BEZBEDNE ZAMENE

Sijaset društvenih mreža koje postoje na internetu moguće su alternative za Fejsbuk, Vocap ili Instagram, inače najpopularnije aplikacije iz SAD koje su podložne praćenju i špijuniranju.

 

Nedavni pad Fejsbuka, Vocapa i Instagrama ponovo je otvorio pitanje mogućih zamena za te aplikacije.

alternative za fejsbuk

Ovo su neke od alternativa koje će vam omogućiti da budete u kontaktu sa svojim prijateljima bez deljenja vaših ličnih podataka sa američkim gigantom.

Alternative za Fejsbuk

  • VKontakte
  • Diasporafoundation.org
  • Mewe.com

Društvena mreža VK, koju je 2006. godine stvorio ruski programer Pavel Durov, dostupna je na više od 90 jezika. Iako je na početku imala interfejs sličan onome na Fejsbuku, vremenom je ta popularna društvena mreža inkorporirala i druge opcije, kao što je pretraživanje muzike i video-zapisa ili prenos novca.

U junu je bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea otvorio nalog na društvenoj mreži VK nakon što je blokirao svoju službenu stranicu na Fejsbuku.

Dijaspora je neobična društvena mreža koja se sastoji od grupe nezavisnih servera, koji međusobno komuniciraju. Korisnik može da kreira nalog na bilo kojem serveru, a zatim da komunicira sa drugim korisnicima.

Za razliku od Fejsbuka ili Tvitera, ta zajednica omogućava decentralizaciju u korišćenju informacija, nešto što lične podatke korisnika čini bezbednijim.

Mivi je alternativa Fejsbuku koja ne prikuplja i ne deli podatke svojih korisnika s trećim stranama i koja ne koristi kolačiće.

„Ne prodajem“ je moto te društvene mreže.

Kao i na bilo kojoj društvenoj mreži, možete da delite tekstove, fotografije ili video-zapise na svojoj stranici, kao i da ćaskate sa svojim prijateljima i da se pridružite hiljadama tematskih zajednica. Međutim, za razliku od projekta Marka Zakerberga, Mivi ne prikazuje generičke oglase svojim korisnicima.

Alternative za Instagram

  • Flickr.com
  • Web.500px.com
  • VSCO.co

Portal Fliker, pokrenut 2004. godine, omogućava vam objavljivanje fotografija i video-zapisa, kao i traženje slika po nazivima i datumu. Društvena mreža ima besplatnu verziju i može se koristiti i na računaru i na mobilnim uređajima.

Slično kao i Instagram, korisnici Flikera mogu pretraživati i dodavati prijatelje i ostavljati komentare na fotografije. Društvena mreža takođe nudi hiljade tematskih zajednica.

Popularni 500pk servis ima više od 13 miliona korisnika.

500pk je društvena mreža profesionalnih fotografa, sa desetinama hiljada slika visokog kvaliteta. Za razliku od Flikera, taj portal vam omogućava da napravite portfolio, kreirate vizuelne priče ili čak prodate svoje fotografije u onlajn prodavnici.

VSCO je alternativa Instagramu koja korisnicima omogućava da snimaju i uređuju fotografije. Međutim, za razliku od Instagrama, servisu nedostaje „lajk“ dugme. Umesto toga, korisnici čuvaju slike koje su im se svideli u svojoj „kolekciji“.

Alternative za Vocap

  • Telegram.org
  • Signal.org
  • Wechat.com

Telegram je aplikacija za razmenu instant poruka, koju su kreirali braća Nikolaj i Pavel Durov, koji je stvorio VK. Ima viši nivo šifrovanja poruka u poređenju sa Vocapom i mogućnost da štiti razgovore pomoću lozinke i pina.

Takođe vam omogućava da koristite nalog na više uređaja istovremeno ili da šaljete datoteke do 1,5 gigabajta.

Aplikacija Signal mesidžing je „oupen sors“, koju sponzoriše sam Edvard Snouden. Signal još nije toliko popularan kao Telegram, iako ima više od pet miliona korisnika.

Treba naglasiti da je Signal bio aplikacija koju je koristio Odbor za odbranu Republike (CDR) za održavanje sigurnih razgovora uoči referenduma o nezavisnosti u Kataloniji 2017. godine.

Usluga vičet poruka ima verzije na nekoliko jezika, uključujući španski.

Pored poruka, omogućava vam da delite fotografije, video-snimke ili geografsku lokaciju. Takođe nudi usluge plaćanja, prevoza i čak ima sopstvenu prodavnicu mini aplikacija. Vičet ima više od jedne milijarde aktivnih korisnika širom sveta i najpopularnija je društvena mreža u Kini.

Izvor: Sputnjik