OD KOŽE DO PVC

Čini se da su gumena creva i creva od PVC-a jedan od onih proizvoda koji su u svakodnevnoj upotrebi izgubili svoju važnost, iako ne možemo pojmiti koliko su nam značajna. Zbog toga, a i još zbog mnogo čega, valja im posvetiti nekoliko redaka.

 

PVC creva su sigurno posve promenila funkcionisanje transporta, vode, vazduha, tečnosti i drugih fluida. PVC creva su sastavni deo svakog domaćinstva, među baštovanima, ali i kao priručno sredstvo za održavanje travnjaka, dvorišta, placeva.

Pretpostavlja se da je preteča ovog creva koje danas poznajemo nastala među Grcima, i to u osmom veku. Ipak tek je 1.600 godine holandski izumitelj Jan vand der Heyden iskorsitio kožu kako bi napravio prvo fleksibilno crevo za zalivanje i to morskom vodom.

Navodnjavanje

Navodnjavanje je umnogome pospešilo razvoj poljoprivrednih kulture, i to prvenstveno u pogledu baštovanstva. Mali zasadi i plastenici su počeli da napreduju onog trenutka kada je pvc crevo spojeno sa pumpom. Pumpe i creva učinile su da se stara metoda navodnjavanja kantama potpuno prevaziđe, što je doprinelo plodnijim prinosom.

Devetnaesti vek

Kada su u devetnaestom veku brojni pokušaji svedočili unapređivanju tehnike i samo je crevo pretrpelo značajne promene. Naime, sva su creva manje-više iste namene, ali je ono koje definitivno čini razliku, spaslo mnoge živote. Devetnaesti vek je nakon metoda usavršavanja donelo pamuk među vatrogasna creva i tako učinilo da crevo bude otpornije i savitljivije. Takvo vatrogasno crevo kasnije je predstavljalo uzor za druga creva, pa su baštenska creva koristila slične materijale. PVC je doprineo većoj savitljivosti i otpornosti, a kao predideja sigurno bi se mogao uzeti pamuk.

Šta je PVC?

PVC ili polivinil hlorid je makromolekul koji je otkriven u XIX veku. Legenda kaže da je ovaj materijal otkrivan minimum dva puta, a prvi ga je otkrio Henri Viktor Regnault. Godina je 1835. Potom ga je oktrio i Eugen Bauman 1872. godine. Ovaj polimer se pojavio kao čvrsta materija unutar boce vinil hlorida koje su oksidisale na sunčevoj svetlosti. Ipak reklo bise da su Ivan Ostromislenski i Fric Klater bili zaduženi da ovaj polivinil hlorid zaštite, koristeći ga i u komercijalnim proizvodima. Valdo Semon je osmislio plastifikaciju PVC materijala, mešajući ga sa aditivima, i tako je Goodrich kompanija uvrstila novi materijal na scenu. Danas se on nalazi u brojnim proizvodima, a materijal je koji se koristi u nebrojeno mnogo primena.

Zbog čega crevo od PVC-a?

Mnogi se pitaju zbog čega bi koristili crevo od PVC materijala. PVC se pokazao kao materijal koji ima izuzetno zaštitna svojstva, pa se materijali koji protiču kroz njega čuvaju od spoljnjih uticaja. To ih čini izolovanim od prljanja, zagađenja, ali i uticaja materija koji mogu promeniti svojstvo tečnosti unutar creva. Osim toga, creva od ovog materijala su znatno izdržljivija, pa se mogu koristiti i kao podzemni provodnici, zatrpavati zemljom ili provoditi kroz područja gde postoji rizik od cepanja. Ona dobro prijanjaju i na nastavke, a prilikom prespajanja nema komplikacija. Raznovrsna je primena ovih creva pa tako razlikujemo pljosnata creva, creva za prskanje, creva za industrijska ulja, armina pvc creva, providna ili creva u boji itd.