NE MARE ZA AUTORSKA PRAVA

Fortnite je najpopularnija igra na planeti, a kompaniji Epic Games donosi stotine miliona dolara profita iako je besplatna. Jasno je da se ovde vrti veliki novac, ali malo ko je očekivao da će odličnu zaradu imati i tinejdžeri koji trguju nalozima.

 

Čini se da Epic Games silnog profita ne primećuje glabalnu hakersku mrežu. Naime, hakovanje i preprodaja Fortnite naloga je postala uobičajena stvar. Čak je ceo proces toliko lak da čak i klinci to mogu da izvedu zarađujući na hiljade dolara nedeljno!

fortnite

BBC je razgovarao sa nekoliko hakera koji kradu naloge drugih igrača i preprodaju ih online. Iako je igra free-to-play, zarada dolazi preko prodaje kozmetičkih dodataka. Samo od toga kompanija je do sada zaradila preko milijardu dolara.

Preprodaja Fortnite naloga

Hakovani Fortnite nalozi vrede i do par hiljada funti, u zavisnosti od toga šta sadrže. Crno tržište je prilično veliko s obzirom na to da trenutno ima oko 200 miliona igrača. Interesantno je da veliki broj hakera ima oko 14 godina i da nije reč ni o kakvim kompjuterskim genijalcima. Informacije su jednostavno toliko dostupne da praktično svako može da se bavi ovim “poslom”. Jedan takav “profesionalac” je klinac iz Britanije.

On je objasnio da je počeo da se bavim hakovanjem kada je njegov nalog bio uhakovan. Jednostavno mu je stigao mejl da je šifra promenjena kao i email adresa na koju se šalje verifikacija prilikom menjanja šifre. Ipak, ubrzo je primetio da se dosta naloga prodaje na internetu. Ponuđeno mu je da kupi jedan nalog za 25 penija (0,3 evra), iako je po njegovoj proceni vredeo mnogo više. Uskoro su mu se javili i sami hakeri koji su ga uveli u posao.

Kako se hakuje Fortnite?

Objasnili su mu kako da pronađe spiskove sa korisničkim podacima igrača, ali i kako da se zaštiti da nikad ne mogu da mu uđu u trag. Naučio je i gde da kupi hakerske alate kako bi prisvojili tuđi nalog. Korišćenjem hakerskih programa, i prisvajanjem naloga prebacujući ih na drugi email, može se zaraditi ozbiljna svota novca.

Dotični britanski haker tvrdi da je samo jednom hakovao, ali da je tada prikupio preko 1000 Fortnite naloga! U prvih par nedelja preprodaje naloga zaradio je oko 2000 evra, nakon čega je sebi kupio bicikl i video-igre. Kako kaže, on zna da je to ilegalno, ali njegovi roditelji znaju šta radi i ne pokušavaju da ga zaustave.

I drugi klinci to rade širom sveta, ali i u regionu. Jedan mladi Slovenac se pohvalio da je do sada zaradio preko 18.000 evra za sedam meseci hakovanja. U tome mu čak pomaže majka koja je računovođa, koja vodi računa da uštedi dovoljno novca za nova kola.

Ovi tinejdž-hakeri zarađuju od 50 do 300 evra na dan, ali ima i većih suma. Jedan mladi Francuz je tako za nedelju dana zaradio oko 2500 evra!

Kako se zaštiti od hakera?

I dok je policija ubeđena da iza svega stoji organizovani kriminal koji vrbuje klince da rade za njih, Epic Games ne želi da komentariše problem. Ipak, kompanija ohrabruje korisnike da koriste dvostepenu zaštitu jer je u tom slučaju značajno teže uhakovati nalog. Igra čak nagrađuje korisnike koji imaju ovaj vid zaštite sa besplatnim kozmetičkim dodacima u igri.

Kompanija je ipak uradila nešto povodom varanja, ali onog in-game. Epic Game je tako podneo niz tužbi protiv Youtubera koji na svojim kanalima promovišu ovakve aktivnosti. To je ipak mala stvar, u odnosu na probleme hakovanja koji potencijalno mogu da ugroze i nečiju bezbednost krađom ličnih podataka.

Treba napomenuti da su ovi hakeri mala deca naspram profesionalaca koji ozbiljno urušavaju privatnost korisnika, preprodajući njihove podatke drugim kompanijama. Ali ko još brine o privatnosti korisnika? To kao da više nije u modi, mada mnogi i dalje drhte kad se pomene GDPR.

Izvor: PCpress.rs