KORISNI SAVETI ZA ŠTEDNJU

O razlozima za pametnu potrošnju – drugim rečima štednju, verujemo da ne treba puno pričati. Svako od nas ima nešto što bi voleo da kupi, da vidi, da daruje, nešto što bi doprinelo kvalitetu života i sveobuhvatnom zadovoljstvu istim.

 

U ovom tekstu ćemo pokušati da vas inspirišemo da promislite u ovom pravcu i dati vam neke konkretne savete kako da trošite pametno i istovremeno štedite novac.

štednja

Odmah na početku ćemo razgraničiti najvažniju stvar koja se tiče novca. Nađite sreću u životu, nemojte da trošite novac.

Često ljudi kupuju stvari zato što misle (kako psiholozi kažu podsvesno) da će im one doneti sreću sa reklame. Kažu “prosto morate da imate najnoviji model telefona/automobila/cipela. Sve je tako divno i zabavno!”. I na kraju, kada kupite neku stvar, srećni ste dan ili dva najviše. Onda gledate šta treba da kupite dalje, i dalje i dalje. To je ciklus koji se nikada ne završava.

Umesto toga, možete da naučite da volite život. Pronađite radost u prirodi! U ljudima oko vas! Radite nešto što volite! U vežbanju i meditaciji! Toliko je život pun načina da nas usreći, nema potrebe da sreću tražimo u trošenju novca.

saveti za štednju

Odakle krenuti? Evo nekoliko saveta.

  1. Koji su vaši troškovi?

Prvi korak u štednji novca je da shvatite koliko i na šta trošite. Pratite sve svoje troškove – to znači svaku kafu, ručak, šoping u tržnom centru i druge troškove. Kada dobijete podatke, organizujte brojeve po kategorijama, kao što su gorivo, namirnice, hipoteka i ukupan iznos. Možete koristiti kreditne kartice ili bankovne izvode kako bi vam pomogli u tome.

  1. Koliki je mesečni budžet?

Kada imate ideju o tome sa koliko raspolažete, lakše ćete i ograničiti sebe u nekim situacijama i doneti pravu odluku. Nešto je u redu kupiti, a nešto ipak nije. Da li znate da pravite razliku između ta dva? Detaljnije ćemo o tome u odeljku Prioriteti. Vaš budžet treba da prikaže kako se vaši troškovi ponašaju u odnosu na vaše prihode – tako da možete planirati potrošnju i ograničiti prekoračenje troškova.

  1. Štednja?

Sada kada znate sa koliko raspolažete na mesečnom nivou i kakav vam je bužet, pogledajte da li tu ima mesta za jednu novu kategoriju, štednju. Pokušajte da uštedite 10% do 15% svog prihoda. Ako su vaši troškovi toliko visoki da ne možete uštedeti toliko, možda je vreme da smanjite troškove. Da biste to učinili, identifikujte nevažne stvari na koje možete trošiti manje, kao što su zabava i večere u restoranima.

Savet: Razmišljajte o novcu koji odvajate za štednju kao o redovnom trošku, kako biste pojačali dobru naviku štednje.

  1. Zašto štedite?

Jedan od najboljih načina da se uštedi novac je postavljanje cilja. Započnite razmišljajući o tome zašto biste želeli da uštedite – možda za venčanje, planirani odmor i udoban smeštaj ili za stan. Onda okvirno i znate koliko će vam novca biti potrebno i koliko će vam vremena trebati da ga uštedite.

  1. Koji su prioriteti?

Nakon troškova i prihoda, vaši ciljevi će najverovatnije imati najveći uticaj na to kako ćete i koliko štedeti. Naučite kako da odredite prioritete ciljeva uštede tako da imate jasnu ideju o tome gde i odakle treba da počnete. Na primer, ako znate da ćete morati da zamenite automobil u bliskoj budućnosti, sada možete početi sa odvajanjem novca za njega.

  1. Pratite napredak svoje štednje

Pregledajte budžet i proverite svoj napredak svakog meseca. Ne samo da će vam to pomoći da se držite svog ličnog štednog plana, već vam takođe pomaže da brzo identifikujete i rešite probleme. Ovi jednostavni načini štednje mogu vas čak i inspirisati da uštedite više novca svaki dan i brže postignete svoje ciljeve.