ŠTA NAJČEŠĆE MUČI VAŠ AUTO?

Nije se još rodio vozač kome se na putu nije dogodio makar i najmanji kvar na automobilu, bilo da mu nestane svetla u kabini ili mu ispusti guma.

 

Vremenom se neke operacije savladavaju, pa možete uz nekoliko alatki i sami rešiti kvar koji muči vaš automobil. Ipak, nije na odmet da pretrčimo kroz one savete koji će vam dobro doći, kada su u pitanju sitniji kvarovi automobila, koji mogu biti uzročnici nekih krupnih i velikih kvarova.

automobil

S obzirom na to da znamo kakvi su putevi po kojima vozim, ali i kakav i koliko star automobil vozimo, ne čudi da se ponekad jave sitni problemi.

Guma – večita bojazan

Puknuta guma na putu je scena koju ne viđamo retko, i koju vrlo često izazivamo sopstvenim nemarom, lošom vožnjom, ali i zbog toga što nismo imali sreće. Ovaj mini kvar ne treba da vas plaši, pogotovo ukoliko vaš automobil ima rezervni točak i dizalicu. U tom slučaju, trebaće vam malo vremena da odvijete četiri šrafa, skinete točak, postavite drugi i rešite problem. Najteži deo uglavnom je postavljanje dizalice, koju većina ne ume da postavi kako treba. Odizanje automobila od poda i skidanje točka ne zahtevaju mnogo ni vremena ni snage. Gumu koju ste tako zamenili, obavezno odnesite kod vulkanizera, kako bi vam je što pre zalepio. Nju sada možete koristiti kao rezervnu. Postoji i manja guma/točak koje služi samo da vas odvezu do vulkanizera, takozvani „ćopavac“, pa ukoliko je reč o takvom rezervnom točku, iskoristite ga samo dok se bezbedno ne prevezete do majstora.

Kuglični ležajevi

Kod automobila vrlo često dolazi do toga da se kuglični ležajevi „isposte“ ukoliko nisu dobro zaštićeni. Veliki proizvođači ležajeva kakvi su SKF ležajevi prisutni su u mnogim vozilima i mašinama, a njihovi lageri iziskuju podmazivanje, i vođenje računa o tome kako se prema njima ophodimo. SKF ležajevi su rasprostranjeni širom sveta i ima ih u gotovo svim mašinama, pa ukoliko menjamo ležajeve, treba da vodimo računa da biramo iste proizvođače, ali i isti tip ležaja. Redovno podmazivanje i servisiranje sprečiće mogućnost da imamo probleme sa točkovima kod automobila. Čest i sličan problem jeste manžetna homokinetičkog zgloba koja služi da zaštiti ovaj deo prednjih točkova. Zbog nemara i neznanja, ova gumica puca i zglob se tare. To od štete od par stotina dinara, može napraviti štetu od nekoliko desetina, pa čak i stotina evra.

Problemi sa smrzavanjem

Kada naiđe zima, postoji nekoliko grešaka koje pravimo. Jedna od takvih grešaka jeste ta što ne stavljamo antifriz u motor, već ga menjamo destilovanom vodom. Voda na niskim temperaturama mrzne, pa automobil može biti u problemu. Ista je stvar i sa tečnošću za čišćenje šoferšajbne. Dešava se da ova voda smrzne, a s obzirom na to da se led širi više od vode, može doći i do pucanja posude u kojoj je. A onda je vaš automobil u problemu. Ove greške najčešće nastaju kod mladih vozača, ili kod onih koji su zaboravni.

Ne dozvolite da se to dogodi, jer postoji verovatnoća da ćete morati kod majstora. Kao bonus savet kažemo još i da povedete računa o tome da na šoferšajbni nemate zamrznute komadiće leda tokom zime, jer to može izazvati „mučenje“ motorčića za brisače, pa ćete i za to morati da izdvojite desetak, dvadeset eura za popravku, ili pedeset za menjanje novim.