PRODAJA, A NE PROIZVODNJA

Reklamiranje je jedan od starijih načina da se ljudima predstavi određeni proizvod ili usluga.

 

Naime, iako živimo u dvadeset i prvom veku, nismo mi izmislili reklame. Može se reći da je još u antičko vreme, izlaganje na pijacama i trgovima bilo svojevrstan način reklamiranja.

reklamiranje

Na ruševinama Pompeje pronađene su tablice koje su nesumnjivo koristile za reklamiranje. Kada su se pojavile robne marke, a to se desilo krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, reklamiranje je poprimilo ozbiljno odličje biznisa. Zbog toga postoji i čitav niz naučnih metoda koje obrađuju reklamiranje, a o reklamama, bilbordima, metodama kakve su pokretne reklame, marketingu na inernetu, postoji mnoštvo različitih zanimljivih fakta.

Boja ključna za oko

Istraživanja pokazuju da ljudsko oko različito reaguje na boje. Boja definitivno pravi razliku kada je reklamiranje brenda u pitanju. Crvena boja je, primera radi, povezana sa uzbuđenjem, plava sa kompetencijom. Može se desiti da pod uticajem neke boje izaberete predmet ili određenu uslugu, a da toga niste ni svesni. Tako makar kažu stručnjaci za marketing.

Reklame nas čine impulsivnijim

Biranje proizvoda često se svodi na to da reagujemo bez preterano razmišljanja, instinktivno i bez previše vaganja. S obizrom na to da preko 5000 oglasa svesno ili nesvesno, ponekad vidimo na dnevnom nivou, nimalo ne čudi što činimo ekspresne impulsivne reakcije. Ukoliko želite da sačuvate koji dinar, odluke donosite sa malo više promišljanja.

Jezički fazoni za ubeđivanje

Zanimljivo je da kod reklama na radiju, televiziji ili u video formi, često reagujemo tako što obraćamo pažnju na akcente. Reklame nas čine takvim da o kvalitetu proizvoda često odlučujemo na osnovu jezičkih navika. Na primer, francuski jezik često se koristi na reklamama za parfeme, dok se italijanski koristi kada su u pitanju reklame za hranu i piće. Primetili ste da i na srpskom jeziku, ove reklame zvuče pomalo iskarikirano, u skladu sa određenim akcentom.

Reklame se igraju sa vašim emocijama

Oglasi uglavnom igraju na kartu izazivanja emocije. Naš mozak se veoma često positovećuje sa onim što vidi ili čuje, a emotivne reakcije nas dovode do kupovine prozivoda ili usluge. Zbog toga je, makar ako je verovati kineskoj studiji, nostalgičan ton čest u reklamama. On je tu da probudi zaboravljena vremena i da nas podseti na mladost. Nostalgične tonove koriste oni koji se bave reklamama za sredstva „za podmlađivanje“. To zaista nije redak slučaj.

Skupocena zabluda

Ne mora da znači da je skuplje uvek i kvalitetnije. Međutim, skuplje uglavnom ima skuplji marketing. Predrasuda o tome može se predstaviti jednim testom koji je sproveden 2008. a koji kaže da su tri različita vina korišćena prilikom degustacije na slepo. Cena je definitivno kreirala njihov ukus, jer su pamtili koja su vina skuplja, i kasnije se za njih odlučivali.Ipak, ponekad cena može kreirati kvalitet ili biti njegov odsjaj, ali to ne mora uvek da znači. Zbog toga, čak i ukoliko neko reklamira samo na osnovu cene, ne budite uvek naivni. I ovde je bitno da udahnete dvaput i porazmislite šta i kako pazariti. Ne kaže se uzalud – triput meri jednom seci.