Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Zeleno penzionersko selo je najbolji građevinski projekat u 2018.

SVETSKI BROJ JEDAN

Kompleks za najstarije, penzionersko selo „Kampung Admiralty“ u Singapuru, proglašen je za najbolju građevinu u 2018. godini koju dodeljuje „World Architecture Festival“ (WAF).

 

Zgrada je proglašena za najbolju tokom trodnevnog događaja u Amsterdamu i osvojila je nagradu „World Building of the Year“. Pored glavne, nagrade su predstavljene i u brojnim kategorijama, uključujući najbolji krajolik i najbolji mali projekat.

penzionersko selo

„Kampung Admiralty“ je projektovala singapurska firme WOHA, koja je za cilj imala da zadovolji potrebe starijih ljudi u okviru bezbednog i zelenog okruženja. Prostire se na lokaciji od 0,9 hektara, koja zapravo predstavlja nedovoljno iskorišćenu parcelu između stambenih kula. Projekat je zamišljen kao vertikalno selo i žiri iz WAFa ga je uporedio sa sendvičem zbog njegovog slojevitog dizajna.

Donja oblast je usredsređena na veliki trg, sa puno prostora za aktivnosti i vežbanje. U sredini se nalazi medicinski centar, a na samom vrhu kompleksa je smešten zajednički park sa zelenim terasama i stanovima za starije ljude.

Tu se takođe nalaze i podzemni parking, tržni centar, restorani, usluge vezane za decu, parkovi i sl. Cilj je da se ponudi što više objekata u okviru kompleksa.

WOHA je nastojala da smanji upotrebu energije u zgradi stavljajući fokus na pasivnu ventilaciju, prirodno osvetljenje i zaklon od sunca. Singapur je relativno kišno mesto i kišnica se sakuplja za navodnjavanjem zelenih krovova, zelenih zidova i drugih biljaka.

„Žiri je bio zadivljen projektom zbog načina na koji se on bavi univerzalnim uslovima dugovečnosti i zdravstvenim tretmanima, obezbeđivanjem socijalnih smeštajnih jedinica i komercijalnog prostora, što je omogućilo značajne koristi u javnom sektoru“, kaže Pol Finč, programski direktor WAFa.

Ova hibridna zgrada takođe sadrži i ogromnu količinu zelenila (više od 100 odsto njegovog otiska) u nizu slojevitih nivoa koji su stvorili dobrodošlicu biodiverzitetu.

„Ovo je projekat koji na inteligentan način čini nešto što je neophodno, od načina na koji se povezuje sa transportom do prirodne ventilacije i odluke da se nizovi zgrada postave po slojevima a ne da se odvoje u okviru različitih visokih blokova. Žiri je smatrao da je ovo projekat koji može da služi kao lekcija drugim gradovima i zemljama širom sveta.“

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280