IZVOR ISCELJENJA

Prema zapisima iz 14. veka, Počajevska ikona majke Božije svedočanstvo je javljanja bogorodice na Počajevskoj gori i otiska njene stope u kamenu. Od tog doba, ovaj otisak stope nepresušivi je izvor vode koja isceljuje.

 

Počajevska ikona se nalazi u Uspenskoj Počajevskoj lavri Volinske eparhije na teritoriji Ukrajine. Naziv Počajevska, lavra je dobila prema malom mestu Počajevu, koje se nalazi na putu između Кremeneca i Brodama. Od tog sela prostire se Počajevska gora, na kojoj se nalazi lavra, pa je tako i dobila ovaj naziv.

počajevska ikona

Ova gora je značajnija od svih gora koje je okružuju, i po osobenosti poznata po ovoj peštari koja je samim nastankom prilagođena i veoma udobna za nastanjivanje. U tu peštaru su se nastanila dva monaha koji su posvetili sebe podvizima molitve i uzdržanja i prebivali su u smirenju pokrivani blagodaću Božijom.

Jedan od tih podvižnika izašao je noću na sam vrh gore radi obavljanja uobičajene molitve i odmah je video u ognjenom stubu Presvetu Bogorodicu koja je stajala na kamenu. Starac je izvestio o divnom viđenju svoga sapodvižnika i obojica su sa strahopoštovanjem i trepetom gledali u Božanstveno javljanje.

To viđenje je gledao i pastir sa dečicom koji su napasali pod gorom stado i uspevši se na goru sreli su ta dva monaha, proslavili su Bogorodicu radi javljanja i za dobrodeteljni znak ostavljen od nje na mestu javljanja.

Presveta Djeva je na površini kamena ostavila utisnut otisak od desnog svog stopala koje je bilo napunjeno bistrom vodom. Pod stopalom Vladičice naše, tvrdi kamen je omekšao kao vosak i istočio vodu živu. U toj stopi nikada ne nestaje vode, bez obzira na to što bezbrojni poklonici neprestano pune njome posude svoje za isceljenje.

Javljanje Božije Matere na Počajevskoj gori i nastanak otiska njene stope u kamenu bilo je 1340. godine. Od tog vremena Počajevska gora je postala stanište Božanstvene slave, a otisak stope Preblagoslovene Marije je nepotrošivi istočnik velikih čudotvorenja.