NEVIĐENA BRUKA

Nemački novinar Klas Relotius vratio je četiri novinarske nagrade nakon što je magazin „Špigl“ otkrio da je izmislio činjenice u većem broju članaka. Za najmanje 14 tekstova Relotius je kompletno lažirao sve podatke.

 

Si-En-En je, takođe, oduzeo Relotiusu dve nagrade za novinara godine koje je dobio za rad u švajcarskom magazinu „Reportagen“, izjavio je portparol Si-En-Ena.

klas relotius

Tri nagrade koje je Relotius vratio su za članke objavljene u „Špiglu“, dok je četvrta bila za priču objavljenu u „Reportagenu“.

Klas Relotius nas je kontaktirao preko poruka, izvinio se i vratio četiri novinarske nagrade na svoju incijativu, naveo je Reporter forum na svom veb sajtu.

Nemački nedeljnik „Špigl“ saopštio je u sredu da je otpustio nagrađivanog novinara Klasa Relotiusa, nakon što je saznao da je proteklih godina lažirao i izmišljao činjenice u mnogim članicama.

„Istina i laž su pobrkane u njegovim tekstovima“, naveo je Špigl na svom sajtu.

Kako je dodao, neke od oko 60 priča koje je Relotius napisao od 2011. godine su tačne, ali ostale su „potpuno izmišljene ili ulepšane“ izmanipulisanim citatima ili na neki drugi način, naveo je Špigl i dodao da je odmah prekinuo ugovor o radu sa njim.

Relotius je priznao da je izmislio priče i iskrivio činjenice u nekoliko slučajeva. Prema njegovoj verziji, najmanje 14 članaka je barem jednim delom bilo krivotvoreno.

Poslednju nagradu Relotius je dobio nedavno – nemački Reporterpreis, za novinara godine. Presudan je bio članak o dečaku iz Sirije koji je žiri pohvalio za svoju „vedrinu, poetičnost i relevantnost“.

Međutim, u međuvremenu se ispostavilo da su svi izvori za priču bili u najboljem slučaju mutni i da je većina sadržaja članka naprosto izmišljena.

Prema „Špiglu“, otkriveni novinar je potvrdio sumnje, prekinuo sve poslove u nedelju i sam raskinuo ugovor o radu.

Priznao je i da nikada nije ni upoznao određene izvore koje je naveo u svojim člancima.

Kako je otkriven?

Prevara je otkrivena istragom same redakcije lista. Jedan od njegovih kolega koji je sproveo istragu njegovih članaka, postao je sumnjičav i izneo svoje nedoumice. Novinar je tako uspeo da skupi materijale protiv svog kolege.

Članak koji je pobudio sumnju bila je reportaža o migrantskoj krizi na meksičko-američkoj granici. Relotiusov kolega koji je s njim radio na članku, Huan Moreno, pronašao je dva izvora koja je ovaj opsežno citirao u članku. Oni su mu rekli da nikad nisu upoznali Relotiusa, kamoli mu dali izjave.

Internom istragom utvrđeno je da je osramoćeni novinar takođe lagao da je video rukom napisan znak „Meksikanci ostanite napolju“.

Drugi lažirani članci koji su otkriveni bavili su se, među ostalim, jemenskim zatvorenikom u Gvantanamu i američkim fudbalerom koji je protestovao protiv policijskog nasilja nad crncima klečeći za vreme izvođenja himne pre utakmica, Kolinom Kapernikom.

Pre nego što se zaposlio u „Špiglu“, osumnjičeni novinar je radio i za nekoliko drugih medijskih kuća i primio nagrade za svoj rad. „Zloupotrebio je svoj talent“, napisao je na Tviteru „Velt“, za koji je Relotius također prethodno pisao.

Uprava Špigla imenovaće tim koji će se sastojati od unutrašnjih i spoljnih stručnjaka čiji je cilj da istraže dokaze krivotvorenja.

Rezultati istrage će se objaviti javno „u svrhu objašnjenja procesa istrage i izbegavanja njegovog ponavljanja“, napisao je „Špigl“ i dodao da se „krivotvorene priče ne mogu isključiti ni uz najbolje namjere“.

Uz to se izvinio svojim čitateljima i svima koji su možda bili predmet „lažnih citata, izmišljenih ličnih detalja ili izmišljenih prizora na fiktivnim mestima“ te izrazio „šok“ ovim neugodnim otkrićem.