HRONIKA IBARSKOG KOLAŠINA

Mi moramo da imamo tu razvojnu varijantu koju ćemo gajiti i jačati. Stalno jačati. I nikad Albanci ne mogu da zatvore toliko puteva koliko mi možemo da otvorimo, uveren je Stevan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka u ostavci.

 

Zubin Potok je opština koja unazad više godina poprima obrise grada i koja treba da postane realno ekološka sredina, jer za to ima prirodnih i stvorenih uslova, a i svest o očuvanju životne sredine dostiže viši nivo.

stevan vulović

U Zubin Potok smo otišli dan po objavljivanju Prištine da je od takozvane OVK (oslobodilačke vojske Kosova) formirana vojska. Namera nam je da kao hroničari zabeležimo kako izgleda grad i kako se u njemu živi u uslovima dugogodišnjih nestabilnih prilika.

Odnedavno je život i u Zubinom Potoku, kao i u svim srpskim sredinama, dodatno otežan uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije od strane prištinskih vlasti. Nailazimo na poverljiv već izgrađen odnos sa opštinskim vlastima Zubinog Potoka.

O pomenutoj temi razgovarali smo sa dr Stevanom Vulovićem, koji je prošlog meseca sa drugim gradonačelnicima sa severa, po kosovskom sistemu, podneo ostavku zbog nerazumnih odluka Prištine koje u mnogome otežavaju život Srba na ovom području. Razgovarali smo i sa meštanima i predstavnicima drugih institucija Republike Srbije.

Urbanizovali smo sela putevima i rasvetom

– Nije malo nabrojati šta smo sve u ovoj godini uradili i izgradili u Zubinom Potoku. Ali da krenemo od Zupča i Preleza. U Zupču je izgrađen projekat rasvete drugog dela tako da ovo selo sada ima uličnu rasvetu. U Prelezu smo takođe uradili rasvetu od magistralnog puta do poslednje kuće. To je oko dva kilometra rasvete. Urbanizovali smo i to selo i izgradili asfaltne puteve do svake kuće. To je bio najvažniji posao za lokalno stanovništvo. Zatim smo uredili i izgradili sve nedostajuće mostove od Zupča do jezera Gazivode – kaže Vulović.

Mostovi su tokom ove godine i pored često obeshrabrujućih političkih prilika izgrađeni u Jagnjenici, Varagama (tri mosta), Čitluku, Pridvorici, Lučkoj Reci, na Gazivodama na velikoj brani.

– Sve je finansirano sredstvima fondova za razvoj Severa ili je to iz fondova evropske zajednice, a sve ide preko lokalne samouprave. Fond za razvoj severa je ono što mi prikupimo od sopstvenih taksi sa dva prelaza, Jarinja i Brnjaka. Nisu to sredstva vlade Prištine nego su to naša sredstva, ali se ona opredeljuju preko Apostolove i Evropske kancelarije za Kosovo i Metohiju – napominje Vulović.

U Zubinom Potoku su ove godine urađeni i svi nekategorisani putevi, a urađena je i obilaznica oko velike brane i sada se više ne ide preko nje već je sav saobraćaj usmeren preko tog puta koji obilazi branu.

U naselju Donje Varage stavljena je u funkciju Naučnoistraživačka stanica. S njom u vezi pregovara se o osnivanju odeljenja za proizvodnju softvera. Do marta 2019. godine u planu je angažovanje kadrova za taj posao a neki mladi inženjeri su već angažovani i uradili su studiju izvodljivosti i izvođački projekat.

Zubin Potok ima meteorološku stanicu sa softverom na tri jezika a u izgradnji je i moderan nautički centar.

Zubin Potok – solarni grad

Dom zdravlja u Zubinom Potoku je kompletno opremljen najsavremenijom opremom. Nabavljena su dva sanitetska vozila. Nedostaje, međutim, ljudski resurs. Mladi visokostručni kadrovi odlaze i teško ih je vratiti. Vulović je veoma rešen da ostvari još jedan značajan projekat odnosno da realizuje ideju „Zubin Potok solarni grad“ za koju je urađena studija izvodljivosti. Zamisao je da svaka kuća ima na svom krovu najmanje 12 kvadrata solarnog panela i svako domaćinstvo bi moglo da zaradi između 490 i 1200 evra prihoda na mesečnom nivou.

– Ja sam radio studiju na sve parametre konvencionalnih izvora energije: na ugalj, na drvo, na pelet, na naftu. Ta studija izvodljivosti pokazuje da se uložena sredstva vrate za četiri godine i da svako domaćinstvo zaradi. Ali nije samo to benefit već i ono što domaćinstva koriste između sebe, znači u okviru razmene električne energije kad bude definisano tržište. Imali bi za svoju potrošnju i toplu vodu. Inače bi za tržište imali malo više energije nego što proizvodi hidroelektrana. Imali bismo 120 gigavat-časova na godišnjem nivou u okviru razmene ili prodaje električne energije. To je nešto što ja moram da završim, ako budu stabilne prilike – rešen je dr Stevan Vulović.

