OČNI DAMAR

Titranje oka stručno se naziva miokimija i to je stanje koje je svako od nas nekada osetio. Neprijatno je, makar trajalo i jedan dan, ali ukoliko se ovo nehotično trzanje javlja konstantno danima, neophodno je posetiti lekara i utvrditi uzroke.

 

Trzanje očnog kapka naziva se miokimija i označava pojavu koja se dešava izvan naše kontrole. Mnogo je stvari koji utiču na nastanak i razvoj miokimije, kao što su suvišno naprezanje očiju usled lošeg vida, alergija na zagađenu spoljnu sredinu, nedostatak sna…

titranje oka

Mogući uzroci titranja očiju

Da bi se uopšte neki deo ljudskog tela pomerio, mišići oko njega moraju da se stežu i opuštaju. Nije ništa drugačije ni za titranje oka, ali se kod ove pojave mišići oko očiju nehotice stežu i opuštaju bez ikakve volje pojedinca.

Ovo stanje ima svoja tri glavna uzroka – oči su suve, konjuktivitis i osetljivost na svetlost. Međutim, osim ova tri uzroka, nekoliko drugih svakako mogu da budu ključni u nastanku miokimije.
– nedovoljno sna
– biti pod stresom ili preterano umoran
– loš vid
– zagađena životna sredina
– rožnjača ili kapci su pod upalom
– konzumiranje alkoholnih i kofeinskih pića u velikim količinama
– nedovoljno prisustvo magnezijuma i vitamina u telu
– očne alergije
– određeni neurološki poremećaji

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Titranje oka trebalo bi da nestane u kratkom vremenskom periodu, a ukoliko se to ne desi, savet je da se poseti lekar kako bi utvrdio uzrok ovog stanja.

Miokimija može biti znak neurološke bolesti kao što je Parkinsonova bolest, ali bi ona morala duže da traje kako bi se smatralo simptomom ovog oboljenja.

Ostali indikatori koji bi trebalo da vas navedu da posetite lekara su titranje oka duže od tri uzastopna dana, titranje koje se sa oka prenosi i na deo lica ili ako se titranje odvija tako snažno da ne možete otvoriti oko usled tih damara.

Kako se osloboditi miokimije?

1. Pribavite sebi dovoljno vremena za spavanje

Preporučeno vreme spavanja svakog dana je između sedam i osam sati. Bilo koje vreme manje od toga negativno utiče na naš organizam. Jedan deo tela koji pati od ograničenog vremena spavanja su oči, a posebno desno oko, koje kao rezultat može da počne sa nekontrolisanim titranjem.

2. Nastojte da vam oči budu dobro navlažene

Suve oči doprinose njihovom titranju. Srećom pa se problem suvih očiju može rešiti propisanim antihistaminskim lekovima ili kapima za oči koje će vam propisati vaš lekar. Osim olakšanja kod titraja očiju, ovi preparati će eliminisati i svaku očnu iritaciju.

3. Umirite oči

Kada mišići očiju, a posebno desnog oka, budu pod stresom određenim delovanjem kao što je dugo sedenje ispred računara, oči mogu da iskuse izvestan grč koji dovodi do titranja. Opuštanje mišića očiju može se pribaviti hladnim oblogama ili stavljanjem komada krastavca preko kapaka. Ovome bi prethodilo udaljavanje od monitora na neko vreme.

4. „Nahranite“ oči odgovarajućim hranljivim materijama

Ako vaše telo nema dovoljno vitamina D, B12 i magnezijuma, onda vaše oči mogu patiti od nehotičnog titranja. Zbog toga će konzumiranje hrane bogate ovim mineralima prevenirati ovu pojavu. Korisno je jesti zeleno povrće kako bi se pribavio magnezijum, kompleks B vitamina koristan je za vitamin B12, dok se vitamin D skladišti zahvaljujući izlaganju jutarnjem suncu.

5. Ne naprežite oči

Da biste smanjili šanse da vaše oči pate, držite ih opuštenim i bez mnogo naprezanja. Da biste postigli ovo opuštanje, izbegavajte prigušeno osvetljenje, dugo zadržavanje ispred računara ili gledanje televizije po ceo dan.