PRE DOLASKA MEĐU NAS

Ako ste se nekada zapitali da li bebe plaču u materici, odgovor bi bio potvrdan. Ali ne samo to – mnoge stvari koje rade i ljudi, bebe aktivno sprovode u majčinoj utrobi, spremajući se za svoj izlazak u spoljni svet.

 

Trudnoća je nesumnjivo jedno od najneverovatnijih iskustava u životu žene. Uprkos jutarnjim mučninama, grčevima u nogama ili dugotrajnim sedenjima, jednostavno se ne može zanemariti prisustvo drugog života u sebi.

bebe plaču u materici

Kako prolazi vreme tokom trudnoće, na osećaj da beba raste u njoj žena se sve više navikava. Beba postaje veća, pa samim tim i sve više liči na čoveka, u smislu razvoja određenih tipova ponašanja koja su karakteristična za ljude kao vrstu.

Sve se češće upotrebom najsavremenijih ultrazvučnih tehnologija govori i piše o tome da bebe u kasnijim periodima svog života ispoljavaju na licu mnoštvo izraza poput spuštanja obrva, mrštenja, razdvajanja usana ili nabiranja nosa. Ako se sve ovo uzme u obzir, možemo se pitati i da li bebe plaču u materici.

Odgovor bi na ovo pitanje bio: DA!

Prema studijama, plakanje bebe u materici prethodno je bilo nepoznat vid ponašanja ljudskih fetusa, ali se danas smatra izrazom nezadovoljstva i može se pojaviti već u 28. nedelji trudnoće.

Kao dokaz ovoj tvrdnji, na snimcima ultrazvuka je prikazivan tihi plač bebe u materici, koji su snimljeni video snimkom fetusa u trećem trimestru na osnovu niskodecibelne buke u majčinom abdomenu. Ovaj tihi plač je povezan sa pušenjem i upotrebom kokaina majke, ali su dalja istraživanja potvrdila da ovo konkretno ponašanje bebe nije povezano sa izloženošću duvanu ili kokainu.

Ovaj nalaz je bio slučajan kada su se proučavali efekti kokaina i duvana na fetuse kod trudnica. Međutim, ovo istraživanje je otkrilo slične rezultate kada je sprovedeno na više fetusa. U jednom od nalaza, opisan je ženski fetus koji okreće glavu, steže grudni koš i ispušta tri brza izdisaja koja su praćena podrhtavanjem brade i nagetom glavom.

Dakle, plakanje kao ultimativno sredstvo komunikacije beba je u stvari kompleksno ponašanje koje zahteva koordinaciju različitih motornih sistema i može imati razvojne implikacije. To ponašanje zahteva primanje nadražaja (stimulusa), njegovo prepoznavanje kao negativnog nadražaja i odgovarajućeg odgovora na njega.

Ostale stvari koje nerođene bebe rade u majčinom stomaku

Ako sada znamo odgovor na pitanje da li bebe plaču u materici, ostaje nepoznato šta sve one mogu da urade dok još ne izađu u spoljni svet. Možda zvuči neverovatno, ali nerođena beba sposobna je da radi još najmanje sedam aktivnosti!

1. Degustira majčine obroke

Beba će da ima tendenciju gutanja amnionske tečnosti kada je ona slatkog ukusa, a to može da počne već u 15. nedelji trudnoće. Određene namirnice utiču na ukus amnionske tečnosti i to je prirodni način pripreme bebe za stimulaciju ukusa koju će dobiti u spoljnom svetu. Ukus amnionske tečnosti menja se kada majka konzumira namirnice nešto intenzivnijeg ukusa kao što su đumbir, beli luk, anis ili poslastice.

2. Otvara oči

Bebino otvaranje očiju u materici dešava se negde oko 28. nedelje, ali beba može i ranije da se okrene od jakog svetla koje se filtrira kroz majčin abdomen, već oko 15. nedelje trudnoće. Prema istraživanju, bebe otvaraju oči u materici, iako nemaju mnogo toga da vide, ali one sigurno počinju da reaguju na svetlo u drugom tromesečju.

3. Piški

Ovo je prirodni način pripreme bebe za sve buduće slične slučajeve kada se nagon za mokrenjem mora realizovati. Proizvodnja urina počinje negde na kraju prvog tromesečja. Beba počinje da guta amnionsku tečnost, vari je, a zatim urinira ili izlučuje otpadni materijal natrag u amnionsku tečnost. Ovaj proces se stalno ponavlja i on je veoma koristan za ultrazvučni snimak, na kome se onda jasno može videti kako funkcioniše refleks gutanja kod bebe i da li je u tom smislu sa njom sve u redu.

4. Diše

Dok je pupčana vrpca odgovorna za predavanje svih hranljivih sastojaka bebi, uključujući kiseonik i odnošenje otpadnih materija, beba i u materici počinje da vežba disanje. Prvi njen dah koji je izazvan iznenadnom promenom temperature i okoline dešava se onog sekunda kada ona izađe iz materice.

Međutim, u samo devet nedelja trudnoće beba uvežbava pokrete i pokušava da poboljša veštinu disanja. Žene koje se odluče za porođaj u kadi punoj vode treba da imaju na umu da temperatura te vode treba da bude jednaka temperaturi tela kako bi se odložio prvi bebin dah do onog momenta kada se beba podigne iz kade. Sve dok je ona pupčanom vrpcom vezana za majku, ona će dobijati kiseonik preko nje.

5. Smeje se

Osim što plaču, bebe se u materici i smeju! Smejanje bebe je način na koji beba govori da majka o njoj vodi računa baš kako treba. 4D skenovi su uspešno otkrili nasmejane bebe od oko 26 nedelja stare i takve slike se mogu naći na internetu. Zato kada se rodi, između promene pelena, hranjenja, kupanja i ljuljanja, roditelji će primetiti i ove najlepše prizore svoje bebe koja se zadovoljna smeje, verovatno i ne znajući da je ona osmeh uvežbavala dok je bila u utrobi svoje majke.

6. Štuca

Pojava štucanja kod beba počinje rano, već u prvom trimestru. U nekim slučajevima trudnoće ovaj bebeći fenomen se ne može osetiti nijednom tokom devet meseci, dok u nekim ostalim slučajevima to može da bude nešto što se doživljava svakodnevno, ali uglavnom u drugoj polovini trudnoće.

7. Vezuje se emotivno

Osim pupčanom vrpcom, bebe se i emocijama vezuju sa majkama. Upravo to što beba plače u materici, ona svojoj majci „govori“ šta joj se ne dopada. Ovo je jedan od načina povezivanja bebe i majke, tako da bebi kad se rodi nisu potrebni časovi ili bilo kakva obuka za povezanost sa majkom. Vezivanje je nešto što će se prirodno pojaviti nakon porođaja, a ono počinje i tokom trudnoće. Poslednjih deset nedelja trudnoće, beba posvećuje veliku pažnju majčinom glasu i aktivno ga sluša. Prvi glas koji će ona da prepozna posle rođenja je majčin, upravo zbog ovih malih „razgovora sa bebom“, zbog kojih majka sve učestalije treba sa svojom bebom da priča neposredno pred porođaj.