DOČEK 2019.

Građani širom sveta su dočekali Novu godinu uz vatromet i slavlje, ali i uz posebne mere opreza. Fotografije sa svih meridijana najbolje pokazuju kako je dočekana 2019. godina!

 

U Rusiji se Nova Godina dočekuje u 11 vremenskih zona, dok se u Parizu građani francuske prestonice i turisti tradicionalno okupljaju na Jelisejskim poljima.

dočekali novu godinu

Tradicija novogodišnjeg obraćanja lidera države građanima počela je u Sovjetskom savezu još 1936. godine, nakon što je slavljenje Nove Godine i zvanično nastavljeno.

Putin je nastavio sa tradicijom, a 2013. godine imao je dva obraćanja – jedno namenjeno građanima Rusije i drugo namenjeno građanima ruskog Dalekog istoka.

Nakon obraćanja predsednika naciji i držžavna televizija i radio podešavaju sat na Spaskaja kuli u Kremlju, što simboliše početak Nove Godine.

Na plažži Kopakabana u Rio de ŽŽaneiru Novu godinu je proslavilo više od dva miliona ljudi.

AP prenosi da su Brazilci u Novu godinu ušli uz 14-minutni vatromet nekoliko sati pre nego što je desničarski političar Žair Bolsonaru položžio zakletvu za predsednika.

Veliki broj Brazilaca uputio se noćas ka prestonici kako bi prisustvovao i svedočio predsedničkoj inauguraciji bivšeg šefa vojske Brazila, Bolsonarua.

Uz uobičajene, u nekim zemljama i bizarni rituali dočeka. Dok mnogi Tajlanđani obeležžavaju Novu Godinu vatrometom, stotine vernika odlazi u hram Takien u predgrađu Bangkoka kako bi ležžali u mrtvačkim sanducima tokom tradicionalnog ritauala.

Učesici ove bizarne ceremonije veruju da ona simboliše smrt i ponovno rođenje i da će im to pomoći da se reše loše sreće i rode se ponovo za svež početak u novoj godini, prenosi AP.

Tokom obreda oni u rukama držže cveće i tamjan, dok ih sveštenici pokrivaju ružžičastim čaršavima i pri tome izgovaraju molitve.

Većina Japanaca odlazi u manastire i svetilišta, a oko 30.000 njih je Novu Godinu dočekalo gledajući bokserski meč između Flojda Mejvedera i kikboksera Tenšin Nasukave.

U Kini se Nova Godina obeležžava uglavnom u centralnim provincijama, a za Kineze je mnogo značajnija ona kineska Nova godina koja stiže u februaru, kada se praznuje po kineskom kalendaru, a docek se organizuje uglavnom u hramovima, uz zvonjavu i molitve.

Njujorčani su 2019. godinu dočekali na Tajms skveru uz tradicionalno spuštanje kristalne kugle i nastupe američkih zvezda.

Okupljenim ljudima nije smetao ni pljusak da uživaju u nastupima pevačica Kristine Agilere i Bibi Rekse, koja je uoči spuštanja kugle u ponoć otpevala hit Džona Lenona „Imedžin“ (Imagine), prenela je agencija AP.

Ulazak u Novu godinu u Njujorku je bio praćen pojačanim merama bezbednosti.

Bio je planiran i dron, koji je trebalo da nadleće razdraganu masu na Tajms skveru, međutim, zbog lošeg vremena to nije bilo izvodljivo.

Nigde ne sija kao u Las Vegasu. Nebo iznad Las Vegasa noćas je obasjao novogodišnji vatromet koji je trajao osam minuta, a građani i tursti su slavili uz zvuke Ledi Gage, Selin Dion i Gven Stefani.

Las Vegas je u Novu godinu ušao uz vatromet koji je pratio ritam pesama „Luck Be a Lady“, Frenka Sinatre, „All night long“ Lajonela Ričija i „I drove all night“ u izvođenju Selin Dion, prenosi AP uz konstataciju da „nigde ne sija kao u Las Vegasu“. U proslavu novogodišnje noći uložženo je više od 400 miliona dolara, a bezbednost je bila na veoma visokom nivu nakon što je 2017. naoružžani muškarac na muzičkom festivalu ubio 58 osoba.

Izvor i foto: Tanjug