Projekat „Zubin Potok – solarni grad“ je pobudio veliko interesovanje međunarodnih krugova koji se bave solarnom energijom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine.

– Dakle, stalo mi je da očuvamo i unapredimo ono što nam je od prirode dato. Taj projekat bi koštao koliko i regionalni vodovod. To je projekat za Zubin Potok i odnosi se na svako domaćinstvo. To izgleda fenomenalno i to je nešto što moram da uradim – kaže Vulović.

Zubin Potok kao turistički izazov i mesto razvoja turizma je takođe opcija koja se razvija.

– Rafting staza na Ibru je kompletno urađena i to je jedna od najboljih staza na svetu kažu odgovorni i oni koji su radili na ovom projektu. Ove godine je održan i svetski kup u raftingu, a očekuje se afirmacija ove manifestacije. Na Berimu je završena „Via ferata“ Zubin Potok. To je drugi značajan turistički objekat. Ona je najlepši projekat u Istočnoj Evropi – tvrdi Vulović.

Moderni sportski centar

Kako je Vulović u svojoj mladosti bio poznati atletičar sa uspesima i medaljama na evropskom i svetskom nivou, to je ostvario i značajne uspehe u izgradnji kompleksa „Sportski centar“, koji u svom sastavu pored moderne i savremeno opremljene sportske hale ima i otvorene sportske terene, a ove godine je izgrađen zatvoreni bazen olimpijskog tipa sa teretanom, tri saune, i drugim celinama potrebnim za njegovo funkcionisanje. Uz sam bazen je multifunkcionalno igralište.

– Potrebna mi je samo prateća oprema i da dođem do hiperbarične komore za bazen koja je vrlo skupa, košta oko 250.000 evra, ali je njena primena u brzom oporavku i okrepljenju sportista nezamenljiva. Takva je sauna u hotelu Merkur u Vrnjačkoj Banji – napominje Vulović.

Za Novu godinu planirano je da se svečano otvori obnovljen i dovršen kružni tok u centru Zubinog Potoka sa urađenim mozaikom. A kulturni život u centru neposredno pored kružnog toka, teče punim plućima.

fontana kruzni tok

Fontana na kružnom toku

– Kada su takse u pitanju, oni su dali sebi auto-gol i ne mogu nikada da zatvore toliko puteva koliko mi možemo da otvorimo. Nisu takse suština, već vojska. Mi pravimo korak nazad i mi smo svaki put išli korak nazad. I predsednik Vučić kaže „mi smo pripijeni uz zid“ i odavde nema nazad. I ja sam protiv Briselskog sporazuma i govorio sam da će Albanci kao sa švedskog stola uzimati ono što se njima sviđa, a ono što se ne sme oni neće. To se tako i desilo. Nema ništa od Briselskog sporazuma kao što neće biti ništa od Evropske Unije i od mnogo čega, ako se mi ne snađemo i na vreme ne prestrojimo. Predsednik Vučić odlično radi, samo ne znam dokle će moći. Ne smemo biti zatečeni ako treba da se prestrojimo. To znači da mi moramo da imamo tu razvojnu varijantu koju ćemo gajiti i jačati. Stalno jačati – kategoričan je Vulović.

U Zubinom Potoku se živi od onoga što država Srbija daje kroz zarade i ulaganja, od sredstava Evropske unije, privatnog preduzetništva, rada na okućnicama, njivama i livadama, od zanata… Život je bogatiji nego ikada. I sve drugo je kao što smo prethodno naveli, jer smo sve obišli i videli. Ali nestabilne bezbednosne prilike su ona nepodnošljiva neuralgična tačka.

Zubin Potok je ovog decembra okićen zastavama Republike Srbije, ne iz svečarskih razloga, jer stanovništvo kao i svi iz drugih srpskih krajeva redovni su na protestima u Kosovskoj Mitrovici zbog nerazumnih poteza Prištine, uvođenja taksi i „legalizovanja“ takozvane OVK. Protest je nenasilan i miran, a ima za cilj da svet čuje njihov glas i da svetski zvaničnici pomognu u rešavanju nerazumnih poteza vlasti u Prištini koja radi šta hoće.

„Navikli smo“

Kada je snabdevenost namirnicama u pitanju, u Zubinom Potoku u prodavnicama još ima hleba i peciva zahvaljujući pre svega lokalnoj pekari „Kolašin“, ali je pitanje dokle to može trajati. Sa mlekom i mlečnim proizvodima stanje je kritičnije. Cene nisu menjane. Dnevna štampa uopšte ne stiže od kada je Priština donela odluku o taksama. Kada smo pitali meštane kako žive oni obično odgovaraju: „navikli smo“. Lekova ima u nekoliko privatnih apoteka, ali ih nema ni za lek u apoteci Apotekarske ustanove Kosovska Mitrovica.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić