SPECIFIČNO KOŽNO OBOLENJE

Gljivična infekcija dermatofitoza predstavlja kožnu bolest koja se manifestuje cikličnim prstenovima nalik na lišajeve, koji crvene, peckaju, bole i svrbe.

 

Uzrokovana gljivicom, dermatofitoza (lišaj) je infekcija kože koja obično počinje kao ravna površina na koži, ali ubrzo postaje crvena, svrbi i poprima kružni prsten. Iako je unutrašnjost prstena obično čista, ponekad može biti označena crvenim kvrgama.

dermatofitoza

Konture prstena su prilično nepravilne, što znači da najčešće ne prave krug već neke neodređene kružne oblike. Kada nam se dogodi ovakva promena na koži, pitamo se odmah da li je ona zarazna.

Da li je dermatofitoza zarazna?

Ukratko, jeste. Ona se može prenijeti s osobe na osobu kontaktom kože na kožu, ali je takođe moguće zadobiti infekciju kada se dodirne kontaminirana površina. Možete se zaraziti i kada dodirnete odeću zaražene osobe.

Pod povećanim ste rizikom od razvijanja dermatofitoze nosite usku, tesnu odeću ili se puno znojite. Rvači su, na primer, skloniji razvoju ove infekcije. Imajte na umu da čak i ako je neko pokrio područja kože koja su zaražena, još uvek se moguće zaraziti direktnim dodirom kože na kožu. Deljenje kade ili bazena sa osobom koja ima infekciju ovog tipa lišaja takođe može da vas uvede u rizik od zaraze. Interesantno je da se ova infekcija može dobiti ne samo od ljudi, već i od pasa i drugih životinja.

Koliko dugo je dermatofitoza zarazna?

Dermatofitoza ostaje aktivna na koži sve dok se medicinski ne tretira. Ako imate simptome ove infekcije morate odmah potražiti lečenje, što znači da ona ne bi trebalo da bude prisutna više od 24 ili 48 sati.

U slučaju da ne potražite lek na vreme, infekcija dermatofitozom se može proširiti na druge delove tela i potrajati mesecima, a osoba će biti zarazna sve to vreme. To znači da se drugi oko vas mogu zaraziti ako ne preduzmu mere predostrožnosti. Imajte na umu da ponekad simptomi mogu da nestanu posle uspešnog lečenja, pa zato ne treba odmah da stanete sa terapijom, već nastaviti s lečenjem još dve do četiri nedelje.

Kako da znate da li ste zaraženi?

Obično se ne javljaju nikakvi simptomi odmah nakon zaraze. Oni se mogu pojaviti u periodu od 4 do 14 dana. Razvijaće se svrab na koži sa crvenim osipom koji ima oblik prstena. Imajte na umu da ovi lišajevi mogu biti zarazni čak i tokom perioda inkubacije. Možda ćete primetiti da vaši nokti postaju bezbojni i zadebljani u slučaju da vam se razvija ova infekcija. Ljudi kojima je oslabljen imunološki sistem će verovatno imati teže simptome, među kojima se ubraja i apsces kože (gnojna kvržica).

Mikroskopsko ispitivanje strugotina kože obično je potrebno da bi se dijagnostikovala dermatofitoza. Vaš lekar može uzeti gljivičnu kulturu zaraženog dela kože i koristiti je za potvrdu te dijagnoze. Neki zdravstveni radnici veruju da ako neko u vašoj porodici već ima ovu infekciju, trebalo bi da i vi dobijete neki tretman ili lek čak i ako još nemate simptome.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Kako se ponašati s dermatofitozom?

Pošto je ova infekcija zarazna važno je da se ona tretira što je pre moguće. Najčešća opcija lečenja je upotreba protivgljivičnih (antifungalnih) krema. U tom periodu možete koristiti ove kreme i slične masti kako biste kontrolisali svrab i nelagodnost.

Možda ćete morati da uzimate oralne antifungalne lekove kako biste se suočili sa teškom infekcijom. Ovi lekovi su često u kombinaciji sa lokalnim medikamentima kako biste dobili bolje rezultate.

Takođe, kao dopuna medicinskih sredstava može biti i upotreba domaćih lekova. Evo nekoliko opcija koje bi valjalo razmotriti.

1) Napravite pastu od belog luka drobljenjem nekoliko čenova i nanesite je direktno na zahvaćeno područje radi olakšanja svraba i smanjenja crvenila

2) Uzmite jabukovo sirće i nanesite ga direktno na ugroženo područje

3) Uzmite malo ulja čajevca i nanesite ga na zaraženo područje

4) Napravite čaj od limunske trave i pijte ga tri puta dnevno kako biste tretirali simptome

5) Konzumirajte ekstrakt maslinovog lista kako biste olakšali teške simptome

Osim ovih opcija, možete razmotriti primenu soka od kurkume, aloja vere ili sirćeta i soli da biste poboljšali svoje stanje.

Kako sprečiti?

Pošto je ova infekcija zarazna i njom se nije tako lako baviti kada se pojavi, važno je preduzeti određene mere predostrožnosti i izbeći je. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste sprečili dermatofitozu.

1) Obrazujte se o ovoj infekciji i prenesite drugima o tome kako se ona širi. Upoznajte se sa simptomima i reagujte brzo kada ih primetite!

2) Obratite pažnju na to da vam ruke uvek budu čiste. Temeljno ih operite nekoliko puta dnevno da biste izbegli infekciju. Nemojte deliti lične stvari s drugima i pazite da vaša zajednička područja koja delite održavate čistim.

3) Obratite pažnju da vaše telo u svakom trenutku bude hladno i suvo. Gljivice lakše rastu u vlažnim sredinama, tako da bi trebalo preduzeti određene korake kako biste izbegli preterano znojenje i održavali telo hladnim tokom vlažnog vremena.

4) Ne približavajte se zaraženim životinjama, jer ovu infekciju možete lako zaraditi izlaganjem kože njima.