HIDRATACIJA ORGANIZMA

Voda je izvor života, pa kao takva sposobna je i da nam da životni elan. Voda daje energiju svim ljudima, čak i onda kada je pijemo samo da bismo bili i ostali hidrirani.

 

Voda je svuda oko nas, pa čak i u nama. Ne samo to, procesi u našem telu ne mogu ni da počnu ni da se završe bez vode. Ovo je verovatno razlog zašto se osećamo mnogo bolje kada smo svakodnevno hidrirani i pijemo dovoljno vode.

voda daje energiju

Istina je da je voda graditelj života, ali da li nam voda može dati energiju? Takođe, treba li piti više vode samo kada treniramo i vodimo aktivan način života? Hajde da razmotrimo odgovore na ova pitanja!

Da li nam voda daje energiju?

Ukratko – DA. Moramo piti više čaša vode svaki dan da bismo se održali aktivnim. Ne možemo bez vode, pogotovo ako uzmemo u obzir da oko 60 odsto naše telesne težine otpada na ovo životno jedinjenje vodonika i kiseonika. Svaki telesni sistem i organ u našem telu zahteva da voda funkcioniše kako treba. Nepijenje dovoljne količine vode dovodi do dehidracije, koja može da utiče na funkcije tela, zbog čega se osećamo umorno, tromo i razdražljivo.

Očuvanje tela hidriranim je ujedno i najjednostavniji način da se poveća nivo energije, tako da tome ne mora da služi neki sportski napitak ili vitaminska voda. Pijenje sveže vode tokom dana održaće nas aktivnim bez dodavanja nekih dodatnih kalorija.

Pijte pravilno da biste dobili energiju

Voda nam daje energiju, ali moramo da razumemo koliko nam je vode dovoljno i koji su drugi načini da nam pomognu da ostanemo hidrirani. Idealno bi bilo da pijemo najmanje osam čaša vode svaki dan, a potrebno nam je više ukoliko smo u drugom stanju, vežbamo, mnogo se znojimo ili dojimo dete. U ishranu možemo da uključimo i određene namirnice bogate tečnostima kako bismo bili hidrirani. Celer, supa, čorba, dinja, lubenica, paradajz i pomorandže su odlični primeri takvih namirnica, jer sadrže od 85 do 95 odsto vode.

Osim vode i namirnica bogatih vodom, možemo uključiti i druge tečnosti u našu ishranu kako bismo zadovoljili dnevne potrebe za tečnošću. Neki dobri izbori u ovom smislu su čaj, sok, kafa, mleko i mineralna voda.

Važno je, međutim, da ograničimo unos kofeinskih napitaka kao što su gazirana pića i kafa, jer su prirodni diuretici. Takođe je bitno da pijemo bilo kakvu tečnost tokom dana, da ne čekamo da budemo žedni, jer žeđ obično znači da smo već blago dehidrirani.

Šta još „radi“ voda?

– Voda nam daje energiju, ali u isto vreme ona zaista pomaže da se spreči glavobolja, podstiče zdrava koža i pokrene metabolizam.
– Neki ljudi misle da su gladni, ali u stvari su samo dehidrirani. Počinju da jedu više i povećavaju unos kalorija, što ih čini debljim. To znači da će nam održanje hidriranima pomoći da izgubimo težinu.
– Pijaća voda poboljšava naš sistem za varenje, daje snagu i izdržljivost sportistima da se bore sa umorom, a i održava nas budnima.
– Istraživanja pokazuju da možemo smanjiti rizik od raka mokraćne bešike povećanjem unosa tečnosti.
– Voda za piće popravlja raspoloženje i odlično „radi“ kako bi se sprečili problemi sa zglobovima tako što se hrskavica oko naših zglobova održava gipkom i hidriranom.