DIGITALNI FB NOVČIĆ

Fejsbukova kriptovaluta libra mogla bi ovom gigantu društvenih mreža da obezbedi novi dotok prihoda istorijskih razmera. Predviđanja kažu da bi ova društvena mreža do 2021. bila bogatija za čak 19 milijardi dolara.

 

Prvi izveštaji ukazuju da će novi digitalni novčić nazvan libra omogućiti Fejsbukovoj bazi od više od dve milijarde korisnika na Fejsbuku, Instagramu i Votsapu transfer novca i kupovinu robe bez naknade.

libra

Fejsbukova kriptovaluta mogla bi da procveta na tržištima u razvoju, pružajući stabilniju alternativu za transfer novca u područjima sa nestabilnim valutama i nestabilnim vladama.

Kompanija očekuje da će Libra olakšati transfer novca, tradicionalnu e-trgovinu, kao i plaćanje aplikacija ili igrica koje su u vlasništvu Fejsbuka.

„Verujemo da bi ovo moglo da se pokaže kao jedna od najvažnijih inicijativa u istoriji kompanije“, kažu analitičari RBC kapital marketa u napomeni investitorima.

RBC je postavio ciljanu cenu od 250 dolara za deonice Fejsbuka, u odnosu na sadašnju cenu od oko 187 dolara.

Fejsbuk se već udružio sa nizom kompanija, uključujući Visu i Pej-Pal, koje su investirale u novu kriptovalutu i ​​pomoći će u nadgledanju njene upotrebe.

Kriptovaluta će se, kako se izveštava, povezati sa nekoliko valuta koje su vlade proglasile za sredstvo plaćanja (dekretni novac) kako bi se zaštitila od vrtoglavih promena vrednosti koje su ranije nanosile štetu drugim vodećim digitalnim valutama kao što je bitkoin.

Rukovodioci kompanije upozorili su u aprilu da bi Fejsbuk mogao da se suoči sa novčanom kaznom u iznosu do rekordnih 5 milijardi dolara za kršenje pravila o privatnosti korisnika. Fejsbuk je takođe među nekoliko tehnoloških kompanija, uključujući Gugl i Amazon, za koje se očekuje da će se suočiti sa federalnim nadzorom u narednim mesecima zbog mogućih kršenja propisa o konkurenciji.

Zbog svega ovoga se očekuje da bi nova kriptovaluta mogla da bude spas i u potpunosti da preoblikuje poslovanje kompanije. Analitičar Barklija Ros Sandler predvideo je u martu da bi Fejsbukova digitalna valuta do 2021. mogla da donese prihode od čak 19 milijardi dolara.