ZAČIN VITKIH

Indijski začin Kumin (Cuminum cyminum) je postao popularan kao začin za mršavljenje a uz manje kilograma poboljšava vam se krvna slika i nivo dobrog holesterola

 

Kumin (Cuminum cyminum) je jak i neobičan začin kojeg još zovu indijski kim ili đira (zeera). Kao začin je bio popularan još u drevnom Egiptu, a tome svedoče i nađeni plodovi kumina u egipatskim grobnicama. Za zrna kumina se dosta govori i u Bibliji. Za vreme rimskih imperatora se kumin tretirao kao začin, ali i kao lek. Rimljani i Grci su ga koristili kao lek i kozmetičko sredstvo da izblede ten.

Kumin (Cuminum cyminum) – indijski začin za mršavljenje

Zemlja porekla kumina se smatra teritorija Srednje Azije, ali se on danas gaji uglavnom u mediteranskoj oblasti, gde je i prvobitno odgajan. Najveće plantaže kumina su u Maroku, Egiptu, Indiji, Siriji, Severnoj Americi i Čileu. Danas raste u većini toplih zemalja, posebno u Indiji, severnoj Africi, Kini i Americi.

Kumin se koristio kao oficijelni lek na dvoru turskih sultana, bio je deo zvanične farmakopeje sultana Sulejmana.

U suštini, kumin je dvogodišnja ili višegodišnja eterična biljka – samonikla i kultivisana. Koren kumina je mesnat i ima vretenasti oblik. Stabiljka kumina je visoka oko 20 – 30 cm, široko razgranata i šuplja. Listovi imaju oblik pera i ima ih više nа jednoj grančici. Cvetovi kumina  mogu biti beli ili bledoroze boje. Obično plod je kestenjast, sa strane malo spoljošten a neki od njih imaju oštre izrasline.

Preporučljivo je da se koriste samo zreli plodovi kumina. Čim dostignu određenu zrelost, oni veoma lako otpadaju, pa zato ne treba čekati da u potpunosti sazre. Seme kumina izgleda potpuno isto kao i seme kima. Osušeno seme ima karakterističan, veoma aromatičan miris i ljutkast ukus.

Sastav kumina

Hemijski sastav kumina čine 3 – 7% eteričnog ulja, 13 – 16% masnog ulja, belančevine, tanine, sirćetnu kiselinu. Nadzemni deo biljke sadrži flavonoide kempferol i kvarcitin, kao i izoramnetin. Osim toga, ima blagotvorne antioksidanse kao što su vitamin C i vitamin A, pored esencijalnih ulja.

Kumin u kulinarstvu

Kumin ima dosta karakterističan i jak miris, specifičan i nametljiv ukus, koji se odlično slaže uz jela sa mesom. Ukus kumina je sličan kariju, kao i garam masali, što znači da je kumin jedan od najomiljenijih začina u Indiji. Kumin se koristi uglavnom tamo gde se želi pripremiti visoko začinjena hrana. Veoma je prisutan u indijskoj, blisko-istočnoj, meksičkoj, portugalskoj i španskoj kuhinji. Na Bliskom istoku, kumin je poznat kao začin za ribe, roštiljska jela i variva. Kod nas je kumin takođe popularan.

Kumin, začin kao lek

Kumin kao lek je diuretik, sredstvo protiv nadimanja, stimulans, adstrigens, emenagogik i antispazmodik. Koristi se  u medicinske svrhe, jer je biljka jako dobra za varenje. On pomaže u varenju, stimuliše želudačnu sekreciju, kao i sekreciju pankreasa i žuči, a istovremeno ublažava grčeve i eliminiše gasove iz creva.

Kumin takođe tretira upalu grla, prehladu, artritis. Poznat je i kao prirodni detoksifikator. Dragoceno je sredstvo za lečenje dijareje usled dispepsije i promuklosti, a može vas osloboditi nadutosti i kolika. Može da poveća laktaciju i smanjuje mučninu u trudnoći.

Pokazalo se da je efikasan u lečenju sindroma karpalnog tunela, kao i jutarnje mučnine. Iako su istraživanja još u toku, rane studije navode da kumin može imati snažan efekat u prevenciji dijabetesa smanjivanjem mogućnosti nastanka hipoglikemije. Sam začin kumin ima detoksikacijska i hemopreventivna svojstva.

