DAROVI PROŠLOG VEKA

Dvadeseti vek doneo je brojne promene na raznim poljima. Tehnologija je toliko napredovala, da su se određene navike ljudi potpuno digitalizovale.

 

Među svim navikama koje je ovaj vek doneo, dogodilo se i nebrojeno novih predmeta koji su definitivno uticali da neke stvari budu lakše, brže i da se odvijaju bez previše pitanja.

Dvadeseti vek

Neki od ovih predmeta nastali su i krajem XIX veka, ali su svoju potpunu primenu našli u vremenu dva najveća rata. Vremenu koje je bilo inspirativno i za psihopate i za filantrope. Kako god, pričamo o predmetima koji su deo naše svakodnevice, a o kojima ne znamo mnogo.

Pisanje na literarnom mitraljezu

O mitraljezu kao sredstvu za rešetanje po belim papirima na kojima nastaje poezija, govorio je često Čarls Bukovski. Ne može se zamisliti pisalački zanat u XX veku, a da se ne događa taj čuveni rešetački zvuk koji je očito proistekao inspirisan brojnim suludostima dvadesetog veka, počev od prvog, pa preko onog surovijeg, drugog rata. U toj razmeni vatre, mnogi se pisac, da bi smirio svoju lirsku dušu, dohvatio oruđa zvanog mašina za kucanje, koja je svoju komercijalnu i individualnu funkciju našla 1868. ali je u svet književnosti ušla tokom dvadesetog stoleća.

Mobilni toalet

Pokretni toaleti izmišljeni su tokom Drugog svetskog rata i to u Americi, gde je bilo neophodno da se radnici koji rade u luci, ubrzaju. Naime, gubljenje vremena za odlazak u toalet, inspirisao je one koji su bili poslodavci da osmisle pokretne toalete kako bi svoje radnike ubrzali u odlasku tamo i gde car ide peške. Mobilni toalet kasnije je postao stalna zvanica na velikim događajima kakvi su festivali, muzički koncerti, ili predstave na otvorenom.

Švajcarac nož

Švajcarac, odnosno švajcarski vojnički nož je nož koji se koristio tokom Drugog svetskog rata, kao multipraktičan alat. Termin „švajcarski vojni nož“ nadenuli su mu američki vojnici.

On ima izuzetno oštro sečivo, ali ga korisnijim čine odvijač za flaše, otvarač za konzerve, makazice i brojni sitni alati koji su smešteni u dršci. Švajcarski je zbog toga što je nastao u Ibahu u Švajcarskoj, a proizveden je 1891. za potrebe švajcarske vojske. Stoga, na njemu često vidimo grb Švajcarske. Ali dvadeseti vek je ipak momenat u kom je doživeo globalnu popularnost.

Kalkulator

Iako je vreme mobilnih i pametnih telefona inkorporiralo u ove uređaje, sve one koji su činili detinjstva dece dvadesetog veka, kalkulator još ponegde i opstaje. Ovaj uređaj koji služi za izvođenje jednostavnih proračuna, kod nas još uvek, zbog firme koja ga je proizvodila, nazivaju i digitronom. Nakon što je Apolo po sletanju čoveka na Mesec izgubio izvore finansiranja, mnogi inžinjeri su osnovali svoje firme. Koristeći integralno kolo izmišljen je kalkulator koji je najpre mogao da sabira, oduzima, množi i deli.

Danas su kalkulatori toliko uznapredovali, da mogu da se bave i složenijim operacijama. Zanimljivost vezana za to da čitava bivša Jugoslavija ovaj uređaj zove digitron leži u sledećem. Svojevremeno je u SFRJ kao robna marka koja proizvodi kalkulatore bila kompanija Digitron iz Istre u Hrvatskoj. To nije jedini primer da jedan brend nametne ime proizvodu koji se kod njih izrađuje. Slični primeri su i Vegeta, Aleva, Kaladont, Bajadera…