PREDNOSTI PLAVOG POVRĆA

Plavi patlidžan za zdravlje bubrega može da učini mnogo! Nivoi kalijuma, fosfora i natrijuma dovoljno su niski u ovoj vrsti povrća da utiču na zdravlje celokupnog sistema za izlučivanje.

 

Bubrezi imaju ključnu ulogu u uklanjanju štetnog otpadnog materijala iz krvotoka i balansiranju telesnih tečnosti.

plavi patlidžan za zdravlje bubrega

Da biste zaštitili zdravlje bubrega, u ishranu morate uključiti zdrave namirnice. U ovom slučaju, reč je o namirnicama koje sadrže antioksidanse koji pomažu u neutralizovanju slobodnih radikala i zaštiti čitavog organizma, uključujući i bubrege. Oni mogu pomoći u sprečavanju oksidacije, a mogu da budu od koristi pacijentima na dijalizi ili osobama sa hroničnom bolesti bubrega.

Štaviše, zdrava hrana može da pomogne ovim pacijentima, jer osobe sa bolestima bubrega doživljavaju veći broj upala i imaju veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zato se preporučuje dodavanje plavog patlidžana u ishranu, jer je ova namirnica korisna za podsticanje zdravlja bubrega. Ovo povrće je bogato hranljivim sastojcima i pruža odlične zdravstvene koristi, a po svom obliku i podsećaju na ove parne organe u ljudskom telu.

Neke od prednosti plavog patlidžana koje doprinose zdravlju bubrega su sledeće:

1. Nizak nivo kalijuma

Razlog zašto je patlidžan dobar za zdravlje bubrega je taj što sadrži kalijum. U ovom slučaju, patlidžan je odličan jer ima nizak nivo kalijuma u sebi. Čaša plavog patlidžana sadrži 2 miligrama kalijuma i kao rezultat prisustva tog elementa dešava se sprečavanje problema sa bubrezima.

2. Nizak nivo natrijuma

Da bi se zaštitio bubreg, savetuje se da unos manji od 2.300 miligrama natrijuma dnevno i održavanje krvnog pritiska ispod 140/90 mmHg. Zato plavi patlidžan može biti dobra opcija, jer ima nizak natrijuma u sebi. Patlidžan možete pripremiti na mnogo načina, uključujući mariniranje iseckanog patlidžana u bilju, prelivenog limunom i maslinovim uljem, a zatim ga izgrilovati na roštilju.

3. Nizak nivo fosfora

Jedna od prednosti plavog patlidžana za zdravlje bubrega je obezbeđivanje niskog fosfora u organizmu. To je u skladu sa preporukom pacijentima koji boluju od hronične bubrežne bolesti da ograniče određene minerale u hrani koju jedu, jer im to pomaže u sprečavanju nakupljanja otpada iz krvi. Dakle, plavi patlidžan može biti dobra opcija za zdravlje bubrega jer ima niske nivoe natrijuma, kalijuma i fosfora.

4. Izvor antioksidansa

Jedna od odličnih zdravstvenih prednosti plavog patlidžana je način na koji on obezbeđuje snažne antioksidante. U ovoj biljci sadržaj antioksidanata podrazumeva prisustvo flavonoida i polifenola koji služe sprečavanju oštećenja efekata slobodnih radikala. Štaviše, pokazalo se da antioksidativna svojstva mogu pomoći u sprečavanju raka i rastu tumorskih ćelija u organizmu. Zaista, antioksidant je vitalni nutrijent u organizmu, jer sigurno pruža snažnu zaštitu od određenih zdravstvenih problema.

5. Poboljšava cirkulaciju

Sledeća zdravstvena korist koju pruža plavi patlidžan je poboljšanje cirkulacije. To je zbog prisustva mnogih fitonutrijenata (biljnih hranljivih materija) koji pomažu da se poboljša protok krvi u telu, a posebno protok krvi u mozak.

6. Podstiče gubitak težine

Ispostavilo se da konzumiranje plavog patlidžana može da pomogne u podsticanju mršavljenja. Ovo se dešava zbog prisustva vlakana i malog broja kalorija, dok u plavom patlidžanu nema masti. Dakle, usled konzumacije ove biljke duže ćete se osećati sitim!

7. Održava nivo krvnog pritiska

Takođe je poznato da plavi patlidžan može da bude od pomoći u održavanju krvnog pritiska. Ovo je povezano sa prisustvom flavonoida u ovom povrću. Kao rezultat toga, plavi patlidžan može biti koristan za održavanje normalnog krvnog pritiska, ali i za ublažavanje stresa.

8. Smanjuje holesterol

Zbog prisustva polifenola, najvažnijeg antioksidansa u plavom patlidžanu, on je sposoban da redukuje holesterol. Kao posledica toga, ovo povrće održava zdravim čovečji krvni i kardiovaskularni sistem. Na osnovu medicinskih studija pokazalo se da plavi patlidžan smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu, ali se ovaj efekat javlja samo ako se kuva na temperaturi koja ne prelazi 200 stepeni.