati uz pomoć izuzetnog arhitekte Dona Živkovića, Srbina rođenog u Australiji, koji je stručnjak za restauraciju koji sve radi besplatno za crkvu, a ubedio je svoje saradnike da cenu svog rada snize za 20 odsto“, kaže vladika Irinej.

Izvor: Tanjug