KAKO SE PRAVI RAKIJA

Navike na Balkanu su poprilično istovetne, ma koja država da je u pitanju. Nasleđe, kultura, specijaliteti, sve to ima svoju podlogu u vremenima kada su ovim prostorima šetali narodi koji su umesto nišana više voleli trgovinu.

 

Izgleda da je Balkan, tada kada je bio koherentan sistem, izrodio i najplodniju tekovinu, koja je mnogima na ovim prostorima mila. Reč je, razume se, o rakiji.

Postoji ona pošalica „rakia connecting people“ kojom se mnogi čovek sa Balkana šali. I istina je, rakija je zaista mnoge ljude mirila, svojom gotovo magijskom poentom.

Šalu na stranu, rakija potiče upravo sa orjentalnih prostora, a u pitanju je žestoko piće koje se izrađuje destilacijom fermentisanog voća. Sadržaj alkohola iznosi oko 40 procenata, iako su domaće rakije često i jače od toga. Prepečenica je rakija koja se dvaput destilira, a sadržaj alkohola nekada prelazi i 60 posto.

Kazani za rakiju – kreacija mudrih

Kazani za rakiju su proizvod ljudi koji su shvatili da se iz fermentisanog voća može dobiti napitak. Destilacija je proces koji sledi nakon što voće provri alkoholnim vrenjem. To voće čuva se u kacama i čeka se proces njegove potpune fermentacije. Kada se to dogodi, u jedan deo kazana stavlja se komina. Komina je fermentisano voće koje ide u kazan ispod kog se loži. Novije verzije kazana rade i na plin. Cev za paru prolazi do drugog dela kazana, u kom se nalazi hladna voda. Potom ta para postaje tečnost koja se otače u posebno malo bure, gde treba voditi računa o istakanju štetnog metil alkohola.

Pretakanje rakije

Koliko god bez kazana ne možemo da zamislimo proces pečenja rakije, PVC creva su ta koja su dala dodatnu vrednost kada je čitav proces u pitanju. Naime, da bi se napunio kazan za lađenje, PVC creva šireg promera su odlična stvar. PVC creva pomoći će da se brže napuni deo  kazana, ali će pomoći i kada je u pitanju pretakanje rakije iz bureta. PVC creva manje širine koriste se za izvlačenje rakije iz bureta u flaše. Rakija je utoliko bolja ukoliko duže odstoji u buretu. U poslednje vreme, osim loze, trend je da se i kruška, kajsija i jabuka peku i ostavljaju u providnim buradima kako bi zadržala belu boju. Međutim, dobra šljiva, da bi bila još bolja, treba da odleži u buretu od hrastovine, kako bi poprimila boju drveta, i postala braonkasto žućkasta. Zapamtite, što duže rakija stoji, to je bolja.

Šta je meka rakija?

Da bi se dobila kvalitetna rakija, potrebno je uglavnom prepeći prvenac. Prvenac je rakija koja izađe od prve komine. Ukoliko želite da dobijete kvalitetniju i bolju rakiju sa većim procentom rakije, onda je potrebno već postojeću rakiju vratiti u kazan i prepeći je još jednom. Zbog toga je prepek mnogo cenjeniji među sladokuscima. Rakija koja se peče od veće isceđene komine je uglavnom lošeg kvaliteta, a njoj se da bi ponovo vrela dodaje šećer. Zato brljom ili šećerušom zovu rakiju od koje sutradan i te kako boli glava i koja nimalo nije zdrava. Međutim, velika je šansa, da u kafanama, zbog velike potrošnje i jeftine sirovine, dobijete upravo ovakvu rakiju.