SLATKI ZIMSKI PLODOVI

Ukusno voće koje je aktuelno u zimskom periodu u sebi sadrži pravo zdravstveno blago. Mušmule imaju viševekovnu tradiciju u prirodnoj medicini, jer je odavno poznato šta sve mogu da spreče i leče.

 

Mušmula je savršeno zimsko voće koje podiže imunitet, bori se protiv virusa i štiti respiratorni sistem.

mušmule

Osim toga, mušmula je sposobna da spreči kardiovaskularne bolesti, pomaže u gubljenju težine, uspešno se bori protiv začepljenja, regeneriše ćelijsko tkivo, sprečava rak, reguliše predmenstrualni sindrom i dr.

Mušmula ima masu korisnih svojstava, od kojih su mnogi jednostavno bez presedana po svojoj snazi, a to je lako objasniti bogatim vitaminsko-mineralnim sastavom.

Sastav mušmule

100 grama ovog voća sadrži:
kalorije 46 kcal
proteini 0,4 grama
masti 0,2 grama
ugljeni hidrati 10,4 grama
kalijum 266 miligrama
kalcijum 16 miligrama
magnezijum 13 miligrama
natrijum 1 miligram
fosfor 27 miligrama
gvožđe 0,3 miligrama
mangan 0,2 miligrama
cink 0,1 miligrama
bakar 40 mikrograma
selen 0,6 mikrograma

Vitamini koje sadrži mušmula su A, B1, B2, B5, B6, B9 i C.

Zdravstvena svojstva mušmule

Mušmula je prirodni antioksidant. Ona u sebi ima vitamine A i C, fenole i flavonoide koji joj daju antioksidativna svojstva. Ove supstance uklanjaju slobodne radikale iz tela, što znači da podalje od organizma drži mnoge bolesti.

Antioksidativna svojstva mušmule smanjuju rizik od degenerativnih promena, kao što su rak, katarakta, dijabetes i druge. Takođe, ovi ukusni plodovi štite moždane ćelije od gubitka pamćenja i drugih neuroloških bolesti.

Osim ploda, lekovita svojstva ima i list mušmule. Prisustvo ursolne kiseline u lišću mušmule je odgovorno za supresivno dejstvo virusa HIV, mada ova karakteristika mušmule još uvek nije medicinski u potpunosti razjašnjena. Druge naučne studije ukazuju na dobrobit ekstrakta lista u lečenju kandidijaze.

Mušmula pomaže kod dijabetesa i bolesti srca. Čaj od lista mušmule je efikasan u kontroli simptoma dijabetesa tako što reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje masti u telu i holesterol.

Vlakna koja postoje u mušmuli doprinose normalizaciji nivoa holesterola jer sprečavaju apsorpciju štetnih masti u crevima. Nizak sadržaj natrijuma i dovoljan sadržaj kalijuma kontrolišu elektrolitička svojstva krvi, regulišu rad srca i krvni pritisak. Mušmula takođe štiti srce od oksidativnog stresa, tako da svi ovi faktori u kombinaciji doprinose da ovo voće bude pravi prirodni lek u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Laboratorijske studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju simptoma osteoporoze. Dokazano je da ursolna kiselina koja se nalazi u njenom lišću sprečava gubitak minerala iz ljudskog organizma. Osim toga, listovi smanjuju upalu zglobova kod osteoporoze.

Čaj od lišća mušmule može i da spreči rak tako što podstiče izlučivanje toksina koji izazivaju ovu opaku bolest. Laboratorijski testovi pokazuju da ekstrakt lista mušmule deluje kao inhibitor množenja ćelija raka. Mušmula se najviše može koristiti za prevenciju raka pluća, usne šupljine i debelog creva.

Ovo voće poseduje koristi za vid jednako kao i šargarepa. Visok sadržaj vitamina A pomaže u održavanju zdravlja očiju i sprečava degeneraciju očnog tkiva usled oksidativnog stresa. Redovna konzumacija mušmula smanjuje rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije oka, a utiče pozitivno na opšte poboljšanje vida.

Mušmula poseduje diuretska svojstva i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od pojave gihta i kamena u bubregu. Visok sadržaj pektina blokira apsorpciju toksina u crevima, čime se takođe sprečava razvoj raka.

Čaj od lista mušmule viševekovni je prirodni lek za jačanje i obnavljanje jetre, a koji podstiče i detoksikaciju čitavog organizma.