IZVORI MIKRONUTRIJENATA

Najbolji izvori mikronutrijenata i koja hrana je bogata mikronutrijentima. Zašto su mikronutrijenti u voću i povrću bolji nego suplementi

Najbolje je da vitamine i minerale dobijate iz celovite hrane koja nije procesuirana, jer ovakva hrana sadrži dosta mikro i makronutrijenata koji pomažu vašem zdravlju. Sveže i bareno voće i povrće su najbolji izvori mikronutrijenata.

Izvori Mikronutrijenata – koja hrana je bogata mikronutrijentima

Ovi mikronutrijenti pronađeni u hrani mogu i na lakši način da se unose – bioraspoloživost i apsorpcija su bolji, na način na koji će vaše telo moći maksimalno da iskoristi njihov potencijal i benefite koje imaju po zdravlje.

Zapravo, studije su pokazale da su kombinacije mikronutrijenata koji su nađeni u ishrani bogatoj voćem i povrćem mnogo efektivniji nego kod velikih doza obične preradjene hrane koja sadrži mali broj mikronutrijenata.

Da li su dijetetski suplementi dobar izvori mikronutrijenata?

Iako suplementiranje može da bude lakši i pogodniji način da povećate unos određenih vitamina i minerala to može da ima svoje nedostatke, rezultati studija su pokazali da korišćenje jednih suplemenata mikronutrijenata neće nužno smanjiti rizik od nekih bolesti, ali prirodna nutritivna ishrana to može.

Golden Sweden Bitter najbolja Švedska gorčica

Plus postoji rizik od potencijalne reakcije suplemenata mikronutrijenata kada se uzimaju u većim dozama, što je još jedan razlog zašto suplementiranje nije onoliko dobro kao dobra prirodna ishrana.

Izvori Mikronutrijenata

Ovo su nekoliko prozivoda koji imaju visok nivo i veliku raznovrsnost bitnih mikronutrienata, koji vam daju najviše. Najbolji izvori mikronutrijenata su:

  • Zeleno povrće: svako zeleno povrće je odličan izvor vitamina C, vitamina A, vitamina F, folata i magnezijuma. S obzirom koliko su nisko-kalorični kelj, spanać, blitva, kupus i zelena salata oni su gusto hranljiva hrana koju možete da ubaite u svoju ishranu
  • Šareno povrće: crvene paprike, brokoli, karfiol, zelene paprike, artičoke, šargaepe, asparagus, paradajz i pečurke su svi odlični za pružanje balastnih vlakana, magnezijuma, kalijuma, vitamina A i vitamina C vašem telu. Skoro svako povrće je izvor mikronutrijenata i doprinosi sa puno nutrijenata, te tokom obroka probajte da pola tanjira napunite povrćem što češće možete.
  • Voće (posebno bobice): jagode, borovnice, maline, dinja, ananas, jabuke, kruške i kivi imaju visok nivo antioksidanata i nutrijenata poput ‘flavonoida’, vitamina A i C, balastnog vlakna i kalijuma. Bobice, uopšteno imaju visok nivo antioksidanata i povezane su sa dobrobitima poput boljeg zdravlja mozga i prevencije kancera. Mnoge bobice, poput borovnice imaju visok nivo kvercetina, tipa flavonoidnog fitonutrienta koji se bori protiv zapaljenja i blokira formacije slobodnih radikala.
  • Orašasti plodovi/semena: orasi i semena poput čija semena, lan, konoplja, badem i lešnici imaju visok nivo omega-3 masnih kiselina za zdravlje srca kao i dosta vlakana. Takođe su odličan izvor antioksidanata i izvor mikronutrijenata poput vitamina E, selena, magnezijuma, bora i holina.
  • Organski životinjski proizvodi: Jetra, divlji morski svet, kokoške koje žive van kaveza, organska govedina sa pašnjaka su izvrsni izvori mikronutrijenata poput gvožđa, vitamina B, vitamina A i cinka. Svaki tip životinjskog proteina nudi različite dobrobiti; na primer, piletina ili goveđa jetra je puno mikronutrijenata te se sad zove ‘super hrana’ jer sadrži vitamin B, gvožđe i vitamin A. Oganska jaja nude mnogo nutrijenata uključujući holin, vitamin A i vitamin E.
  • Pasulj/mahunarke: kao jedan od najboljih izvora balastnih vlakana su pasulj i mahunarke one su dobre za varenje i kontrolisanje holesterola. Takođe imaju visok nivo kalcijuma, mangana, folata, fosfora i gvožđa.
  • Integralne žitarice: stara zrna poput kinoa, pirinča, amaranta, zobi, ovasa i heljde doprinose sa vitaminom B i mineralima poput mangana i fosfora. Iako zrna mogu da budu deo izbalansirane ishrane, najbolje je da najviše mikronutrijenata dobijete iz hrane poput povrća i voća.

Stvaorite naviku da jedete hranu koja je od celovitih sastojaka, koja ima u sebi dosta vode i koja je što življa.

Kako da dobijete više mikronutrijenata u svojoj ishrani

Jedan od najboljih načina da ubacite mikronutrijente u ishranu je da menjate ishranu. Dodavanjem voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, semena i mahunarka može da zadovolji potrebe za mikronutrijentima da bi se izbegao njihov nedostatak.

Ubacivanjem par zdravih i nutritivnih recepata u svoju dnevnu rutinu kao što je sok od svežeg povrća ili obrok u voidu salate je lak i ukusan način da započnete sa zdravijim navikama.