Antioksidansi u kuminu su posebno dobri za prevenciju raka debelog creva. On takođe deluje antiupalno kada su disajni putevi u pitanju. Ulje kumina se pokazalo efektnim i za menstrualne probleme.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Seme kumina sadrži gvožđe i poboljšava stanje jetre. Eterično ulje kumina je korisno sredstvo za ojačavanje odbrambenih snaga organizma i kod različitih alergija. Kumin je dokazano sredstvo protiv alergija, alergija na prah i polen, kao i protiv neurodermita.

Kumin topi salo

Naučnici su dokazali da konzumiranjem kumina možete da ubrzate topljenje masnih naslaga, a može se koristiti u formi praha ili semena. Ovaj zaista čudesni i vrlo lekoviti začin, prava je blagodet za organizam i može vam pomoći kod gubitka kilograma, i to veoma efikasno.

Prema  istraživanju Naučnika sa Univerziteta medicinskih nauka sprovedenom u Iranu, 88 ispitanica su podelili u dve grupe. Svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s gojaznošću ili viškom kilograma. U periodu od tri meseca ove dve grupe žena savetovane su o zdravoj ishrani i napravljen im je meni u kojem unose 500 kalorija manje dnevno.

Prva grupa ispitanica u to vreme je jela tri grama kumina u prahu dnevno razmućenog u 140 grama jogurta. Druga grupa žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kumina. Nakon tri meseca, učesnice iz prve grupe su izgubile 14,64 odsto više masnoća od onih iz druge (4,91 odsto masnoće). Takođe, žene koje su redovno konzumirale kumin, imale su manji holesterol i generalno bolju krvnu sliku.

Kumin sadrži filosterole – biljnu hemikaliju poznatu po sprečavanju zadržavanja holesterola u telu. Ovaj začin pomaže pri gubitku kilograma zato što ubrzava metabolizam. Dodavanjem ovog začina u ishranu možete skinuti višak kilograma, zaključili su naučnici. Utvrđeno je da kumin utiče na oblik tela i masti kod žena sa prekomernom kilažom, pa pomaže ženama da skinu kilograme. Kod žena nakon što su jele tri grama kumina dva puta dnevno, tokom tri meseca, obimi tela su bili manji, bile su lakše, i imale su manji BMI.

U drugoj studiji je učestvovalo 80 gojaznih žena koje su držale dijetu. Žene koje su svakog dana uzimale tri grama kumina u prahu sa jogurtom uspele su da smršaju tri kilograma više u odnosu na žene koje nisu koristile kumin. Zato uzimajte kašičicu ovog začina dnevno.

BioLiver-728x90

Osim jogurta postoje mnogo ukusniji načini za konzumiranje ovog začina. Dodajte nekoliko kašičica kumina u prahu u svoj omiljeni recept s pečenim povrćem.Kumin će odlično da se stopi sa slatkim krompirom, bundevom, šargarepom, tikvicom i karfiolom.  Takođe možete da ga dodate u mešavinu belog luka u prahu, luka i paprike u prahu kako biste stvorili svoj začin za ukusne meksičke takose.

Za sendviče i umake dodajte malo kumina u prahu u majonez ili humus. U blagi umak od avokada (gvakamoli) dodajte kašiku ili dve kumina u prahu za bolji ukus. Kumin u prahu takođe možete da kombinujete uz pečene leblebije ili orahe.

Kumin dijeta

Jedna supena kašika kumina sadrži 22 kalorije, od čega 12 potiče iz masti. Zahvaljujući tome, ali i svom sadržaju vlakana i tome što ubrzava metabolizam, začin kumin za mršavljenje daje odlične rezultate. Ustanovljeno je da samo kašičica ovog začina dnevno značajno topi kilograme. Iz tog razloga je kumin dijeta sve popularnija.

Ova kumin dijeta traje tri meseca, a za to vreme, svaki dan treba razmutiti tri grama (malo manje od jedne kašičice) kumina u 140 ml nisko-masnog jogurta. Ovu mešavinu popiti, poželjno na prazan stomak. Ovo je metoda za mršavljenje bez gladovanja a rezultati su impresivni!

Kumin za mršavljenje predstavlja zdravu i bezbednu opciju, budući da potpuno prirodno ubrzava metabolizam, pomaže varenje, detoksikuje telo i na taj način dovodi do gubljenja kilograma. Iskustva onih koji su bili na kumin dijeti su u većini slučajeva pozitivna, budući da ne moraju znatno da redukuju svoju ishranu, već samo da svakodnevno konzumiraju magičnu mešavinu – kumin i jogurt.

Gubici kilograma su individualni za svaku osobu, ali su svakako značajni.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar