ONLAJN MARKETING

Kada govorimo o oglašavanju na internetu, Gugl i Fejsbuk oglasi su pravi izbor ako želite da privučete nove klijente online marketing kampanjama.

 

Ukoliko pretpostavimo da svaki preduzetnik ima vebsajt, kao internet identitet kojim prezentuje svoje poslovanje, zaključićemo da je online marketing esencijalni deo uspešnog poslovanja. Online marketing za cilj ima aktivaciju korisnika, kako bi oni preduzeli određenu radnju kojom su ciljani od strane oglašivača. U pitanju može biti kupovina proizvoda, izgradnja brenda, veći broj registrovanih korisnika koji su pretplaćeni na newsletter ili jednostavno veći saobraćaj na sajtu.

fejsbuk oglasi

Kada govorimo o oglašavanju na internetu, razlikujemo dva najčešća oblika: oglašavanje putem društvenih mreža (SMM – social media marketing) i oglašavanje na pretraživačima (SEM – search engine marketing). Ako želite da privučete nove klijente online marketing kampanjama, Google i Facebook oglasi su pravi izbor.

Google oglasi

Google je najkorišćeniji pretraživač koji na dnevnom nivou upotrebljavaju milijarde ljudi, a istraživanja pokazuju da se dnevno unese i do pet milijardi pretraga. Toliko je rasprostranjen i u masovnoj upotrebi, da je među korisnicima za pretraživanje interneta stvorena kovanica „guglanje“ (eng. „google it“). Kao takav, predstavlja ogroman potencijal za online oglašavanje, jer može povećati obim poslovanja i privući mnogo novih korisnika. Sudeći po Google-u, ukoliko se oglašavate na njihovoj platformi, udvostručićete prihode – za uložen 1$ zaradićete 2$.

Google oglasi prikazuju se u više formata. Jedna od najčešćih je forma tekstualnog sadržaja koji se nalazi na vrhu stranice pretraživača, ali jednako je efikasna i forma banera koji se nalaze na sajtovima i aplikacijama sa čijim sadržajima su relevantni. Možete odabrati i audio-video format koji se prikazuje na Youtube-u, kao i Google shopping oglas, koji kada su ukucane relevantne ključne reči prikazuje slike proizvoda koje prodajete. Dobre rezultate daju i oglasi koji su povezani sa Google maps i lokacijom korisnika.

Google oglasi funkcionišu po principu dnevnog budžeta. Vi određujete budžet koji ulažete, a novac se sa vašeg Google računa skida svaki put kada korisnici kliknu na oglas. Što ste veću sumu novca spremni da uložite, bićete bolje pozicionirani na pretraživaču. Rezultati koje pružaju Google oglasi su maltene trenutni, jer ćete nakon postavljanja oglasa videti porast poseta na sajtu i moguće nove klijente. Istekom dnevnog budžeta, vaš sajt nestaje sa vrha pretraživača i vraća se na poziciju koju je zauzimao pre oglasa.

Kako bi vaš sajt bio bolje pozicioniran na Google pretraživaču, i nakon korišćenja Google oglasa, potrebna vam je SEO optimizacija. SEO optimizacija predstavlja kombinaciju kompleksnih on-page i off-page aktivnosti, koje za rezultat imaju bolje pozicioniranje vašeg sajta na Google-u, kada korisnik u pretragu unese određene ključne reči. SEO optimizacija sajta ne daje trenutne rezulate, već je jedini put do dugoročnih, postojanih rezultata organske pretrage. SEO optimizacija kombinovana sa Google oglasima pokazala se kao najdelotvornije rešenje kada je u pitanju online marketing.

Facebook oglasi

Svakodnevni život mnogima je nezamisliv bez Fejsbuka, sa kojim je nova era društvenih mreža doživela svoju ekspanziju, davne 2004. godine. Facebook danas u svetu ima preko dve milijarde registrovanih korisnika, te predstavlja najkorišćeniju i najpopularniju društvenu mrežu. Sudeći po statistici, prosečan korisnik provede pet godina života pretražujući društvene mreže, a od toga gotovo dve godine je samo na Fejsbuku.

Činjenica o broju aktivnih korisnika govori o potencijalu Fejsbuka kada je online marketing u pitanju, a prepoznali su ga i oglašivači, kojih u svetu trenutno ima preko dva miliona.

U Srbiji Facebook ima 3.5 miliona korisnika starijih od 18 godina, od čega 46% čine žene, a 54% su muškarci.

Facebook oglasi prikazuju se na News Feed-u korisnika kao sponzorisani post ili na sidebaru, kao i na Facebook Messenger-u i Instagram-u, bilo da je u pitanju mobilni uređaj ili računar. Klikom na Facebook oglas korisnik se preusmerava na Facebook stranicu ili website oglašivača, gde može sprovesti željenu akciju. Interesantna je činjenica da su oglasi sa slikama 75-90% uspešniji od oglasa koji ne sadrže slike, dok je video format najdeljeniji sadržaj na Fejsbuku. U proseku, svaki post koji sadrži video na Fb se podeli 90 puta, što je značajno veći broj deljenja u odnosu na tekstualne sadržaje.

Dakle, za uspešnu Facebook marketing kampanju potreban vam je dobro osmišljen oglas sa privlačnom fotografijom ili videom i kvalitetna Facebook stranica koja obiluje zanimljivim informacijama i sadržajima. Većina korisnika društvenih mreža u potrazi je za relaksacijom i zabavom, stoga oglasi moraju biti kreativni, a Facebook stranice interesantne, kako bi zadržale pažnju korisnika.

Prilikom kreiranja Facebook oglasa, postoji mnogo opcija sa kojima možete ciljati personalizovan profil potencijalnih klijenata. Savet je da za najbolje rezultate u podešavanja unesete podatke kao što su pol, godine, interesovanja, obrazovanje, lokacija, koji odgovaraju profilima vaših trenutnih korisnika.

Budžet za Facebook oglas određujete vi. Svaki put kada neko klikne na vašu reklamu, na račun vam se dodaje iznos koji ste odredili za jedan klik (cost per click). Kad iznos dođe do limita koji ste odredili, potrošen je dnevni budžet i Facebook sa vaše platne kartice povlači novac. Recimo, ukoliko vam je dnevni bužet 50 evra, a jedan klik košta 10 centi, vaša reklama će prestati da se prikazuje kad bude kliknuta 500 puta. Dnevni limit možete povećavati ili smanjivati ili kompletno ukinuti.

Prednosti Facebook oglasa su mnogostruke:

  • Efikasno i jednostavno prenošenje željene poruke potencijalnim kupcima
  • Komunikacija se odvija u dva pravca, jer korisnici ostavljaju feedback u vidu lajkova, komentara ili deljenja sadržaja i time iskazuju svoj stav
  • Zahvaljujući alatima koji omogućavaju usko profilisanje korisnika (lokacija, demografski podaci, interesovanja), možete privući željenu populaciju na svoju stranicu
  • Facebook je prava mreža za podizanje svesti o brendu (tzv. brand awareness), a prepoznatljivost brenda je bitna kako za razvijene, tako i za brendove koji su u razvoju
  • Vezivanje korisnika za brend zanimljivim sadržajima i ponudama
  • Uvid u detaljne statističke podatke o uspešnosti kampanje

Google i Facebook su dva titana u svakom smislu. Odlučiti se za jednog, kao favorita, maltene je nemoguće, jer obe mreže koristi veliki broj ljudi i kapacitet su za oglašavanje koje može doneti višestruke benefite. Predlažemo udružene kampanje koje će biti brižljivo osmišljene i planirane, sa kojima rezultati neće izostati.